Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2013 18:45 - Дай !
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3812 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 17.05.2013 00:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Това е една от първите думи, която се научава след раждането, с появата на членоразделната реч и не се забравя цял живот. Хубава дума, ако изпълнителят е някой друг, който ни угажда безвъзмездно на желанието, който мисли и ни осигурява вместо нас. Даже си има афоризъм- „Кое дете най- много го хранят?-Което най- много плаче !” В семейството, особено в славянското, децата остават такива, до края на родителския живот. Получава се условен рефлекс и уникални случаи, при които даже 60 годишни, казват дай на 80-90 годишни родители !?
          Същинският проблем се крие в това, че хората нямат изградена критична, ценностна система по която да определят своите възможности, задължения, място и потребителски лимит. Приемайки свободно рекламна информация за най- върховите технически постижения, луксозни модни течения, ефектен външен вид и приказен начин на живот, всеки ги пожелава и се стреми към тези неща. Превръща се във въпрос на престиж, състезание и мода, демонстрация на значимост и оперение за привличане на другия пол. Така се стимулират завистта, кражбата и криминалните престъпления. Готови са да вземат тежки, обвързващи заеми, да „издоят” родители и близки, да разпродадат събираното от поколения преди тях, само и само да притежават рекламираната „хубост”. Подобна консуматорска психика, умишлено се насажда с реклама, демонстрации и внушения, тя е основната храна на капитала. Стоките се правят годни, само в рамките на сезон или гаранционен срок, храните се овкусяват, добавят се съставки предизвикващи глад, калориите растат за сметка на евтини масла, добавят се ефектни полимерни упаковки мамещи за обема и съдържанието. Така се стига до екологична катастрофа, изчерпване на земните ресурси, затлъстяло поколение с деформирани човешки добродетели. Като пример вземете развитието на компютрите – стационарен, лаптоп, таблет и оценете кой от тях е най- подходящ за един ученик !? Сега се опитайте да анализирате, къде и в каква държава живеете, с какви средства разполагате, каква е покупателната ви способност, колко пари изкарвате и какви осигуровки имате, ако не дай Боже, нещо се случи с вас !?
          Едно от нещата за провала на соц. лагера, беше изоставането в технологиите. Основно това беше електрониката (аудио-визуалната техника)и леката промишленост. Основните средства се даваха за развитие на тежката и военна промишленост. Хората получаваха ограничени, уравнени заплати и пенсии с разлика до 2-3 пъти. Храненето и медицината бяха поставени на научна основа със добро световно качество и стриктно съблюдавани стандарти. За по- богатите и валутопритежателите, имаше магазини със „западни” стоки и „черен” пазар. Най- големия недостатък на диктатурите е лишаването и ограничаването на самостоятелното мислене и изява, вкарването на човек в определени колективни норми, стериотипи и клишета. Това определено води до деградация на личността и не напразно Висотски в песните си наричаше социализма „рай за нисши и шутове”. Независимо от „желязната завеса”, всеки който се интересуваше, можеше да узнае, какво се предлага и каква е модната тенденция в „загниващия” свят. Леката и хранително- вкусова промишленост изоставаше, в нея рядко се инвестираха големи средства. Сред хората, се насаждаше се схващането, че западното във всичко е по- добро. Така се появи и култа към кока колата. Първоначално се смяташе, че това е алкохолна напитка !? Развитието на туризма и препродажбата на петрол, направи възможно закупуване на лицензи от Оранжада и Кока Кола, производството им в България. Започна и производство на български дънки – ковбойки, проблема беше, че не избеляват, не се изтриват и износват като вносните с което се познаваха отдалече !? Консуматорското облъчване проникваше отвсякъде, като добавим и ред партийни глупости, ограничения и тоталитарни правила, стигаме до днешната „демокрация”.
          Най- после имаме всичко, магазините са корекоми и молове; пътуваме с електронни карти; говорим и снимаме с мобилни телефони; имаме Интернет;  повечето автобуси и коли са Мерцедес, БМВ...; стерео и 3Д кина; световни, естрадни величия гостуват постоянно; пътуваме навсякъде; имаме пълна свобода! Чудесно, но да видим цената, защото в капитала няма безплатен обяд и никой нищо не дава безвъзмездно! Спомнете си приказката на Смирненски:
http://litclub.bg/library/bg/stulbata.htm
Нямаме: пари; работа; сигурност; добро образование; здравеопазване; пенсионен фонд; независима държава; национално достойнство; производство на стоки и услуги; селско стопанство; парламент и правителство; перспектива; национална цел; електронно правителство; електронно гласуване; самостоятелно мислене и отговорност; собствена позиция и решимост; инициативност; борбеност; капиталистическо, безкомпромисно мислене и пр....
Имаме: валутен борд; чужди собственици на почти всичко; нагли външни съветници и печалбари; кондори, хиени и акули, „инвеститори”; отрицателен търговски баланс; дългове; военни бази; демографска катастрофа; високи цени; ниско заплащане; 20% безработни; 40 % слабо грамотни; 20-30% болни(кой ги знае колко);полиция с таблети в ръка; мобилна апаратура за подслушване;  касови апарати свързани с НАП  и пр....
         Нашите политици са същите, те не могат да формулират вече 24 години , собствени, ясни, национални цели и задачи. Нямат самостоятелно и отговорно държавническо мислене, всичко е съсредоточено в сферата на личното, мандатно, бързо забогатяване! Открито и явно, чакат САЩ и ЕС подробно да ни обяснят, какво и как да правим, да ни подадат милостиня !? Не отчитат факта, че в света на капитала, няма грижа и състрадание, соц. морал и хуманизъм, има само и единствено експлоатация и печалба ! Имаме магистрали, спортни зали, хотели, ресторанти, казина, а внасяме 90% от хранителните продукти !? Не произвеждаме почти нищо продаваемо на световния пазар, умишлено внасяме конкуренция на прохождащите български фирми, при над 20% безработица и демографска катастрофа !? Българските обори биха авгиевите по нечистотия:
http://dedenze.blog.bg/novini/2013/05/07/bylgarskite-obori.1107849
         Та преди да пожелаем нещо рекламирано и модно, преди да кажем дай, трябва да научим нас и нашите деца да помислим: Нужно ли е, няма ли наше достъпно и добро, с какви средства разполагаме, не е ли по- добре да инвестираме в нещо друго, да научим поне един език повече, да овладеем знания и умения, да изгоним корумпираните политици, да възродим родното производство.... В днешният свят са нужни общи усилия за спасение на нацията! Оборите се задръстиха от политическата класа, време е щателно да я изметем и почистим:
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/05/13/mashinata-quot-spartak-quot.1109884
          Чак тогава, може да променим избирателния закон, да се явим на нови, мажоритарни избори за безпартийно НС, да разчитаме на успех, реална промяна и демокрация. Сега е момента, само 4 по- големи, компроментирани, тъпи партии останаха, с подкрепа под 2,7 милиона общо.
http://dedenze.blog.bg/politika/2011/08/18/shto-e-gionsurat.804034
         Четете, пишете, убеждавайте, променяйте робската психика, водещите страни в света го направиха отдавна! Тук е по- подробно описано, как и какво да стане:
http://dedenze.blog.bg/politika/2013/02/18/shto-e-priaka-demokraciia-i-ima-li-bydeshte-u-nas.1055029

         Градинското и улично недоволство, няма никаква стойност, ако ясно не знаем какво искаме ! Не вярвайте на озверели и гладни хищници, на чужди агенти и предатели в овчи кожи, днес НИКОЙ от тях, не мисли за нас и държавата, независимо от сърцераздирателните им вопли ! Вижте им заплатите, палатите, тайните сметки, привилегиите, имунитета и се уплашете ! 24 години напълно стигат и умрелите да разберат, че пътя е грешен и трябва да бъде променен! Събудете се, обединете и да направим нещо реално и спасително за България ! Ако толкова обичате и уважавате някой днешен политик, ако наистина е честен, чист човек, загрижен за Родината, това не пречи да го изберем и без партия в безпартийното НС ! България и бъдещето на нашия народ, нямат парични измерения, те трябва да са над всичко, да бъдат спасени, за което са нужни нашите, безвъзмездни усилия !
        Нямам никакви, авторски претенции, разпостранявайте, публикувайте, даже и от ваше име !

 

 

 imageimage
imageimage

 

До "висящи" кафета на гладно ни докараха !

image

 Този Човек направи много повече за България от хиляди политици !







Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aip55 - Няма да скрия
16.05.2013 23:21
възхищението от вашите постинги. С внимание следя всичко, което пишете. Поздрав.......
цитирай
2. dedenze - Благодаря aip55 за оценката и съпричастността !
16.05.2013 23:44
Вие и аз се опитваме да изразим ясно гражданската си позиция, защото съдбата на България и хората не ни е безразлична, дано повече хора ни подкрепят и разберат посланията ни !
цитирай
3. zaw12929 - Този Човек направи много повече за ...
17.05.2013 08:49
Този Човек направи много повече за България от хиляди политици ! ТОГАВА- ДА ГО НАПРАВИМ ЛИ МИНИСТЪР??!!

ЗАЛИТАТЕ. ДА НЕ ОТРИЧАМЕ ДОБРОТО, ДА НЕ СОЧИМ САМО ЛОШОТО- НЕ СМЕ ПРОКУРОРИ. ВСЕКИ НА ЧЕРГАТА СИ!
цитирай
4. dedenze - И да искаме, той никога няма да се съгласи да прави това което не може !
17.05.2013 10:25
За разлика от хиляди наши политици ! Опивам се да видя и открия доброто и все до ликвидация на политическата класа стигам !?
цитирай
5. dobronameren - Деденце, деденце...
17.05.2013 18:57
никога не е късно човек да стане за резил. Я виж, деденце, кой "не скрива възхищението си" от твоите виждания как да спасим нацията?!
цитирай
6. dedenze - За моя резил не се къхари dobronameren!
17.05.2013 19:26
Добронамерените хора не се мислят за богове и не дават оценки от последна инстанция ! Истината е понятие измислено от хората и често се променя, гордея се със своите съмишленици ! Ти от кои си, ако си от нормалните хора би поспорил с факти и позиция, а не с обидни заключения. Явно си партиен слуга, партиите използуват такъв език и имат подобно поведение!
цитирай
7. alchemist - Намерих това:
19.05.2013 20:57
http://www.komentari.com/web/modules.php?name=News&file=article&sid=80
Може би сте го чел, може би не. Но има прилики с вашата статия. И се пазете от dobronameren-ия. По скоро с писанията си. Всичко може да очаква човек от такива възпитани в партиен дух.
цитирай
8. dedenze - Благодаря, не бях чел тази статия alchemist.
19.05.2013 23:19
Много вярни неща има свързани с формирането и отстояването на собствена позиция, едно нещо бих добавил, че продължението на това е общата позиция, гражданско общество. То е задължително за превръщане на личната позиция при наличието на съмишленици в сила ! Това е което липсва в България и ярко се изразява след многохилядните протести в нулевия резултат в социален и изборен аспект.
"Добронамерените" партийни подлоги предусещат края и съдът над тях, за извършения ненаказан геноцид, затова и се опитват да хапят, да запазят ограбеното и придобитото без труд. Дано съм жив да видя България без партии, или поне без известните до сега, а виновните наказани и разобличени поименно !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3466838
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031