Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2011 13:33 - Страх
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
2



      Това чувство е присъщо на всички живи същества. В еволюционното развитие е спомагало за обединяване на хората и тяхното оцеляване. В съвременните общества, масово се експлоатира от политици, управляващи и винаги води до ниско качество на живот. Винаги се свързва с физическото, психическото и икономическото насилие. Днешните българи, по стечение на десетки, исторически обстоятелства са страхливи и наплашени. Те не се страхуват толкова от физическото насилие, колкото от новите съвременни форми на икономически, психически и игнориращ терор. Индивидуализма, ги прави лесни и безпомощни жертви.

       Тоталитарните години, имат голямо място, във формирането на днешната народопсихология. Хората бяха лишени от лични изяви и мислене. Цялата истина за живота се определяше от една партия, без разделение на властите с подчинени медии. В съдебната система се прилагаше, “творческият” принос на Вишински (СССР), според който самопризнанието на подсъдимия е най- доброто доказателство, независимо как е получено. Второто правило- подсъдимия (обикновено в затвора, без връзка с външния свят) сам да докаже невинността си. Така се роди апатията, чувството за безизходност и липсата на т.н. гражданско общество. Инакомислещите се “обработваха” и вкарваха в “правия” път с много средства и форми. Когато цялата система действува еднопосочно, “превъзпитанието” е бързо и гарантирано.

      През 1990 г. се постави началото на ново обществено устройство. Конституционно беше заложена, самостоятелност и разделяне на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Реално, чиста самостоятелност няма, защото тези власти се избират и формират в зависимост от изборните, партийни резултати. Когато една партия може сама да управлява и има мнозинство в парламента т.н. власти са  и подчинени. Липсата на общонационални цели, народен контрол с референдуми, направи тези власти източник на корупция и организирана престъпност. Вместо заедно да работят за просперитета на държавата, те прилагат известни в света тактики – на отлагане, неглежиране, прехвърляне на отговорност, взаимно обвинение. Хиляди случаи на явни престъпления се протакат с години, престъпниците се пускат, правят нови престъпления и т.н…. На всички хора е известно, че парите могат да спасят и оневинят и най- тежките и явни престъпления. Появиха се наемните убийци, тарифата за обикновен човек варира от 1000 до 5000 лева, за бизнесмени и политици още една нула. Улицата е вече опасно място, деца без придружител са рискова група. Привнесената, чужда и неизстрадана “демокрация” засили страха. По- възрастните първи станаха жертви на обири и измами. Научени да приемат твърденията на медиите, като проверени факти, сега са масово лъгани от реклами, политици и пр…. В културната сфера се шири пошлост, неграмотност и бездарие. Насилието, особено икономическото над личността, стана модел на поведение. По – умните и кадърните избягаха в чужбина. Битовите кражби стигнаха до там да се къртят стени и свалят проводниците от тях. Няма семейство без подобни щети. Оградите и ключалките вече не са препятствие. Живота в затвора, често пъти е по- добър от този на свобода !?

       Страхът стана нещо ежедневно. Политическият страх също с реално основание, защото в стремежа за власт, партийте нямат морал, етика и са корумпирани. Често се питаме, защо българина търпи и не излезе на улицата, не подкрепи митинг и шествие, защо става аполитичен ? Отговора е лесен – страхува се ! Точно този страх, се поддържа и ползува от новите партийни лидери. За 22 години няма един референдум по важни въпроси, няма бюлетина за отрицателен вот, живеем не на дъното, а под него. “Демокрацията”, тази която ни внесоха от америка, се оказа много по- страшна и антихуманна даже от тоталитаризма .

       Не се страхувайте сънародници, няма по-лошо от днешното състояние на бедност, безпътица и загуба на Родината ! Не чакайте да ни ликвидират един по един, време е да ги изгоним, да спасим каквото е останало – поне хората !

       Грабителите 5 % има какво да губят, останалите – не !


image

image

image

     





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468562
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031