Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2012 16:40 - Кой, кой да им каже ?
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 3408 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 11.02.2012 12:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

       Правителственото заседание от 1 . 02. 2012 г. премина в обсъждане на икономическото състояние на държавата. Най – дискутирани и будещи огромно недоумение бяха спестяванията, имотното състояние, лихвите и инвестициите. Бойко Борисов констатираше, Симеон Дянков и Лили потвърждаваха, никой не разбираше как е възможно това икономическо състояние !? Стенограмата излезе в пресата и народа се скри под масата, по стар български обичай. Контекста беше повече от ясен: Ах вие палави и измамни българи, все за пари плачете, а в страшната криза спестихте 4 милиарда лева и си живуркате като крезове!? Правителството изнесе в пресата информация за личните спестявания на гражданите в нарушение на Конституцията и законите, кво от това !?  Никой не можа да обясни „феномена” и „явлението”, камо ли, да анализира ситуацията !? Платените журналистчета си глътнаха езика и услужливо замълчаха. Явно в тази ошмулена държава, няма кой да обясни елементарни неща, няма кой да им каже, като не знаят и не са учили достатъчно !? Ще ме прощавате, но като няма кой да им каже, аз инженера заседнал и затънал по болест в родната действителност, ще се опитам да им кажа и обясня, с ясното съзнание, че трудно ще разберат:
        Спестяване
        Нашият народ е пословичен със стремежа за пестене и спестяване, повече от 1300 г.. Той е привикнал да се ограничава във всичко – храна, дрехи, вещи. Не напразно, националната, основна и неизменна храна е простия хляб, независимо, че много обича масло, месо, риба, пасти, мед и деликатеси, плодове и зеленчуци, които  си позволява и купува само на големи празници. Има случаи в които носи едни обувки над 10 – 15 години и кара стари коли над  20 – 30 години. Говоря за болшинството, но 5 – 10 % новобогаташи, реститути и придобили пари от незаконна дейност не влизат в тази класация и характеристика, те купуват само нови и най- модерни неща ! Обявените спестявания, ако приемем, че всички работещи пестят, се явяват под 1200 лева за година на работещ човек или 100 лева месечно. Тук за яснота, всички спестители са равни, не говорим за тези и онези, които пестят по 1000 и повече лева на ден -  Дянков и Борисов ги знаят отлично и поименно !
        Хората заделят и в криза по някой лев, ЗАЩОТО , нямат никакво доверие в управляващи и политици, че утрешният ден ще бъде по- добър, по- богат, по – светъл. Обратното, те заделят оскъдни, изстрадани пари за предстоящите черни дни, за техните семейства ! Защото тук, децата им са застрашени и не могат вече да получат съвременно образование ! За да стане още по ясно, ще ви дам пример – две години спестявам за операция на сърце и херния по здравна пътека, уж безплатна – само ми искат повече от 1500 лева за консумативи – мрежички, пружини стендове и пр....Всяко забавяне води до безконтролно нарастване на исканите суми. Ако още не сте разбрали, защо хората при тези нечовешки условия, успяват да пестят, лекарите и Господ не могат да ви помогнат !
        Има и друга, особено важна причина ! Вие сега правите т.н. артилерийска подготовка, стреляйки по дома и спестяванията на българина. Видяхте в кьоравия едно око и хайде да го извадим !? Утре, когото режите  заплати, пенсии и социални придобивки, той да си мълчи ! Радостно и с песни, пак да пусне бюлетинката за поредните партийни боклуци, да „пропусне” възможността за пряка демокрация без партийна класа !?
        Имоти
        Българина притежава основно наследствени имоти, които независимо от робство и обществени строеве е успял да опази. Недвижимият имот е символ на неговата независимост, лични качества, трудолюбие и потомственост. Чест за всяко поколение е да опази и добави нещо към него. Ако политиците не бяха поставили България в ужасяващите „демократични” условия на последните 22 години, никой нямаше да продаде имота си! В „комунизъмът” се чакаше по 20 и повече години за жилище, но на символична цена, получаваше се рано или късно, имаше и свободен пазар за имот, не сте го измислили вие. Сега сме с пазарна икономика и никой от вас не може да обясни и пресметне колко години труд и каква заплата е нужна на едно младо семейство за придобиване на елементарно жилище !? Ние сме платили многократно притежаваните имоти със събираните данъци. Сега предлагате да ги продадем, изпием и изядем парите от тях, а следващите поколения да просят по улиците ?
        Строите магистрали за колите на ЕС, добре, карат ви новите стратегически патньори. Само не лъжете, не ставайте смешни, че обезщетявате нивите на хората с 700- 800 лв./ м 2, за декар и повече, първокласна земя, бих се съгласил с подобна сума !
       Почти няма населено място, където вече не са купили имот чужденци. То не бяха японци, корейци, китайци, белгийци, руснаци, американци, англичани и пр....
Рядко сред тях,  се срещат и новозабогатели българи. Какво ни съветвате неуважаеми, родни политици – да продаваме на безценица и да емигрираме !? Не е ли по- добре масово да измрем и да не създаваме проблеми ? Кога и защо България стана мащеха за българите, кои и какви интереси, обслужват нашите политици !?
       Потреблението
       Правителството се чуди, как при това тежко състояние българите се опитват да живеят в 21 век, да имат телевизор, хладилник, кухненско оборудване. Защо реално не живеят в 18 век, или като аборигени? Имат и коли с които се пречкат по улиците и ги претоварват с багажи и преселения!? 22 години, активно се работи да бъдат изгонени икономически и все не се получава ? Кой да им каже, че българина сам си прави повече от ремонтите, че от недоимък е станал пенкелер. Хиляди сънародници лежат под напълно амортизираните си коли, подменят, кърпят за нови и сервиз няма средства. Боядисват, санират и строят сами, притиснати от нескончаемата криза. Имат компютри, интернет и ДВД, защото само за месец, два се изплащат. Вече не се нуждаят от най- скъпите в света услуги на БТК, ВИВАКОМ, МОБИЛТЕЛ, ГЛОБУЛ, видеотеки, вестници и списания, книги и пр....Не ходят на кино, театър и коцерти с билети стигащи до 200 – 300 лева.
      Както уж е изпаднало в учудване, правителството пак точи брадвата. Авторски права и контрол на интернет пространството, основната цел е допълнително заплащане и пълен контрол.! Саниране на сгради от посочени фирми и банки с уловката за 50 % отстъпка в цената. Повечето хора сами санираха без отстъпки. Проверете, поискайте оферти, сами ще се убедите, че предлаганите „услуги” са на двойна цена, къде е отстъпката тогава !? Предстоят глоби за остъклени балкони на панелките ! Забрана за ползуване на стари автомобили, завишаване на застраховките !? Възможно е да поискат нова смяна на регистрационните табелки !? Не е ясно, ще плащаме ли допълнително за ползуване на магистралите и ще има ли повишение за билетите на метрото !?
       Лихварство
       Върхът на цинизма е обвинението, че обикновените хора са станали лихвари, получавайки 5-7 % лихва по депозити !? Не си ли задавате въпроса, колко е годишната инфлация тук и по света? Великият икономист Дянков, не прави ли разяснения по въпроса пред правителството? Не знаете ли, че банките печелят луди пари от лихвите по кредитите по-високи 2-3 пъти ? Нали и държавните пари са на лихва по приятелски банки и кръгове ? Никой не е забогатял от лихва по депозит, реално е изгубил.
      Тук пак цинично и крайно некомпетентно се цитира и активността на българина. Видите ли той не инвестира, а разчита само на лихва. По този въпрос са нужни много обяснения, знания и грамотност. След 22 годишен грабеж и ликвидация, официално пускане на големите акули у нас, отпадане на мита и такси, защитаващи родното производство, възниква въпроса – къде и в какво да инвестираме !? Депутати и правителство, явно не разбират, какво е инвестиция, няма кой да им каже!? В понятието грешно се включва ремонтна и поддържаща дейност, придобиване на частна собственост, рекламни и благотворителни дейности. Свещената тъпота е толкова голяма, че трябва да се дадат битови примери: Кърпежа на стария трафопост не е инвестиция, инвестиция е изграждането на нов по-модерен. Ремонта на спукан водопровод не е инвестиция, инвестиция е изграждането на нов с голям срок на годност и гаранции. Купуването на имот не е инвестиция, инвестиция е да построиш работеща, модерна фабрика или завод, в които да работят образовани, предимно млади хора с добро, европейско заплащане.
      Когато се извърши масовата приватизация и българите станаха акционери, колко девиденти получиха !? Повечето фирми умишлено фалираха и бяха разпродадени, сред тях и доста добре печеливши. Какво стана с нашата силно печаливша козметика, фармацевтика, тютюневи фабрики, кариерни материали, азотно- торови и циментови заводи, битова електропромишленост и пр... с утвърдени пазари. България е с нищожен вътрешен пазар, без външен такъв, всяко производство е обречено на гибел. Съвременното производство изисква скъпи машини и съоръжения, автоматизирани поточни линии с огромно, дневно производство, модерни технологии, високо качество, ниска цена и завоюван пазар. Има ли наши „бизнесмени” готови на това, притежаващи нужните срадства за инвестиции!? Защо ликвидирахте печелившите държавни производства и приехте най- неподходящия за държавата американски обществен строй !? Пак ли никой не ви каза, че подобните на нас скандинавски страни имат над 50% модерна, държавна промишленост !? В какво реално да инвестира българина, когато леката и хранително- вкусовата промишленост, търговията продадохте на могъщи и алчни чуждестранни фирми!? Как ви е стомахчето, неуважаеми политици, папате ли Активия с бифидус есенсис !?
       Сигурно има 300000 регистрирани фирми, защото без регистрация не може и до тоалетната да отидеш, камо ли да работиш нещо. Да видим защо не работят? Защото ги убихте с бюрокрация, разрешителни режими, дъмпингови цени, безмитен внос, ДДС и други данъци, неплащане на държавни задължения.... Дребните търговци и занаятчии,  убихте с Моловете и чуждата конкуренция. Защото не разбирате играта на богатият, когато ни принуждава да отглеждаме щастливи кокошки и прасета, излишно лицензиране, упаковки, скъпо окачествяване  и пр... !?
       Преди да се гаврите с парите и психиката на хората, опитайте да оправите натворените в последните 22 години „законни” безобразия. Тогава народа може да ви даде и част от спестеното в огромни лишения и стрес ! Оределите българи са жилав народ, по- търпелив и наивен от много други, но не прекрачвайте човешката граница, последиците могат да бъдат страшни и непредвидими !

 

        Ако не знаете, питайте, четете, има кой да ви каже, стига да искате, да узнаете истината !

imageimage

Властта и народа !







Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Перфектно, Деденце! Поздрави и ...
04.02.2012 16:50
Перфектно, Деденце! Поздрави и успех!:)
цитирай
2. dedenze - Благодаря !
04.02.2012 17:10
Да сме живи и здрави !
цитирай
3. dedenze - Четете и мислете, ето още свързано с темата
04.02.2012 18:23
По стар но важен и доказателствен материал:
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/06/30/razruhata.774468
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/06/24/syvremennite-enichari.770738
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/12/31/bylgarite.875022
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/12/09/pochakaite-malko.864299
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/11/30/dyrjavata-losh-stopanin.859322
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/11/25/dyrjava-na-desiatkata.856514
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/11/25/bdj-perspektiva.856285
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/09/18/diktatura-ili-demokraciia.821695
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/09/15/alo-kapitalistite-nakyde.820247
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/08/13/mejdinno-prekrasno-reshenie.801070
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/07/13/da-bydem-snishoditelni.782092
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/07/02/genocid.775522

Ако някой има връзка с управляващите, моля да им каже !!!
Не гоня авторски права, независимо, че всичко което пиша е авторско !!!


цитирай
4. bven - Нека се чете от обикновения, изстрадал българин!
04.02.2012 21:50
Защото:
1. Другите не са българи
2. Не може да си изстрадал, след като се чудиш какво още да си закачиш на носа от тщеславие!!!
3. И най-важно: обикновеният българин не лъже, не краде и не се големее!
цитирай
5. dedenze - Нека bven !
04.02.2012 22:11
Тук всички могат да четат, по- важно е да помислят и реагират!
цитирай
6. dedenze - И днес на политиците и правителството пак никой не им каза !
06.02.2012 20:38
Кажете им бе хора, че за безопасността на язовирите и водохранилищата, отговаря държавата и управленските структури ! Дано са спестили някой лев тези пострадали хора, защото държавната помощ няма да покрие щетите, и в най- малка степен ужаса и стреса който са преживяли !
Кажете им, не мълчете, те са отговорни и никой друг !
цитирай
7. panazea - Поздравления !
07.02.2012 12:44
Панацея
цитирай
8. dedenze - Благодаря panazea !
07.02.2012 14:44
Дали някой наистина ще измисли панацея и за нашите политици !?
цитирай
9. panazea - Панацеята е да сме заедно !
07.02.2012 17:50
Много зло има по света .
цитирай
10. dedenze - Така е, права си !
07.02.2012 20:37
Има зло , а хората като Данко от разказа на М. Горки, изчезнаха и бяха унищожени !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3482009
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930