Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2016 19:01 - Скъпоценните камъни
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4956 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 13.03.2016 00:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
         Те са едни от най- красивите и сложни, рядко срещани природни творения, блясъка и играта на цветове се дължат на пречупване светлината и оптическите качества. Повечето от тях са с кристална структура, висока твърдост и топлоустойчивост, някои луменисцират в тъмнината. През вековете те са станали символ на престиж и власт, придавана им е мистична сила. Отначало са имали местно, разменно значение в зависимост от находищата, по късно са добили световна класификация и стойност ! Високата цена и търсене ражда бижутерията, която обработва скъпоценните камъни и им придава още по- уникален вид и красота. Природните кристали рядко са от химически чисти продукти, те имат дефекти на кристалната решетка и включвания, които им придават още по - неповторим вид и цена ! Голяма част от тях вече се произвеждат по изкуствен път и само специалисти, въоръжени с оптическа, диагностична апаратура, могат да ги различат. Малка част от природно добиваните скъпоценни камъни са подходящи за бижутерните нужди. Уникалните свойства на скъпоценните камъни им дават незаменимо техническо приложение, много по- значимо от това на украшението ! Тук ще ви покажа и разкажа накратко за някои от тях :

imageimage
image
image


          Най- скъпоценният и рядък, природен камък е диаманта (елмаз), известен 3-4 века преди новата ера, открит за първи път в Индия. В необработено състояние прилича на къс стопено, прозрачно стъкло. Диаманта е вид кристална форма на въглерода, получена при висока температура и налягане още при вулканичното формиране на земната кора. Чистият диамант е безцветен и прозрачен, в зависимост от примесите може да добие син, розов, жълт и друг цвят . Основните находища се намират в т.н. кимберлитови скали и тръби. Диаманта е най- твърдото вещество на Земята и условно се приема за 10 по скалата за твърдост ! Същевременно е крехък и лесно се разтрошава. Големината на кристалите се измерва в карати, като 1 карат е равен на 0,2 грама ! Безценно приложение има в техниката за рязане, пробиване, шлайфане и полиране на всички останали вещества и кристали, където подбрани по големина кристали са залети в леснотопими сплави или пастообразни разтвори ! Още от древността диамантения прах се е прилагал за полиране, пробиване и ограняване на кристалите в бижутиерията ! В малки размери, за технически нужди, се получава изкуствено при висока температура и налягане .

imageimage
imageimage
image
image

           Окисите на алуминия  дават цяло семейство от скъпоценни камъни  - рубин, сапфир, корунд.... Това са вторите по твърдост кристали  с 9 по скалата ! Червеният рубин се получава от чист двуалуминиев триокис, другите разновидности в зависимост от примесите. Масово получавани лесно, по изкуствен път, с голямо, техническо приложение – твърдотелни лазери, дюзи, лагери, звукосниматели от винилни плочи, оптика, абразивни инструменти и пр.... Цената в бижутерията се равнява на тази за обкова, изключение правят уникалните, природни кристали !

imageimage
imageimage
image

           Следващите кристали с 8 по скалата за твърдост са берил, хризомат, смарагд, аквамарин, като в основата на кристалите стои елемента берилий. Основно тези кристали се използуват за бижутерски нужди поради изключителната им красота, по- лесна обработка и природна даденост . Прилагат се и в инфрачервената техника като филтри и концентратори за определена дължина на вълната...
           Много хора придават на кристалите магическа сила и зодиакална обвързаност, никой до сега не е доказал това, нито го е оборил ! За формирането на природните кристали са били необходими милиони години, налягяне, температура, чисти продукти , затова и са скъпоценни! Те са в основата на съвременната наука и техника и частица от тях имаме във всеки дом, даже и без да знаем за това ! Нека да се стремим в органичния живот и действията си, да бъдем  кристално чисти, красиви духовно, като тях ! Не търсете скъпите, обработени кристали, а тези които ви грабват сърцето, сетивата и душата !






Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. born - Красота и съвършенство !
12.03.2016 19:36
Красота и съвършенство !
цитирай
2. dedenze - Благодаря born !
12.03.2016 20:37
Отлично се съчетава с музиката която качваш в твоите постинги !
цитирай
3. kvg55 - Занимателна и полезна лекция.
14.03.2016 16:10
Занимателна и полезна лекция.
цитирай
4. danielita - О-о, навлязал си в моя територия!
15.03.2016 07:23
Ето го и линка към моето разказче за пръстените http://www.hulite/modules.php?name=News&file=article&sid=182925

Много хубави снимки си прикачил. Утре ще ти изпратя снимки на кристали за лазери, получени от мен. Е, нямат ефекта на бижутерните, но са сърцето на твърдотелните лазери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3478606
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930