Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2013 19:52 - Що е инфаркт ?
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4018 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 28.12.2013 19:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

      

         Опростено, сърцето може да се разглежда като клапанна помпа, задвижвана от кръгъл, конусен мускул. Той се свива и разпуска едновременно от всички страни, като всяко нарушение в действието, води до десетки различни кардиологични заболявания. Най- страшното от тях е исхемичната болест, водеща до инвалидност и смърт. Не знам какъв е бил божия замисъл, но мускула на сърцето изпомпваш хиляди тонове кръв за цял живот, без резервни части и подмяна, се захранва от 4 малки, кръвоносни съда с диаметър около и под 3 мм. Когато някой от тях се запуши или намали сечението си, сърдечния мускул се захранва неравномерно и се получава т.н. исхемична болест, характерна с болка, страх, задух, изпотяване, умора и сърдечна недостатъчност. Силата на болката е различна за хората, зависи от степента на исхемията, обща по местоположение в 99% от случаите- появява се над слънчевия сплит, разпостранява се по ключиците, врата, зъбите, кутрето и безименният пръст на лявата ръка и нейната, вътрешна страна изтръпват и болят също. Понякога боли и лявата част на гърба, като при студено време се засилва. При приемане на нитроглицерин под езика, в по -леките случаи намалява и отшумява, това е доказателство за исхемична диагноза ! Когато запушването е по-голямо и кръвоснабдяването рязко намалено, в близките няколко часа, част от сърдечната, мускулна тъкан умира и се превръща в съединителна тъкан. Това е бърз и необратим процес, развиващ се в рамките на 5- 10 часа и се нарича инфаркт на миокарда /смърт на мускула/! В  зависимост от мястото и степента на инфаркта следва инвалидизация и в много случаи бърза смърт ! Инфаркта е едно от най- жестоките състояния, при което пациента е лишен от време, даже за сбогуване с най- близките хора !        
        Стотици години лекарите са търсили път за отстраняване на възможността за запушване и стеснение на коронарните съдове, за осигуряване на достатъчен кръвоток към сърдечния мускул, с цел да се избегне инфаркта.
Сигурно могат да се изтъкнат стотици проверени и хиляди съмнителни причини за стеснение и запушване на съдовете, но няма категорична и универсална схема на лечение. Инфаркта е арена на хиляди финансови, медицински, фармакологични спекулации, на печалби за хранително-вкусовата промишленост, пласмента на т.н. хранителни добавки и пр... Единственото сигурно нещо, според световната, здравна организация, това е обездвижването и затлъстяването. Химическото овкусяване на храната, добавянето на вещества засилващи глада и стимулиращи апетита, “Е” добавките, психическия стрес и отрицателните емоции, са на едно от първите каталитични места.
         Запушването или нарушение проводимостта на коронарните съдове, основно се дължи на тромб или отложена плака, която в много редки случай може да се “разтвори” и отстрани с подходящи антикоагулиращи и антисъсирващи лекарства. Тогава се увеличава заплахата от вътрешни кръвоизливи и инсулт! В близкото минало до днес, класическото лечение е сърдечна, хирургическа орерация, при което запушените съдове се дублират с подобни взети от ръката или крака на пациента – байпас. Операцията е трудна, продължителна, с дълъг възстановителен период и болка.

 
            Развитието на компютърната, координатна графия през 90 –те години на 20 век, създаде възможност за снимане и трикоординатен оглед на фини  детайли от човешкото тяло, без нужда от травмираща, болезнена, хирургическа намеса под наркоза. Така се появи и кардиографията, чрез която може да се огледа и провери с висока точност състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Много бързо, това уникално предимство се усъвършенствува и превърна във възможност за директно въздействие, като се използува същата апаратурата не само за наблюдение , а за директно въздействие като аспириране, поставяне на еластични разширители /стендове/ и въвеждане на лекарствени средства директно на увредените места. Стотици хиляди хора по света се лекуват от исхемична болест, стенокардна болка и пристъпи в рамките на 2-3 дни, безболезнено, без прекъсване на трудовата си дейност и  социална активност, нарушаване на житейските условия и навици. Самата графия и намеса ако се налага, се извършва в рамките на 1-2 часа. Пациента е в пълно съзнание, без упойка и може да следи на монитор всички действия на оператора, да говори, пита и взема решения. В края на процедурата, може да получи цифров видео запис на извършените действия. Коронарните съдове се достигат през по-големи, кръвоносни съдове от ръката или бедрото. През устройство приличащо на по-голям авокад, се вкарва гъвкава, управляема, метална тръбичка по която се влива контрастно вещество. Така всички съдове стават видими с точен размер и координати. Когато се налага намеса, като стендиране, през същото устройство се въвежда т.н. стенд до увреденото място, после се раздува и остава там завинаги. Стенда има различни геометрични размери и се подбира от операторите в зависимост от графията. Изработен е от специални сплави и не може да се разтвори, счупи и измести. Неорганичният произход не предизвиква реакция на отхвърляне от организма. Единственото неудобство е, че след процедурата, мястото на пробождането, трябва да се притиска и обездвижи, за да се избегне появата на по-голям хематом.
             Описано по този начин, всичко изглежда много лесно и просто, но това е само видимата страна на нещата и надводната част на айсберга. Истината е, че това е една сложна и високотехнологична операция изискваща прецизна, поддържана апаратура и обучен, висококвалифициран персонал. След кардиографията, следва един, много важен период, в които за броени часове може да се унищожи целия постигнат резултат! Още в подготовката за кардиографията и до една година след нея, трябва да се приемат антикоагулиращи препарати. Трябва да се предотврати всяка възможност за поява на тромб, който може да запуши стенда или друг кръвоносен съд ! Въвеждането на сондата, движението и манипулациите, може да откъсне плака или тромб от стените на съдовете през които преминава ! Ако не са взети нужните мерки и приети лекарствени средства риска от вторично запушване се увеличава критично и опасно ! Контрастното вешество е вредно и се отделя за определено време, затова при две графии, следваща може да се извърши най- рано след месец ! Тук се намесва и умението на оператора, времето за извършване на процедурата и количеството на въведеното вещество, т.е. изискват се умения и добър екип !
            Днес в България има десетки скъпи апарати за кардиография, спасяващи  стотици хора. Постиженията на цивилизацията са тук, но как се справяме с тях е друг въпрос !? Каква е нашата здравна система и организация е още по важно и решаващо ! В буре с мед и капка катран е достатъчна да влоши вкуса, а в буретата на кардиологичните клиники, катрана тече като чешма !

 

            Но за това в следващия постинг ....

 

 image







Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3459065
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031