Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2016 16:11 - Деца убийци
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1329 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 10.12.2016 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

           Не става дума за безпризорните, малолетни престъпници за които сме се нагледали и наслушали, става дума за самите нас и отношението към нашите родители. Жестоките природни закони и липсата на разум и развит интелект са в основата на тези явления. Първо се започва от теорията на Павлов за условния рефлекс, който се създава в децата с осигуряване на храна, обслужване и всичко необходимо ! Всеки опит по- късно за самостоятелност се посреща с гневна, отрицателна реакция ! Стига се даже и до там, че ако им осигуриш самостоятелно, собствено жилище, може да те обвинят, че ги гониш от базовото гнездо – дом, принуждаваш ги да се трудят, самообслужват и плащат собствените си сметки !? Процесите свързани с обществени промени и новите познания, както и теорията, че децата носят- отрицание на отрицанието е следващия конфликт ! Децата отричат, обикновено неаргументирано, нашите разбирания и начин на живот, понякога до степен на непоносимост ! Положените усилия не се отчитат, в още по- малка степен, определените исторически, социални дадености и условия ! Сега да добавим и естествените процеси на стареене, деменция, склероза и картината става все по-пълна !

 

 imageimage

 

          Синовната обич и уважение, подобно на животинския свят не може да се породи самостоятелно и индивидуално, тя се създава и култивира години наред, не само в семейството, основно в училището, младежките организации, обществото, на основа разума, етиката и морала ! Вероизповеданието е един от най-големите учители и създатели на тези човешки добродетели, но за съжаление, българите в по-голямата си част сме атеисти, което същевременно не ни ограничава и забранява да уважаваме религиозните празници и учения, когато са хуманни и добри, които са ни помогнали на нас и други народи, да оцелеят през вековете ! Днешната роля на българската православна църква е пасивна и в дълг към народа, особено във възпитанието на синовна обич, независимо от т.н. 10 Божи заповеди ! За да разберете това ще ви дам един пример от времето на „възродителния” процес: Мой добър колега, научен сътрудник, мюсюлманин, го бяха прекръстили от Гюней на Генадии ! Беше необлъчен религиозно, но раздаде имуществото си и замина първоначално за Австрия. На въпроса ми защо заминава, отговори категорично- „Татко така иска !” В мюсюлманската религия, командува най- възрастния и думата му е закон за останалите, независимо от всички други обстоятелства !

 

 image

 

           Българите сме първенци в т.н. маймунска любов, с която прощаваме всичко на децата си ! Тази любов обаче, е напълно несъвместима с новия „демократичен” живот, в който човек за човека е вълк ! На всяка цена, трябва да научим децата си да се борят, оцеляват, да мислят, трудят, даже и да ни мразят за определени действия ! Наскоро един близък човек, със спартанско възпитание, простена „ Децата ни, са нашите убийци ! Ако имам нов живот, не бих ги създал отново !” Не е прав, защото пропуска факта, че ги е глезил, че не ги е научил на труд и задължения, че не е намерил пътя към техния начин на мислене, че личния му пример не е бил достатъчно добър и образован, съответствуващ на реалността !? Независимо от лошите отношения, аз съм сигурен, че в труден момент те ще се погрижат за него, ще му се притекат на помощ ! Деформацията в отношенията деца- родители, все пак се оправя от самосебе си, макар и късно ! Това става едва тогава, когато и те станат родители !
           Ние сме най-големите длъжници на своите родители, независимо от техните различия и недостатъци ! Да почетем техните усилия, любов и труд, вложени в нашия живот ! Бъдни вечер е хубав повод за това !

 

 image

           Посвещавам този постинг на моите родители, на които не винаги съм могъл да изкажа и покажа синовната си обич ! Дълбок поклон и благодарност ! Да почиват в мир, те са в топлите спомени, сърцето и душата, там ще живеят вечно !
            А майките ... , те прощават всичко !






Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. danielita - Високо нравствен и истински е твоят разказ, деденце!
11.12.2016 03:20
Темата родители-деца е обширна и нееднозначна. В различните култури тя е различна , като в българската култура и традиции грижата за децата е издигната в култ. Дори когато родителите са строги и взискателни, децата знаят, че винаги могат да разчитат на тях. Затова късно узряват, късно поемат отговорностите си.
Но, има един опасен момент, когато родителите са склонни на всякакви саможертви, само за задоволяване на собственото его, само за да са им задължени. Ето, аз ти давам, но искам в замяна послушание, уважение, отплата. Не, не е добра тази любов! Или обратното - вие сте изостанали, не разбирате от компютри, технологии и прочее, затова няма да ви слушам.
Аз смятам, че отношенията родители-деца, трябва да са основани не на послушание, а на взаимно доверие, честност, почтеност , справедливост и велико търпение.
цитирай
2. dedenze - Добре казано danielita !
11.12.2016 11:47
Но най- трудното е да направиш роденото инстинктивно маймунче - човек ! Ако успееш, после всичко е по-лесно !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3466916
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031