Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2011 12:00 - Преход за наивници - нашето начало
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 1432 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.07.2011 11:02


        Инструкциите от Москва бяха повече от ясни, още от 1986 г. – всеки, сам да се оправя. Партийните лидери на БКП, независимо от страха и респекта на ДС, бързо усетиха накъде духа вятъра на промяната. Огромна част от тях, никога не са споделяли идеите на комунизма, независимо от членството и постовете които заемаха. Сега задачата беше много трудна, бърз, безкръвен преход към капитализъм, гаранция за безнаказаност и присвояване на всичко възможно. Плана изискваше сваляне на Тодор Живков и обкръжение, прехвърляне на всички вини, за икономическото и социално положение на тях. Падането на берлинската стена стартира и държавният преврат, организиран от Луканов, Младенов, Джуров, Тодоров, Лилов… на 10.11. 1989 г. Младенов става първият президент на България, Луканов – премиер. В този период, от особена важност е ролята на Луканов. От явен русофил, става американофил и официално, моли конгреса на САЩ за методична помощ в прехода към капитализъм !? С помощта на български “специалисти” и депутати се ражда планът известен под името на главните създатели – “Ран - Ът”. Приет от седмото “Велико” народно събрание с голямо мнозинство. Представяйки планът, Луканов заявява, че той устройва добре сини и червени. Десетки години след това, този факт се опитва да се омаловажи, прави се опит да се докаже, че той въобще не е бил изпълняван, това не само, че не е вярно, планът се изпълнява творчески и до днес. Да оставим секретната му част и указанията за геноцид към българите. По- интересна е икономическата част и предложената система за приватизация на всичко. Подробно се указва как, чрез съветчета, комитетчета и агенции да се извърши всичко, така че нито една партия, правителство и парламент да носят отговорност.! Това е указание за безнаказан, “законен” грабеж и ликвидация, основа на организираната престъпност, прието и брилянтно изпълнено ! Конституцията като основен закон дава път за изпълнение на плана. Управлението на държавата става само от партии с пропорционална листа на кандидатите, мажоритарният избор и референдуми са цинично и нагло пожелание, нереализуемо на практика ! Реално хората - електорат, гласуват за партии, не за личности, партийните ръководства могат да сложат в листата всеки предпочитан от тях, включително и умствено недоразвит, но послушен индивид. Българският избирател даже няма право на отрицатиелен вот. Никакви санкции и контрол на партиите, никакви реални задължения и ограничения, обратното – държавно финансиране и материална база !?  Даже няма и елементарен текст, че партиите не трябва да работят за лично и партийно облагодетелствуване ? Шампанското беше отворено, законовата база на грабежа беше поставена. По- късно стана ясно, че 139 от депутатите в седмото ВНС са вербувани и служители на ДС.!? Така във  върховният закон Конституцията бяха заложени основите на престъпността и ликвидацията на държавата !

       Искам още веднъж да подчертая, че прехода беше извършен основно от бивши, ръководни членове на БКП, за тях нямаше желязна завеса и пътуваха  свободно по света за държавна сметка. Имаха добри международни връзки и "съветници" . Циничното е това, че подмениха за часове комунистическите идеи с диво капиталистически, наложиха геноцид над собствения си народ, за броени месеци! Станаха печени, богати капиталисти с нечисти сделки, продадоха националните интереси.! Луканов плати с живота си по- късно, последваха го десетки други – така до днес.

       За приспиване на хората, се водеха кръгли маси, наивни, съдебни процеси, срещу бившите ръководители. Станахме за смях пред световните банки в търсене на несъществуващи сметки. Повечето от тези дела не само, че нищо не доказаха, обратното – героизираха подсъдимите. Появиха се ликвидационните съвети, агенцията по приватизация, силовите структури, охранители, застрахователи, банкери. Американските съвети се преизпълниха творчески – масова приватизация, РМД, холдинги и пр… Даже и читавите, печеливши предприятия бяха блокирани и унищожени, с месеци може да се разказва как и защо !? Активната измет, изпълзя от дупките и се вля в ново партийните редици. Хората загубиха работата и спестяванията си. Постепенно думата демокрация стана символ и парола за далавера, келепир и престъпност. Огромна част, от по-младите и кадърни българи, напусна Родината. Шепата честни хора, които можеха да се нарекат истински и доказани десиденти, гонени и тероризирани заради политическите си убеждения от тоталитаризма, бяха политически употребени, маргинализирани и отстранени от новопартийните ръководства. Борбата им за национално съгласие, против омразата и противопоставянето се приемаше като измяна на "демокрацията"!?

       В политически план, не беше открита и показана нито една порочна схема, за източване и присвояване на пари от членове на БКП, а такива имаше доста мащабни. Явно на новите управляващи и избраници това не е нужно, защото те са добре известни стари !? Ето някои от тях, никога не коментирани в медииното пространство от всички партии:

- Търговията се извършваше само от служители на т.н. импекси( обикновено информатори на ДС), освен командировъчните и разходките по света, в много случай се сключваха неизгодни сделки, купуваха се остарели технологии и машини на завишени цени. Получаваха се персонални подаръци, валута и пр… Аферата Тексим, разкрита по Тошово време, ярко показва размера на щетите и присвояването. В импексите не работеха “простосмъртни”, там бяха близките на партийните величия с високо заплащане. Фини, западни подаръчета, отваряха широко всички врати. Куфари и служители минаваха през ВИП изходите без митница и проверка….

- Държавните стопански обединения, плащаха висок данък за нарастване на работната заплата над норматива, само ако общите, сумарни разходи са надвишени, това разрешаваше за една и съща длъжност и работа да се плаща различно. В  разчета с държавата не се отчиташе увеличение, защото реално се компенсираше с намаление на други  места.  Един стругар край морето в гр. Шабла, получаваше 2 -3 пъти повече от същия в Пловдив. Защото през лятото, без пари, там почиваше цялото ръководство на обединението, със семействата, сред песни, танци и морски развлечения. Под егидата, за създаване на поминък в слабонаселени райони се правеха местенца за тежки гуляи, ловни срещи и инвестиции с приказно, персонално потребление, за държавна сметка… Кьорсофрите, като израз на признателност към управляващите величия, осигуряваха спокойствие и власт на местните, партиини феодали.

- Огромни разходи направи тоталитарната държава за създаване на т.н. смесени дружества. Това са фирми регистрирани в капиталистически страни по целия свят. Обикновено в тях с нищожен дял участвува местен човек, останалото е българско, понякога и частно, но контролирано от държавата. Основната задача на тези фирми беше да продават на “оня” пазар наши стоки, да се грижат за ремонта и рекламациите. За избягване на митнически ограничения понякога там се сглобяваха и някои изделия. Купуваха се стоки без лиценз и произход за нашите валутни магазини. Основно бяха под контрола на тайните служби и никога не се афишираха. В повечето случаи имаха голяма складова и производствена база, модерно организирана, за много пари. Няколко такива, знам лично, говореше се, че общият им брой е над 200. Интересно е къде и на кого са сега, вие как мислите !?...

        Много още може да се изпише. Въпроса е кой е източника на организираното зло, което 22 години работи против народа, за лично благоденствие ? Като сме приели американския път на развитие, защо нямаме право да си купим оръжие като тях? Защо имаме 400 партии, а не 2-3 като тях ? Защо въобще се занимаваме със "законотворчество" , а не приемем тяхната конституция и закони директно ? Единственото обяснение е, че се налага "адаптация" към местните условия и добре платена работа и привилегии за новосформираната класа на политиците. Подходящ ли е за нас партийният модел, сееш омраза и разделение, до къде ще ни доведе? Вече и за бананова република не ставаме  - нямаме ябълки, лук, камо ли банани !?

        За перспективите в следващият разказ .

imageimageimage

imageimage


image






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3480137
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930