Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2015 13:49 - Какво ще правим утре ?
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2002 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 15.01.2015 11:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           От детска възраст, всеки си мечтае за бъдещата си работа, която ще му донесе престиж и удоволствие ! В повечето случаи се подбират героични и хуманни професии, такива свързани с висшите форми на култура, изкуство, спорт с внушенията от приказките и филмите. Когато осъзнаем че Дядо Коледа, Снежанка и джуджетата не съществуват, тогава разбираме, че професията и работата, често са различни неща, че труда е насилствен процес, свързан с оцеляването и много рядко носи удовлетворение и радост! Когато стигнем до пазара на труда, става още по- страшно, защото капитала има хладна пресметливост, дава малко и взема много! Когато става дума за материално производство предпочита машини , а не работници, инвестира огромни суми в автоматични линии и безлюдни технологии. Философските определения за икономическите кризи и изкуствено поддържаната безработица с цел по- евтина работна ръка, вече са изчерпани и не отговарят на действителността. Новите технологии поставят нови изисквания, умения даже към пастирите и чистачите ! Училището не е подготвено за тях, няма интерес да произвежда знаещи и можещи хора за бъдещето, даже не защитава истината от лъжата !
           Неолибералният, обществен модел наложен в ЕС и по света, се базира на частната собственост и инициатива, държавите не се занимават да обезпечават нужното образование, поставят го също в частни ръце. Ученето е насилствен, случаен процес, а намирането на работа въпрос на късмет !? Така се задълбочава пропастта между бедни и богати, образовани и неуки, умни и ограничени ! Екстензивното нарастване на човешките познания и наука, поставят нови задачи към системите за обучение и ангажират по- голям, умствен ресурс. Всички се раждат равни по възможности, но в крайно неравностойна среда, което по-късно избухва в социални конфликти и престъпления. Футуролозите предсказват бъдещо наличие на две антагонистични класи с огромна интелектуална разлика, като по- лошата, бедна и нискообразована, ще бъде в пъти по- многобройна !? Това ще доведе до войни, конфликти, които може да предизвикат гибел на човечеството (вече сме свидетели на такива) , ако не се промени обществения, капиталистически модел. Не само притежанието на пари и материални блага оказва влияние на обществените процеси, тук се намесват религии, етнически особености, племенни традиции и правила. Просто казано „побеждава” посредствеността, мързела и пошлостта, чрез интензивно и безотговорно размножение, чрез „свободен”, неангажиран, безпътен, вегетиращ живот. Възможни са следните решения : Изтребление на лошия материал, Хитлер се опита да го направи и цялото човечество го отрече и осъди! Не е цивилизационно решение, защото никой човек не е виновен лично за произхода и средата в която е роден ! Човешкият живот не може да се отнема чрез политика и хрумване на някой мислещ се за бог, раздаващ правосъдие !
          Другото решение, единствено възможно и цивилизационно е свързано с ролята на държавите, с формулиране и налагане на принципи за общочовешка, а не пазарна глобализация. За това обаче, неолибералния модел не става, той даже не е в състояние да формулира общите задължителни за света неща, въпреки, че всеки ги знае и вижда, като: Разрешителен режим за раждане на деца с общи правила и отговорности! Задължително, безплатно, общо, средно образование с еднакъв набор и достъп до знания и осигурени здравни грижи, равен старт ! Знанията и уменията да са насочени към бъдещото развитие на науката и техниката!  Реална, финансова помощ за държавите, които нямат достатъчно средства за това !... Изброеното е достатъчно за да стане ясно, че управляващият, финансов капитал няма никакъв интерес да го направи ! Получава се омагьосан кръг, който отново ни връща към комунистическата утопия. Капитала вложи огромни средства в борбата срещу тази идеология и победи, защото единствено тя го застрашаваше и се противопоставяше, срещу частното притежание на благата и планетата! В 21 век, огромната диференциация между бедни и богати е ядрената бомба на която стоим ! Тази разлика не е свързана с гениалност, трудолюбие, генетично превъзходство, интелект и образованост. Тя се базира на грешните и престъпни принципи на онаследяването, частната собственост и монетарните отношения, при които парите и тяхното натрупване са единствен критерии за значимост и власт! Всячески се използуват животинските, хищнически инстинкти, заложени в човека по пътя на еволюционното му развитие, за притежание, власт, лакомия, територия, собственост, себелюбие, физическа сила, фалшива външност и възможности, мързел, лакейство и пр.....Кризите във всички сфери на живота го доказват, науката, техниката, културата са в застой, при явен регрес, с екстензивно развитие само на някои неща от които се печели бързо и много ! Определено има много ценни и важни неща в старата комунистическа идеология,  неистовото желание да бъде заличена и забравена, категорично го доказва! Много малко  трябва да се направи, за да се изчисти от глупавите идеологеми като „дитатура на пролетариата”, ръководната роля на работническата класа (която е на изчезване), равенство между всички и пр.... Нужен е модерен подход, съобразен с духа, науката и съвремието ! Футуролозите и научните фантасти дават основните насоки ( за жалост в България всичко е напълно обратно) :
           - Информационните и комуникационни системи дават възможност за пряко участие на всички хора в управлението и законотворчеството, от тук следва, че трябва да се формира обществен строй с пряка демокрация и мажоритарен избор на парламент и управление на всички нива !
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/02/18/shto-e-priaka-demokraciia-i-ima-li-bydeshte-u-nas.1055029

          - Трябва да се създаде научно обоснована система за точкова оценка на човешката значимост за всеки, от детска възраст до староста, която освен знанията и уменията да включва обществените изяви, поведението и пр... със знак „ +” и   „—”. Спрямо събраните точки да се получават и парите, които трябва да останат като опростено средство за разплащане и получаване на блага !
          - Всичко трябва да е държавна или общностна собственост, без частно притежание и онаследяване с изборно и квалификационно управление чрез точковата система !
         - Да няма политически партии, а информационни и дискусионни, граждански форуми, независими медии !
          - Религиозните, етнически, племенни вярвания и традиции да са само в сферата на личния живот и никъде другаде !
          Това е част от основата, върху която нещата могат да се развиват безкрайно, в полза на всички хора, да се ликвидира капитализма и монетарното общество ! Все повече по света го разбират и оценяват, защото е световен проблем свързан с оцеляването на човечеството, против деградацията ! Не достига интелекта, образоваността и надделяването на разума над животинските инстинкти, нужна е много работа и просветителство ! Свалете и забравете маските на лицемерието, кажете открито какво мислите и предлагате !

 

imageimage

imageimage

          Не хранете детските илюзии, подгответе ги за реалния живот, преди той да се стовари върху тях !



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3480572
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930