Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2013 13:58 - Имаш ли време ?
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1895 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 12.09.2013 16:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

          Времето е понятие измислено от човека с цел подреждане на събитията в тяхната хронологична последователност. Общоприетите, земни, мерни единици ни дават представа за развитието, стареенето и очакваното бъдеще. На тази база се създава разписанието на транспортните средства, програмите на медиите, учебните занятия, трудовия процес и пр.... Хиляди учени и фантасти мечтаят за възможността времето да може да се манипулира, да може да се пътува напред и назад в него. За щастие, тази измислица е само плод на човешкия разум и не важи за Вселената и Природата. Те се управляват от много по- сложни неразгадани закони, приемани за простота като „божествени”. Тук ясно се наблюдава материално подредено, спирално развитие, повторение с усъвършенствуване, времева  и пространствена безкрайност. Доказани са хора, които имат възможност да видят част от тази подреденост в миналото и бъдещето, което срива всички, научни понятия. Оракули, гадатели, ясновидци, често предсказват събития с точност невъзможна за вероятностна случайност и съвпадение. Това показва, че освен материалния свят и разширяващата се от една точка Вселена, има и духовна - идейна съставка, която ни поставя в условие на ученици със строга програма на обучение, неизвестна и необозрима за нас. Целта, която може да се определи е стремежа към съвършенство и еволюция.
           След това кратко философско съждение, да навлезем в днешните отношения между хората. Паричните, монетарни принципи на развитието, принадената стойност, форсираха развитието на човечеството, като за 1-2 века, се направи много повече, отколкото за хилядолетия преди това. За съжаление това определено беше за сметка на духовното развитие и еволюционните, човешки добродетели. Екстензивното развитие днес, заплашва човечеството с деградация и самоунищожение. В основата на всичко стои властта на парите, съчетана с животинския, хищнически инстинкт, присъщ на човека, стоящ на върха на хранителната верига. Онаследяването и натрупването на богатствата, разпределението на средствата за живот, разделя хората на две, като малка част под 5 % владее, управлява и експлоатира останалите. Роботизацията и свръхпроизводството, замирането на професии и занаяти, невъзможността за индивидуална реализация, раждат базработица и несигурност. Системата е осигурила в световен мащаб защитата на капитала чрез съдебната система, силовите структури и държавно устройство. Богатите са създали цялостна система за промиване на мозъци, техни са медиите и комуникациите, цинично се налага лъжливият принцип на демокрация – народовластие. Афишира се мита, че по-работливите ще живеят по- добре, ще забогатеят, ще формират „средна” класа и един ден може да достигнат и до висшия ешалон. Религиите, подчинени на парите, успокояват бедните, че тяхно ще е царството господне, ако кротуват и си траят доживотно. Реално всичко се контролира от парите, започвайки от изборите и стигайки до контрола, даже над протестите ! В това време хората стават все по- зависими, по- бедни, принудени са да работят на 2 и повече места, да оцеляват. Нарастват самоубийствата, апатията и престъпленията, психическите разстройства.
            Така се стига до оскотяването и липсата на време. Хората не общуват пряко помежду си, близки роднини и приятели с години не са се срещали, разчитат на виртуална връзка. Не си помагат, обратното, делят имоти, крадат се, съдят се, мразят се, обвиняват другия.... Издигат в култ парите, не се замислят, че никой не е застрахован от болест, неравностойно положение. Забравят правилото, че само с честен труд, никой не е забогатял! Лакомията да имаш повече, по- добро, по- скъпо, по- лъскаво, води до ненужно разточителство и наивно състезание. Материалното доволство и богатство не решава, никакви философски проблеми и води до физическо и духовно затлъстяване. Накрая всичко приключва в един квадратен метър на някое гробище !? Имате ли време за родителите си ? Имате ли приятели ? Живеете ли нормално или вегетирате? Обичате ли природата ?
           Времето е относително, измислено понятие, не се оправдавайте с него ! Ако нямате време, означава, че сте се превърнали в механично същество, за сметка на разума. Кога реално ще живеете, ще се радвате на природата и любимите хора ? Ако имате душа и тя протестира за липсата на време, намерете виновника, накажете го ! Преди хиляди години индийският, духовен учител Буда, създаде и разпострани учение, което се основава на максимата, че човешкото страдание се дължи основно на желанието за притежание, на определението Аз и Мое. Съвършенството, това е да разбереш и осмислиш това човешко учение. Самият Буда не е искал, неговите ученици да го превръщат в религия и да го обожествяват. Забележете, той и милионите му последователи, винаги са имали и имат време за всичко, живеят щастливо и пълноценно !?

 

image







Гласувай:
6



1. aip55 - Супер
13.09.2013 08:42
хубав постинг Деденце. И аз намерих място в постинга ти и се радвам, че имаме единомислие. Хубави и поучителни мисли, както винаги си написал. Хайде сега бягай сред приридата и се наслаждавай на нея. Хубава събота и неделя от мене.....
цитирай
2. dedenze - Благодаря aip55 !
13.09.2013 11:22
Хубаво е сред природата, дедите ни са били основно там, ние за да оцеляваме трябва да седим в градовете за съжаление!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3466848
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031