Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2013 15:06 - Бабини кахъри
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2280 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 20.11.2013 12:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

           -  Ей, мър`то, тука ли си ма Гице, жива ли си ? Га ти умря кучето, мудерен звънец  да беше сложила ! – с цяло гърло викаше баба Дона и се опитваше да махне пръчката от промката, дето служеше за заключалка. Двора беше почти разграден и можеше да се влезе отвсякъде, но беше прието през портата да не се подплаши чиляк.
           -  По- тихо ма Доне, тук съм, на ниугу не съм пристанала ! Тиху, мисирката съй разклопала, да не я подплашиш, сега и прая полога ! – баба Гица  се зададе от курника с 5 големи яйца в ръце.
           - Ха добър ден, додох да ти кажа, че Мичето ми включи унуй, боксата де му викат и телевизора показва. По 50 лева ша дадът за Коледа към пенциите, радвай съ !
           - Вярно лий мар`у ! Баят добре ша ми додат, че зърното за пилците свърши, а оня мушеник Динката пак дигна цените. Уляз да ми кажеш подробно и затори уракнята.
           Двете баби влязоха в кухнята, на печката къкреше бобец и миризмата на пресен джоджен се носеше във въздуха.
           - Доне, бих тъ питала искаш ли чай, по английски тертип, но първо нямам таквоз, пък и да не помислиш, чи тъ имам за болна ?
           - Гице, стара приятелко, с тебе весело си живен. Къв ти чай, налей по едно вино, нищо че не е станало още. Помниш ли на изборите, как се оттървахме само с по една клизма у болницата и унес гологлавите останаа с пръст в уста. Че и файда имаше, откриха ни високо кръвно, което кът нищо, можеше да ни тръшне !
http://dedenze.blog.bg/zabavlenie/2013/05/09/babini-izbori.1108354


            - Мър`  как да`н помня ма Доне , ти тогиз на спаси и двете – нареждаше баба Гица, наливаше червено винце от голяма дамаджана, режеше на тънко пъстърма, подарена от Гатьо козаря. Беше му дала стари, неносени дрехи на покойния си мъж , а той козя пъстърма, с условието тя лично да си я хапне с приятели. – Туй го държа до печката и вече е станало напълно, пробвай !
             - Наздраве Гице, да пийнем, че нови кахъри се задават ! – чукнаха чаши, отпиха и замезиха-  Да ти кажа, ний чакахме китайци, сегис гладни сирийци са появиха, ам не е само то!
             - Казвай Доне, за 5 лева пенсията ми надвишава и не дават бокса, пък и не ми тряба, да ги гледам как ачик лъжат и мажат. Край на унес глупави сериали, де Сюлейман го изкарват ангел неземен, пует и любовник, да умреш от смях! От как не гледам си видях рабтата, къщата, двора и животните си подредих.
             - Не мирясаа ей, орта полудеа, съсипаа София, удариа и Пловдив, прутести и укупации праят секи ден, никой не казва защо. Обикалят и търсят ора за един рейс, возят ги и ранят само да идат и да викат квот им кажат? От 20 години не сме излизали от село, че си мисля ако съ нагласин, да съ пудредин и изглеждами по- млади, дали няма да ни земат и нас, да са разходим за последно?
             - Мър` Доне ти си превъртяла от боксата, явно излъчва и бий у главата! Де си видяла убаво от партиец, откак сме се родили ! Нъл` ша на включат у списъка и оттърване няма, само беди! Тогиз, ни билка, ни болест не може на спаси! Не помниш ли на колко партийци от нашите, бадева им зеа животни за моабет на партиите ? Други марцина си отидоа, незнайно де ги закопаа, без кръст, опело и молитва!  Подай си пръста и ще видиш кво става, от сега ти казвам , няма да те познавам, ако се фанеш на въдицата им ! Ам виж кой стаа партиец ма, тоз дет за нищо друго не става, дет го мързи, че му се плаче ! Лъжлив, нахален, гьонсурат с таквиз ли искаш да хортуваш? Съсипаа България !
              - Не се къхъри ма Гице, аз само приказвам, знайш, че и аз не ги понасям, без тебе, само за онзи свят ша тръгна !
              - Пепел ти на устата Доне, заедно ще си ходим,  ха наздраве ! Сега наште домове са България, дано ги увардим !
              Слънцето се опитваше да пробие през студените облаци, от курника се чуваше разтревоженото кондуркане на мисирката, готвеше се да стане майка ....

 

 

 

 

 

 Речник:
кахър   -  грижа, проблем
мър`то  -  клетва „про форма”- „Мъртво да остане!”
промка -  имитация на врата от пръчки и клони
чиляк    -  човек
ниугу    -  никого

пристанала – доброволно отиване при любим мъж без съгласието на близките     
мисирка - пуйка
разклопала – инстинктивно състояние на домашна птица, която иска да лежи и мъти снесените си яйца (квачка), към тях може да се прибавят и яйца на други птици
мар`у     - мари у, обръщение към жена

уляз       - влез
уракня  - вратня, врата
тертип  - начин, почин, обичай
ора        - хора
ачик       - директно, явно
нъл`ша  - нали ще
бадева  - безплатно, без нищо
моабет  - банкет, почерпка
марцина - безполезно, напразно

хортуваш – приказваш, общуваш
кондуркане – специфична поредица от звуци издавани от пуйките

 

image



Гласувай:
10



1. tota - Накара ме да се усмихна.
19.11.2013 07:01
Поздрави!
цитирай
2. blondinkas4uk09 - :)
19.11.2013 12:05
:)
цитирай
3. dedenze - Радвам се че съм успял tota !
19.11.2013 13:26
Смехът днес е много кът !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3475746
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930