Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2017 14:12 - Демократичното образование
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 942 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 13.04.2017 12:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Всички с тревога констатират, че за 27 години образователната система се срина. Обема на усвояваните знания нарастна, което е естествено с развитието на науката и техниката, но това което остава в главите на поколенията, рязко и фрапиращо намалява. Това е характерно за целия капиталистически свят, за които на първо място стои формирането на перфектен потребител, което води до гибел на човешката цивилизация. Футуролозите предвиждат към края на века да се оформат две раси, малобройна на можещите и знаещите и преобладаващата- която ще притежава само грамотността на подчинението и потреблението. Определено те ще бъдат в постоянни борби и антагонизъм ! Избягването на тази нерадостна перспектива може да стане само със смяна на обществената система на нова принципна основа. Не съм учител, но активно и с ужас наблюдавам „демократизацията", която на практика ни унищожава като народ и човешки същества !
         За да се разбере написаното е нужен безпристрастен, сравнителен анализ на днешното състояние. Преди 50 години знанията се придобиваха трудно, нямаше интернет, международен обмен и се разпостраняваха на ограничен, хартиен носител. Най- съществените от тях, буквално се крадяха, преписваха и преподаваха с големи усилия от преподавателите. Особено се ценяха тези знания с практична насоченост, които пряко прилагаха науката в живота на хората. Децата преди и днес, винаги предпочитат безгрижието, общуването и игрите. Любопитството и мерака им към училището, обикновено свършва след 1-2 клас и се превръща в тягостно задължение и мъчение. Изключително рядко се срещат т.н. мотивирани за учене деца, в повечето случаи те не се приемат от другите, осмиват се и малтретират ! Тук влиза в сила принципа, че посредствеността оцелява с поощрено размножение ! Просто казано ученето е насилствен, принудителен процес, защото децата нямат изградена ценностна система и самостоятелно, рационално мислене . Принудата в усвояването на знания, трябва да е неуспорим закон за държавата, родителите, учителите с равен знак, смисъл, значение и сила, подобно на изграждането на хигиенни и общочовешки норми и правила ! Т.н. демокрация въведе грешни и опасни правила, подмени човешките ценности и добродетели с комерсиални, водещи до масово оглупяване и затъпяване.  Основните принципни неща, които отсъстват в нашите училища са следните:
          Пълна деполитизация и демонстрация на социален статус ! Това преди ставаше с ученическите униформи и пособия, еднаква обща храна ! Отнет бе социалния живот в класа и училището при който учениците си избираха ръководство и представителство, организираха си състезания и вътрешни изяви в сферата на изкуството, културата, спорта...
         Отпаднаха оценките за дисциплина и поведение, както и последствията от тях ! Какво последва всички знаят- бити и обругавани учители, отсъствие от часове, насилие, побои и убийства ! Въвеждането на закони за защита на децата, включващи и отнемането им от родителите, без правила и санкции за децата с тежки и опасни нарушения и престъпления !
         Усвоените и продобити знания и оценки се разминават с реалността, общо казано завършилите училище са неграмотни !? Техните оценки не съответстват на реалните знания ! Няма повтарящи класа, всички продължават, но нямат и нужната базова подготовка ? Частното доучване с частни уроци стана правило ? Изискванията към учителя се занижиха, подобно на заплатата му, стигна се до там, че някои преподават вече и неверни знания !? Напълно отпадна неговата педагогическа функция и индивидуалния подход към учениците !
         Най- страшното и опасно въздействие на детската психика правят т.н. електронни игри и достъпа до порнография и наркотици. Най-масови са електронните игри, които реално са хазартни, водят до тежко пристрастяване и ненормален живот във виртуален свят ! Те изцяло отнемат времето на децата, превръщат ги в безмозъчни „геймъри”, неусвояващи знания ! В основната си част, нямат никакъв, образователен елемент и учат на насилие и простащина ! Тези неща са плод на държавното, евроатлантическо, неолиберално ръководство, защото много лесно могат да се ограничат с данъци и хуманитарни ограничения ! Да се санкционират тези с невярно, подвеждащо и рекламно съдържание ! Наскоро попаднах сред десетина тинейжъри от Испанската гимнация, които шумно „завзеха” автобуса, насядаха и веднага извадиха най- модерни телефончета, айпоти и пр... Любопитно надзърнах какво гледат и с кого се свързват – почти всички вглъбено играеха електронни игри !? Бяха си заврели слушалки в ушите, за да не се чуват изстрелите ! Никой не стана и не отстъпи място, нито на възрастен човен, нито на бременна жена !? Сега разбирате ли уважаеми сънародници накъде сме се запътили и колко ще ни струва скъпо, нашето детенце тъпо !?
        Влезте в нета и потърсете интересни, увлекателни , български уроци,!? Малко са, някои искат заплащане, но това е бъдещето, заместващо скучните, монотонни и отекчителни песни на учителите ! Неолибералното отсъствие на държавата във финансирането и контролирането на образователния процес, не само че е вредно, но и пагубно !
        Само преди броени дни САЩ хвърли над 100 милиона долара за ненужна атака срещу летище в Сирия, сега преценете, колко образователни програми и училища могат да се създадат с тях !? Войнстващите религии по света се дължат основно на неграмотност и ниската степен на образованост, към които отдавна крачим  ! Извода е единствен, богатите са жизнено заинтересовани от военното производство и наличието на войни, от незнанието и опростачването на хората !

 

 image








Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476119
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930