Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2015 12:58 - От животно към човек и обратно
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1474 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 26.03.2015 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

        Повече от 7 милиона еволюционни години са изминали до формирането на днешния човек. Много теории, философии, религиозни вярвания дават различни предположения за развитието ни. В част от тях се залага на божествена и извънземна намеса, която придава съмнителна значимост на хората. Другата, по-богато научно доказана, определя за решаващо еволюционното развитие на животинския свят и за наши прародители сочи земноводни,  лемури, маймуни. Спори се и търси някакъв по- достоен, необясним, божествен произход, без да се прави безпристрастен анализ на действителността. Много определения се дават на разумния човек и различията с животните, но трябва да се признае, че в някои случаи са нищожни, даже в полза на животинските видове. Например: развития човек владее и използува  60- 70 хиляди сигнала, символа, звуци и жестове при средно тегло на мозъка около 1,4 кг., а морските бозайници използуват над 250 хиляди, в по-голям честотен спектър и имат мозък от 2 -5 пъти по голям от човешкия !?
          Антропологията и палентологията са разкрили пътя и развитието на съвременния човек. Той произлиза от вид африкански маймуни, които по-бързо са еволирали над останалия животински свят, разселили са се, създали са обществена форма на живот с общуване и оръдия на труда,  така са достигнали до върха на хранителната верига. Битието е формирало съзнание и по-сложна умствена дейност, реч, които след години се определят като човешки разум. Характерен белег за разума е, че на базата на опит и мисловна дейност, човек може да преодолее наследените, животински инстинкти. Точно тези инстинкти, типични за целия животински свят, абсолютно доказват и произхода на човека ! Ще разгледам някои по- характерни и значими:
- Инстинкт за самосъхранение- Той е най-силен и действува моментално, целта е да подсигурим собствения си живот. Толкова е силен, че при голяма и бърза опасност инстинктивно се опитваме първо да предпазим себе си, после деца и близки ! В по- широк план, този инстинкт определя желанието за запасяване и придобиване !
- Инстинкт за секс и продължение на рода - Той има няколко степени на проява. Първо се търси сексуална и приятелска връзка, може да бъде моногамна, полигамна и хомосексуална. Хомосексуалната се среща рядко в животинския свят, най често при маймуните за демонстрация на подчиненост и превъзхоство. После се цели създаването на деца от различни подчинени партньори, като инстинктивната схема е един мъжки доминант с много женски. Поради физиологични особености, реалността е друга и жената е по-полигамна от мъжа. Тук разума (ако има такъв) се сблъсква най-често с инстинкта.
- Майчин инстинкт- На всяка цена да отгледа и осигури потомството, силен инстинкт водещ до подчинение и саможертва в името на детето. Заради този  инстинкт, хилядолетия жената не е приемана като човек и равностойна на мъжа.
- Инстинкта за по-лесен живот – Това е двигателя на прогреса, той създава сечивата, оръдията на труда, обединението в общности за добиване на храна, отбрана и размножаване. Определя търсене на най-лекия път,  често без да се отчитат последиците от това. Ученето и труда са насилствен процес противоречащ на инстинкта.
- Инстинкт за значимост, себеутвърждаване и демонстрация- Той се ражда от страха за отхвърляне и формира власт и йерархия. Определя се от физическите възможности за добиване на храна, владеене и силово налагане.
            Достатъчно е да посетите един зоопарк, за да видите тези инстинкти наживо сред маймуните, което и доказва произхода на човека ! Подобни инстинкти са характерни почти за всички видове хищници. Разликата се състои в степента развитие на първичния разум и влиянието върху поведението. Ролята на животинските инстинкти би трябвало да отиде на втори план при човека и действията му да се управляват от разума. На практика това не се получава, обратното човешките инстинкти се деформират, стимулират и експлоатират комерсиално! В какво на практика се изразява това, по реда на описаните накратко по- горе дадености:
 - Стремеж към по-сигурен и материално обезпечен живот свързан с презапасяване и придобиване на много, често ненужни материални блага, неравенство на монетарен принцип! Търсене на системи и форми за тяхното гарантиране, опазване, съхранение и онаследяване! Държава –закони- съдебна система- силови структури- лихви – банки- финансова олигархия! Това води до екстензивно развитие, разрушаване на екологичното равновесие и изчерпване, без възобновяване на земните ресурси!
- Превръща секса и продължението на рода в спорт и индустрия. Узаконява хомосексуализма и нарушава нормалните функции на половите органи. Може да си купиш надуваеми жена и мъж, вагина и пенис, да се включиш в ел. мрежата , да ги споделиш с приятели !? Разделя религиозно, прави семейните отношения платени и държавно регулирани. Формира пазар за покупка и продажба на удоволствия, даже и производство на деца !
- Едва ли се води световна статистика, но броя на изоставените и предоставени за осиновяване деца нараства, тенденцията е към т.н. еманципация, платено и сурогатно майчинство, този инстинкт сигурно ще бъде заличен, защото е свързан с много труд и ангажименти! Новите ценности внушават неуважение, понякога ненавист към родителите, което допълнително ликвидира майчинството.
- По- лесния живот днес не стимулира прогреса, защото не води до знания, усъвършенствуване и действия,  а до чиста консумация на създадени от други блага! Стремежа към благоденствие се удовлетворява и стимулира чрез заеми, обвързаности, ипотеки, а не чрез пряк резултат от вложения труд. Потребява се повече от колкото реално се заработва, губи се самооценката и самокритичността, което води до регрес и оскотяване!
- Значимостта, самоутвърждаването и тяхната демонстрация, не се формират и определят от физически, умствени качества, възможности на отделния индивид, тя се определя от други фактори пари, наследяване, политическо моментно и конюктурно състояние, участие в престъпността.
          Фалшивият разум на днешното общество, използува човешките инстинкти за правене на пари, печалби и деформира еволюцията на хората, води ни към ново, нереално, измислено и гибелно бъдеще! Разума формира духовните категории и изяви, които от своя страна, трябва да осмислят живота на хората, обществените  отношения, но тук материалното, печалбарството няма място, но реално те владеят и управляват! Затова капитализма и монетарното общество деградира и ни връща към животинския свят. Един внимателен анализ показва, че в последните 50 години науката и образованието са в застой, не са открити нови енергийни  източници, акумулатори, двигатели, транспортни средства, философии за обществено развитие, в пълен застой е изкуството, културата, музиката и пр...( вижте кога са открити телекомуникациите, спътниковите снимки и връзки, литий –йон акумулаторите, оптическия запис на информация, микро и макро процесорите, фотоволтаиците , ДНК –то и пр.....ако не вярвате) Наблюдава се екстензивно развитие на старите неща в чисто приложно, пазарно отношение. За да се разбере казаното, ето един парадокс: Една лека кола е по-евтина в пъти в сравнение с един кувиоз за недоносени деца, при обратна разлика в стотици пъти като сложност, материалоемкост, прецизност и пр.... Днешния път е обратен и води човека към животното !?

 

imageimageimage

Развитие на изкуството и културата !?

image
image

Развитие на науката и техниката !?


imageimage


България в челните, самодоволни и щастливи редици !?



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3481593
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930