Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2013 14:51 - Хуманното общество
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 8720 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 16.06.2013 17:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

          Милиони хора по света от дълбока древност до сега, с най развит интелект, знания и постижения, оставили на хората хиляди неща, определят човешкото същество като невероятно природно творение, елемент от един, общ организъм. Приемат, че за всички хора, трябва са валидни общи правила, основаващи се на взаимна връзка и помощ, съчетано с природните закони и дадености. Много са защитниците на хуманизма като религии, философии, обществени строеве и организации. Едва ли има здравомислещ човек, който да отрече тази обща нужда и стремеж. За съжаление екстензивното развитие на капитализма не отговаря на това изискване и работи активно за човешкото разделение и оскотяване !
         Научните изследвания отдавна доказват, че нашето умствено развитие изостава и все по- трудно следва темпа на развитието, особено науките с комерсиално приложение. Казано по-друг начин, ние сме обградени с хиляди, платени, технически изкушения, развлечения, удоволствия и битови облекчения, но те водят до израждане и загуба на хуманизъм. Хората общуват все по-трудно помежду си, живеят в страх, самота, нямат вяра и общи цели, губят духовността си. Тези които притежават огромни богатства, също живеят с отрицателни емоции, не са щастливи и често стават жертви на собствения си затвор и обкръжение. Даже и фантазиите се промениха, фантастиката от научна, стана измамна, детска приказка, пълна с неща, които никъде и никога не могат да се случат!? Създаде се лъскав, илюзорен, ненормален свят в който разделението между хората расте с всеки ден. Екстензивното развитие, унищожава човешките добродетели, родени в природното, еволюционно формиране и води до самоунищожение. Парите вече не са средство за препитание и заплата за вложения труд, те станаха средство за управление и власт, подчинена на самите тях. В началото на капиталистическото развитие Томас Мор написа „Овцете изядоха хората” визирайки прогонените селяни от именията на лордовете, заради пасбищата и производството на вълна за индустрията ! Днес парите изядоха хората !
        Капитала вече си изпя последната, нехуманна песен, чрез грешното внушение- работи и ще получиш повече, ще живееш по- добре, че хората се различават съществено и генетично, че семейството е нашата крепост, че свободния пазар определя цената и стойността и пр....Какво реално се получи : Пълна финансова, производствена, социална и морална криза, която няма край ! Трудът нарастна до такава степен, че хората нямат свое, свободно време за себе си и близките, при по- ниско заплашане и покупателна способност, от предходните години! Орязяни са почивките, отпуските, работи се неограничено, като всичко става за сметка на духовното развитие, общуването и здравето! Най- големия страх е от опасността да заболееш, липсата на осигуровки, възможност за спестяване, перспектива! Доброто образование, добрата храна, медицина са скъпо платени и недостъпни за всички! Липсват възможности и форми за самостоятелни изяви и свободен живот ! Хората създадени природно за обществен живот се затвориха, усамотиха и скриха, като кучета с малък, подхвърлен, оглозган кокал, живеят ден за ден! Науката спря развитието, експерименталната работа, изчезна врагът срещу който я стимулираха, заплащаха, да работи преди години! Формира се като единствено, световно признание за успех, умност, просперитет – размера на банковата сметка. Гении, откриватели и изобретатели, работещи в сфери без пряко, монетарно приложение, се считат за луди и ненужни !? Същевременно некъдърни, ненормални, незаслужили с нищожни, индивидуални качества наследници, престъпници, политикани със силата на парите управляват света. Има ли вярващи в 21 век, че се раждат найстина хора, привилегировани, със синя кръв ?
        Сега на Земята живеят над 7 милиарда души, но основните блага и природни богатства се ползуват от значително по- малко хора. Твърди се, че 95% от паричната маса е притежание на 1-2 % от хората. За разлика от средновековието днес всички с малко средства могат да бъдат информирани за живота на другите, за цялата планета. Заложените инстинкти за по- добър и сигурен живот, за притежание, създават и най- големите конфликти. Всеки иска да живее оптимално, модерно и веднага, като в повечето случаи, надценява своите възможности и заслуги. За съжаление подобно равенство, даже и теоретически е невъзможно, защото ресурсите на Земята и овеществения труд, са значително по- малко! За сега, това се решава с частното притежание на пари и планетарни ресурси, както и тяхното онаследяване, защитено със закони и силови структури. Получава се класова и кастова структура на обществото с ограничение и обезмисляне на личната възможност за реализация. В началото на капиталистическото развитие, капитализма все пак имаше човешко лице и хуманно измерение ! Личната инициатива и активност, действително бе нужна и добре възнаградена, ярък пример е Хенри Форд, но в днешния свят това, което той направи, е напълно невъзможно!
image
image

Тогава съжителството между един индустриалец и един учен хуманист, беше нужно и възможно !
           За да бъде разбрана днешната ситуация, е достатъчно да сравним един прохождащ, търговски бизнес в съседство с огромен мол, притежаващ подземен паркинг, инфраструктура, и инвестиции за милиони. Света днес се управлява от крупния финансов капитал, притежател и на медиите, хората реално не знаят с подробности, кои личности стоят зад това. Това е новото, модерно, „демократично” робство, в което роба не познава робовладелеца, срещу кого и срещу какво да протестира !? Т.н. работодатели, създаващи производства и услуги стават все по- малко, управителите на много фирми, също са наемни работници. Традиционните производства са
автоматизирани и броя на работниците спада. Нарастват безработицата, квалификационните изисквания, заплащането намалява. При общества, където държавата няма участие в търговските дружества, тази тенденция става застрашително голяма. Възниква въпроса за хуманизъм, чрез държавно регулиране, което в сферата на капитала е моментно, едностранчиво и неперспективно решение. Евентуален изход е държавния капитализъм и реално участие в производството и търговските дружества. Родината на частната инициатива САЩ, която глупаво копираме, бе принудена да го направи с одържавяване на банки и производства за над 1700 милиарда  долара, под заплахата от гражданска война. Всичко това е основната причина за протести, борби, войни и пр..., базирани на опита за преразпределение и умножаване на благата. Точно това, реално се случи и с бившите страни на соц. лагера, където общата, държавна собственост, включително и печалившата, стана частна и се преразпредели политически, нехуманно и престъпно. Скоро процеса може да стане обратен, защото т.н. бизнес попадна в ръцете на некомпетентни, партийноизбрани хора, които не съумяха да го развият и наложат на конкурентния пазар!
        Мнозина прочели до тук сигурно си мислят, че това което ни остава е комунизма !? Силата и привлекателността на комунистическите идеи са в хуманното разпределение и равенство, но те са слаби и несъстоятелни по отношение на стимулите към прогрес и производство!  Може би, някога в далечно бъдеще, но преди него, трябва да се определи общочовешка цел и път на развитие, както и обективни критерии за човешка значимост. Нужна е глобализация, но не в пазарите и сферите на влияние, не в натрупването на капитали без покритие, не и в уравнивиловката между хората, това спъва прогреса и също не е хуманно. Истинската глобализация, трябва да е в образователната система, здравеопазването и оценката на индивидуалните възможности. Хората успяха да създадат обща организация ООН, сега трябва да решат и този въпрос засягащ всички, за да няма страх от имигранти, терористи, граници, войни и пр....Трябва да се мисли за много години напред, не само за днешното състояние. Най- голямата трудност идва от нуждата да се промени монетарната система и начин на заплащане, частната собственост и онаследяването трябва да се премахнат, просто не може да притежаваш дължава с народ, част от Земята, Луната, Марс... като лична собственост! Това сигурно без принудителни мерки едва ли може да стане, независимо, че въпросните „притежатели” също разбират несъстоятелността и антихуманността на това положение, оценяват че води до деградация и ликвидация на човешката раса и бързо изчерпване на ресурсите на планетата ! Нормално е те да са по- информирани за опасностите, общите тенденции и бъдещето. Същевременно, независимо от изградените законни и силови средства за защита на собствеността, те не са достатъчни и не гарантират сигурност и спокойствие. Нуждите на един човек не са безкрайни и на гробищата всички стават равни! Ако хората осъзнаят това масово, може да се премине към система, при която не се заплаща само за конкретно извършен труд, а по общочовешка, пожизнена значимост. Науката е в състояние обективно да определи нуждите на човечеството и оцени усилията на всеки и на всяка дейност, да създаде оценъчна система. Ако от ученическите години до края, събираме и губим точки, по ясни критерии, спрямо тях може да получаваме парите необходими за живот. Лесно е да се стимулира науката, изкуството, предприемачеството, производството, иновацията, постиженията на всеки човек, но отивайки си от този свят, натрупаните индивидуални пасиви и активи, да си отиват с него. Новото поколение се бори и реализира самостоятелно, с еднаква стартова позиция, което е и справедливото решение! Така се запазва и стимула за прогрес, наградата за положените по- големи усилия, връщането към човешките добродетели, изисквани от хармонията и природното съвършенство, развитие на по- доброто ! От чисто психологическа гледна точка, така се връща  общуването, самоизявата, човешката чест, гордост и достойнство, прогреса и духовното развитие, такова общество не може да деградира и да се самоунищожи, може само благородно да се състезава, обогатява и развива! Това е истинско, хуманно общество, което задължително трябва да се изгради ! Друг разумен и цивилизован път едва ли има !?
image

image



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - Внушителен анализ! Съчетан с идея ...
16.06.2013 15:09
Внушителен анализ! Съчетан с идея какво да се направи, а това го могат малко анализатори. Поздрави да Вашата конструктивна позиция!
Ще си позволя да сложа постинга Ви в блогрола си.
цитирай
2. dedenze - Благодаря freeoldmen !
16.06.2013 15:24
Радвам се за оценката, разпостранявайте, подобни идеи могат да станат действителност когато много хора ги възприемат и поддържат!
цитирай
3. liliyanaandreeva - Подкрепете моите календарни гр...
16.06.2013 22:56
Подкрепете моите календарни градове!
цитирай
4. minevv - dbd
27.03.2015 10:22
ама не четете ли книги
Не е толкова просто
"сенките на забравените прадеди".. поне за начало
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3459079
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031