Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 17:20 - Религиите
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1797 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 05.01.2012 14:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

        Те се появяват заедно с човешкият разум, видоизменят се, но ни следват и  до днес. Стотици и хиляди са религиите,  техните разновидности, в  името на боговете са се водели войни, дадени са най- много жертви. Няколко са причините за тяхната поява – невежество и непознаване на природните закони, придобиване на власт и управление, изместване и маскиране на социалното неравенство, нужда от духовна, мисловна реализация. Те са присъщи само за разумните същества,  в животинския и растителен свят не съществуват. Мисловната дейност е едно от най- сложните и неизучени неща в света, еволира и се развива непрекъснато. Много философи абсолютизират мисленето и го отделят като самостоятелна субстанция, която е създала видимия материален свят и която е в състояние да го унищожи, когато достигне качествено нова степен на развитие. Други приемат, че еволюционното развитие на материалният свят е създал мисленето и разума, като висша степен на изява и развитие. Въпросите са спорни и до днес са обект на теории и предположения, на изследване, научни дискусии и спекулации.
        Религиите решават тези въпроси с приемане на догми и постулати, неподлежащи на развитие, обсъждане и спор. Като базов „документ” с древно, етично- историческо съдържание се приема Библията, която представлява сбор от философските постижения на древните цивилизации, адаптиран за обикновените хора чрез житейски притчи. От нея се ражда християнството в различните му форми. Трябва да се признае, че е умело написана и актуална до днес, защото съдържа непреходните основи на човешките добродетели. Друг такъв „документ” се приема Корана изпратен от Аллах на Мохамед, също свързан с основните човешки добродетели и става база на мюсюлманските религии. Има и още много други религии създадени по подобен начин – индуизъм, будизъм и пр.... Мисловната дейност се определя като духовна субстанция, вселена в човека още със самото зачатие, божествена даденост по подобие на създателя Бог. Характерно за всички религии е липсата на каквото и да било развитие за хилядолетия, техния консерватизъм и канонизъм. Почти при всички, жената не се приема за разумен човек, равен на мъжа и се нарежда сред вещите. Ако не вярвате, питайте свещеника в църквата, джамията, синагогата..., папата....
       В съвременният материален живот, духовното е почти захвърлено. Религиите се опитват да го приватизират и запазят като свой приоритет, но не успяват по простата причина, че са комерсиализирани и крайно закостенели. При тълкуване и приемане на доказани исторически и научни истини, често изпадат в смешни ситуации. Същевременно масово се възползуват от техническите постижения и луксозни удоволствия. Цивилизованият свят ги приема повече показно за стари заслуги в прекрояване на света и формиране на определено поведение и ценности. Религиите са единствено и последно убежище на бедни, отчаяни и слабо образовани хора, учещи ги на подчинение и примирение, затова и властимащите (99% пълни атеисти) ги подкрепят и приветствуват, имитират религиозна принадлежност. Религиите обещават, че на „оня” свят последните ще станат първи, ще живеят в щастие и охолство, че ги чакат 40 девственици и безгрижие, ако умрат за Аллах и пр.... Постоянно ни плашат с Армагедон, смърт и нещастия, ако не внесем своята лепта и не извършим нужните "свещенодействия". Религиите се опитват да формират по- глобален етичен и морален кодекс, вместо световните организации и политици. При съвременните информационни технологии, успеха им е нищожен и все по- малко хора истински вярват в предлаганите и  приети богове.
         Църквата и религията в България, имат огромна заслуга за оцеляването на нацията в последните 600 - 700 години. Българите помнят подвига на Патриарх Евтимий, три месеца отстоял и ръководил отбраната на обсадено Търново, изоставено от царя Иван Шишман ! Нашите свещеници са разпостранили и съхранили българския език и култура. Църковните и духовни служители  с цената на живота си са давали опование и сила на народа. Даже и в годините на гонения и ограничения, по времето на тоталитаризма, вършеха това в бедност, оплюване и осмиване. Тези българи, пазители на вярата, тук и по света, заслужават поклон, уважение и почит, защото усилията им са били човеколюбиви и благородни !
         Когато избухна „демокрацията” се появи нов вид свещеници, като „Фори – светулката” с аферата „Сапио”.... Синода се разцепи на син и червен !? Появиха се агенти на ДС, начело с Патриарх Максим !? Никой не си зададе въпроса, какво реално са вършели, предали ли са народа си, какви други алтернативи е имало!? Реално започна процес на ликвидация и политизиране на духовното и религиите ! Трябва да се каже нещо и за мюсюлманската религия, там също се биха за джамии, власт и влияние, разцепиха се на няколко отбора, агенти на ДС, получиха външни финансови и методологични инжекции. Освободени от финансов контрол, без ДДС и касови апарати, изневериха на всички богове и днес се возят в „дарени” супер, модерни лимузини с ”логични” и безсрамни обяснения за това. Бил съм на две служби в Арбанаси и Соколски манастир, на които свещениците бяха толкова пияни, че не заеха какво да пеят. Хората се кръстеха и мълчаливо напускаха. Къде бяха религиите, когато от „Великото народно” събрание , с техни представители, приемаше престъпното, ново устройство на държавата!? Конституцията в която се казваше, че партии ще управляват държавата, без никакви задължения и отговорности, само с права и държавно финансиране !? Къде бяха, когато се ликвидираше всичко без никакъв контрол и разпродаваше на безценица държавната собственост и то под масата !? Къде бяха, когато състрадателни българи с лични средства, създаваха хосписи, комуни за наркомани... !? Синода едва не отлъчи свещеници, предоставили църковно имущество на бедни и бездомни, на хора построили храмове и параклиси. Обратното преследваха ги заради непълно спазване на канона, разхищение и пр... !? Глупавото оправдание е, че нашата църква не се меси в светските работи, но даже и това не е вярно, колко „архонти” имаме, колко ярки демонстрации на властническо угодство гледаме всеки ден !? Всеки новоизлюпен " бизнесмен" търси платена и показна благословия, независимо от престъпните намерения.
       Бил съм в католически катедрали по света, почти всяка служба завършва с проповед, музика и песнопеене. Очудващо беше, че проповедите засягаха актуални политически и социални проблеми. Свещеника тълкуваше събитията с религиозен анализ и оценки. Хората слушаха с интерес и имаха предпочитани проповедници. В изповедалнята задаваха свободно житейски въпроси, споделяха болки и тревоги, получаваха съвети и утеха. Влезте в наша църква и се заслушайте, нужен ви е преводач, службата се води на „църковно – славянски” !? Нещо се мънка монотонно и подпява в дисонанс от векове, за да разбереш е нужна специална подготовка. За съвременна проповед да не говорим, не е прието да има такава. По надолу може да чуете Празничната пасхална молитва за Великден, трудно ще разберете текста. Сега си представете един тинейжър със слушалка в ухото, надул до край МР3 – трашметъл или поредната, сърцераздирателна чалга и случайно попаднал в църквата ...!? Има останали истински духовници отдадени на религията, по делата ще ги познаете. Дано в трудните условия успеят да възстановят авторитета на Българската църква, мястото и в съвременния живот, който реално загуби в годините на прехода !

 

          Бог не пази България, най малко църквата, в която се настаняват търговци и политици, невярващи в него , а в парите!?


image

image





Гласувай:
6



1. zaw12929 - ПРОЧЕТОХ НЯКОЛКО ПЪТИ ПРАВДИВО ...
04.01.2012 22:47
ПРОЧЕТОХ НЯКОЛКО ПЪТИ ПРАВДИВО ОТРАЗЕНОТО СЪСТОЯНИЕ, ЗАЩОТО МЕ БОЛИ И ЛИЧНО АЗ БЕЗПОМОЩНО СЕ ЧУДЯ, КАКВО МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ. БОГ И ХРАМ ЗА МЕН НЕ СА ЕДНОЗНАЧНИ. МОГАТ ДА РАЗРУШАТ ХРАМА, НО НЯМА КАК ДА МИ ОТНЕМАТ БОГ. ЕТО ДО КЪДЕ НИ ДОВЕДОХА ФАЛШИВИТЕ НАБОЖНИЦИ- ТЕ И СИНЯ ИДЕЯ ПРОВАЛИХА. ТОЛКОВА МЕ БОЛИ ЗА ЦЪРКВАТА, ЧЕ НЯМАМ ДУМИ.
ОСКВЕРНИХМЕ ВСИЧКО СВЯТО!
цитирай
2. dedenze - Прав си zaw12929 за съжаление.
04.01.2012 23:23
Аз все още вярвам, че ат пепелта ще се възроди нещо по -добро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3477300
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930