Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2014 19:06 - Българското гостоприемство
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2306 Коментари: 0 Гласове:
12

Последна промяна: 13.12.2014 14:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            Посвещавам този постинг на моите родители, които  бяха много богати духовно, имаха много приятели и гости, вратата никога не се заключваше, а аз и сестра ми, също обичахме тези моменти, за да хапнем нещо неежедневно, да подслушаме някоя лакърдия и солен виц ! Молехме да си легнем по-късно, с хиляди обещания за послушание, отличен успех и работа в семейните ангажименти !  Вечна им памет и добре, че си отидоха навреме, защото не биха понесли и възприели нито една от днешните, евроатлантически "ценности" !

            Българина често бърка самохвалството, изгодата, угодата и слугинажа с гостоприемството! Странно е, че тази грешка се прави повече от уж образовани, заможни българи и значително по- малко от обикновените, по-бедни хора. Един библейски пасаж от притчата за Содом и Гомор, ще даде една друга светлина на гостоприемството, за измерения, които повечето българи не познават:

 

 

            1 Привечер двамата ангели дойдоха в Содом, когато Лот седеше при градските порти. Като ги видя, той стана да ги посрещне. Поклони се с лице до земята 2и каза: „Господари мои! Отбийте се в дома на вашия роб, пренощувайте и си умийте нозете. Като станете утре сутринта, ще продължите пътя си.“ Но те отговориха: „Не, на улицата ще пренощуваме.“ 3Но Лот така настояваше, че те тръгнаха след него и влязоха в къщата му. Той ги нагости, изпече безквасни пити и те ядоха. 4Още не бяха легнали да спят и ето градските жители, мъжете от Содом – млади и стари, всички жители на града, обкръжиха къщата. 5Те викаха на Лот: „Къде са мъжете, които дойдоха при тебе да нощуват? Изведи ни ги да се позабавляваме с тях.“

 

          6Лот излезе при тях до прага, заключи вратата след себе си 7и каза: „Братя мои, не правете това зло. 8Вижте, имам две дъщери, още девойки. По-добре тях да изведа при вас и правете с тях каквото искате, само на тези хора не правете нищо, понеже са дошли под покрива на къщата ми.“ 9Но те закрещяха: „Махни се оттука.“ И викаха: „Той е чужденец, а иска тук да се разпорежда. С тебе сега ще постъпим още по-лошо, отколкото с тях.“ Те връхлетяха върху Лот и се опитаха да разбият вратата. 10Но гостите протегнаха ръка, издърпаха Лот при себе си в къщи и заключиха вратата. 11Те поразиха със слепота струпалите се при прага на къщата – от малък до голям, така че те напразно търсеха да улучат вратата.”

 image

image

          Не заради ангелите, Лот би постъпил така с всеки гост, прекрачил прага на дома му! В много религии, народности и традиции госта е свещен, той трябва да бъде нахранен и напоен, да си почине, да бъде защитен с цената на всичко ! Навярно така е било и с българите в древността. Днес нещата са евроатлантически, хората избягват общуването и срещите, защото нямат достатъчно пари, а проявата на духовност се счита за лудост! Тези които имат средства, не се ангажират с приготвяне и сервиране, отиват в ресторанти, техния живот е радостен, успешен и хубав, пазят си го, затова не пушат, хранят се умерено и хигиенично. Те и управляват, така даже и нощните барове се превърнаха в семейни закусвални за бързо хранене с тъпи, евроатлантически ограничения !? Все пак има моменти, в които трябва да поканиш от куртоазия или задължение някого, но и тук не знаем, как да го направим. Ограничението за пушенето го пропускам, хората може да са алергични и болни, но желанието обезателно да се събуя, да нахлуя нечии гъбясали чехли или да шляпам бос и по чорапи, ме кара да пропусна формалната покана! Какво да говорим, ако се наложи да преспиш в дома на някой облъчен, по- добре отиди на някоя пейка или гара!  Евроатлантизирани българи, когато не умеете и не искате, не се насилвайте, не посрещайте, не канете гости, живейте в собствен сос, аз не желая и се страхувам, да бъда ваш гост ! Имам достатъчно истински приятели и близки, които ме посрещат старобългарски, с открито сърце и душа, слагат най- добрите мезета и напитки, които рядко могат да си позволят, молят да остана още, колкото аз желая ! Българина бързо възприема новите „ценности”, особено в частта, където домът му е негова крепост, в която никой външен не трябва да влиза ! Затова въвежда чуждите празници като Хелуин например, защото „страшно” маскираните стигат само до вратата! Постепено избутва и забравя традиционните си празници и ги подменя с евроатлантически, като този например:

http://dedenze.blog.bg/lifestyle/2013/11/29/blagodarnostta.1212307

 

          Днешните 48 % българи, които участваха в изборите, с дребни изключения, конституционно са избрали пътя на своята национална и държавна ликвидация, сънувайки цветни сънища и готови да бъдат всякакви, само не и българи:

http://dedenze.blog.bg/lifestyle/2014/09/23/moni-vyrni-se-na-bial-kon.1299379

 

         Вината не е само наша, тя започва от тук:

http://dedenze.blog.bg/history/2014/09/22/koga-bylgariia-izgubi-svoiata-nezavisimost.1299116

 

         Преминава през това:

http://dedenze.blog.bg/history/2014/11/17/kak-i-zashto-se-likvidira-promishlenoto-proizvodstvo-v-bylga.1314679

http://dedenze.blog.bg/lifestyle/2014/12/02/dami-i-gospoda-politicheski-tikvenici.1319046

 

        Стига до днешната приказка:

http://dedenze.blog.bg/zabavlenie/2014/11/25/zakrito-zasedanie-na-ns.1316774

 

        Която се превърна в обективна реалност:

http://dedenze.blog.bg/politika/2014/12/01/da-sygradim-naroden-pametnik.1318681

http://dedenze.blog.bg/lifestyle/2014/11/12/bylgarskata-finalna-kriva.1312991

 

        Почетете безплатно, бадева, докъто все още има български език, след няколко години, той ще бъде сред екзотичните, изчезващи езици, заедно с народността !!! Не бива да не отчитаме, че лайното си остава лайно, даже с евроатлантическа окраска и воня! Не е ли по- добре първо, цивилизационно да поработим по този въпрос, а после да въвеждаме и възприемаме чуждите „ценности” и управления !?

 

         

image


             Как мислите тази жена гостоприемна ли е, ще сложи ли всичко което има на масата да ви нагости !?

image


А тази, дете на евроатлантизма , какво ще ви предложи !????









Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479423
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930