Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 15:32 - Модерната цензура
Автор: dedenze Категория: Политика   
Прочетен: 3344 Коментари: 11 Гласове:
3

Последна промяна: 19.04.2011 18:05


        В информационното пространство се извършва от т.н. модератори, не отричам нуждата от тях. Реално трябва да ни предпазват от опасни и античовешки твърдения, пошлост и простащина, необосновани лични и омаскаряващи нападки. Но дали е така във всички сайтове. Особено в тези, където политическите пристрастия са доминиращи. На опита за защита на потребителя, позоваваща се на свободата на словото, тези модератори отговарят желязно- сайта е частен и ако не ти изнася напусни в противен случай следва т.н. БАН – изключване. В повечето случаи, не само ограничават възможността за публикуване и коментари, а ограничават пълният достъп до сайта като използуват ІР адреса на компютъра.

        Не бих отварял подобна тема, но целият ми активен живот, премина в тоталитарният режим. Така, че отлично познавам материала и когато става дума за политическа цензура, ми се изправят косите. Вярно е, че живеем в псевдодемокрация, че още не сме се научили на толерантност и уважение помежду си. Ето един пример за това :

        Сайта се казва  Наука БГ- форум, понеже е частен, предполагам и науката която визира е частна. Разделите, са почти всички специалности в СУ – доста широка тематика. Понеже съм работил много години в сферата на науката и техниката, започнах да отварям теми с научно – популярно съдържание. Сайта е слабо посещаем, а тематиката и авторските материали, доста ограничени. “Тинейджърите” посешават сайта, като реално задават въпроси, свързани с домашното, проект и друга училищна работа. Пълно е с фрапираща неграмотност и незнание.

       Същевременно не само в политиката, а и в много други раздели, върви една тъмносиня нишка, че за всички несгоди, включително и науката е виновен единствено комунизма ( който реално не го е имало никъде). Не се прави разлика между тоталитарен социализъм и комунизъм и пр… Изопачава се историческата истина, отричат се каквито и да било постижения на науката и техниката в периода 1944- 1990 г. Опитах се търпеливо да се намеся, пуснах темата “Комунистическата  идеология ли е виновна за всичко “ за няколко месеца, бе четена над 14000 пъти с 1300 коментара. Радвах се на задълбочените коментари от мислещи и знаещи хора, добавих още няколко теми, интереса беше голям. Тагава се появиха модераторите, във този форум са над 15, те пишат и основните теми.

        Още в началото бях сплашен от администратора с  мотив, че сайта не е за съвременна политика и актуални дискусии, а за наука !? В чисто научните теми, написани от мен, в раздел физика , химия, технологии и пр…се търсеха политически елементи. Модераторите станаха основни и коментатори, с доста недружелюбен тон и лични подигравки. Затваряха и криеха важни теми и постове, свързани с историята и бъдещето на България и съвременният капитализъм и пр…. Разчитаха да се махна и да им осигуря медийно спокойствие. Не им го осигурих, чувствувах задължение към младите потребители в този форум. Не исках да им промиват мозъците по елементарен и крайно не научен начин. Изключиха ми правото да пиша за 10 дни с поредни заплахи. Когато публикувах сайта за един интересен документален филм от поредицата Духът на времето, поттвърждаващ много мой тези- побесняха. Нецивилизовано, без диалог и каквото и да било съобщение, изключиха правото ми на достъп. Очаквах подобна развръзка и ги помолих да изтрият всички мой постове и теми, дано са го направили и там имам същия “ник”, както в този блог. Единствено съжалявам за десетките потребители, давали ми висока оценка и подкрепили труда ми, за тях успех и здраве !

       Сега нямам право, даже да чета форума като нерегистриран потребител, т.е. зариха си главата в пясъка, чета от друг компютър без проблеми. Искам да кажа на по- младите хора – не вярвайте на всичко и на всеки, четете, търсете вярната, нецензурирана информация. Истината е относително понятие, измислено от хората, тя се мени с времето, както и нашите познания.

imageimage




Тагове:   цензура,   модератори,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - Истината понякога е дълго просъществувала заблуда!
26.02.2011 08:59
Впечатленията ми от форумите са, че се създава едно относително устойчиво общество, което си "разговаря" и темите в един миг "зациклят", защото аргументите се свеждат до десетина едни и същи неща.
Вижте de-zorata.de
цитирай
2. dedenze - Истината...
26.02.2011 12:42
Добра констатация, нещата придобиват непоносимост, ако група модератори си направят "приятелски кръг", започнат с постоянни коментари и завършат с ненужна намеса. Тогава този форум,, трябва да се обяви като ограничен, приятелски чат.
Когато нещата се отнасят за национални и общочовешки въпроси, създаването на политически цензуриран сайт е особено опасен, защото изкривява обективната истина и дава невярна представа на хората .
цитирай
3. chara - Нали си давате сметка, че трудно, дори невъзможно е да се контролира нет
26.02.2011 16:26
пространството!
Но да, прав сте! Сайта е с претенциозно име и първоначалните внушения са обнадеждаващи.
цитирай
4. dedenze - Контрол
26.02.2011 16:58
Има го и то голям в сферата на компроматната война, личният живот и пр...
Тъжно е че няма етика и морал - тези понятия и тяхното съдържание, вече са на изчезване, особено в по- младото, потребителско поколение.
цитирай
5. ivaylozartov - Напълно съм съгласен
10.03.2011 16:51
всяка цензура е лоша и излишна, освен тази която ограничава подбудителство към престъпление
цитирай
6. dedenze - Демокрацията
21.03.2011 14:24
Това не е стока която може да се купи или внесе отвън. Това е изстрадано състояние и отношение между хората. За нея са нужни знания, етика - подкрепена от закони. Нетърпимост към тези които я превръщат в слободия и ползуват за лични облаги и лоши послания.
цитирай
7. dedenze - Ирония на съдбата !?
19.04.2011 17:37
Един от описаните в поста модератори, активно допринесъл за моето "банване" се казва Манол Глишев и има блог тук с ник mglishev. В последните си постове се оплаква от модератори - каква по голяма ирония !?
Бог да пази България !
цитирай
8. mglishev - Ооо, Пепи,
19.04.2011 20:19
много се радвам, че ти позачистихме соцпропагандата :)
цитирай
9. dedenze - Това е той !
19.04.2011 21:07
Четете го, анализирайте ! Докъде стигнахме и къде сгрешихме, а е само на 27 години и безкрайно много неща не е видял все още ? Жалко !
цитирай
10. mglishev - Обаче евалла,
20.04.2011 18:07
продължаваш да ми правиш реклама. Кефим ти се ;)
цитирай
11. dedenze - Не знам как да ти помогна !
20.04.2011 19:11
Ако си за продан и се нуждаеш от реклама, само моята няма да ти стигне. Тук може да се " кефиш" до полуда, но като модератор не бива Манолчо, послушай ме, не ти желая злото !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467525
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031