Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2013 14:39 - Бедността е Нирвана ?
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2924 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 26.03.2013 00:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

         Материалната бедност  се познава от много хора и е в основата на всички религии. Голи и равни се раждаме, така и си отиваме от този свят. Аскетичният и неразточителен живот, винаги е даван за пример, но лекият и луксозният е търсен и предпочитан. Циганският етнос приема недостига, като форма на земно съществуване, но  греши, смесвайки материалния с духовния недоимък. Духовната бедност не води никъде, освен към оскотяване, тя не зависи от парите и богатствата. Духовността е единственото нещо, което ни различава от животните, давайки път на разума и цивилизацията.
           Бедните материално, трябва да са по- щастливи хора по десетки причини, ето част от тях: Никой не ги заплашва с грабеж и убийство. Не са застрашени от фалит и конкуренция; Нямат притеснения за пари и имоти; Имат неограничена свобода; Отговарят само за себе си и семейството; Не ограбват никого; Не вредят на природата; Спят спокойно с чиста съвест; Нямат болни амбиции; Задоволяват се с малко; Помагат на другите, общуват с тях; При нужда споделят всичко което имат; Ако са религиозни, всички богове им обещават, цялото небесно царство и някога да станат първи.
            Техни врагове са всички, които ги лишават от правото да работят, да се препитават, учат, информират и да ползуват богатствата на природата безвъзмездно. Особено опасни са тези, които ги манипулират духовно и мамят с лек и незаработен живот, измамни удоволстия, безнравственост, изродени човешки ценности и бездушие. За да достигнем до състоянието на Нирвана, освен осъзнатия отказ от материалните неща, нужна е подготвена духовност, която да мотивира нашето поведение и цели. Материалното се опитва всячески да окупира и тази сфера, като започнем от платеното образование до подмяната на добродетелите. Ето малка, актуална, родна илюстрация :
           Бедните излязоха на протест, защото от бедни преминаха в друга по-тежка категория на загиващите, вегетиращи хора! Политиците от НС, забогатели по престъпен начин, излязоха умишлено в платен отпуск (1100 лв. помощи за безработни ?) чрез непочтена оставка ! Ясно си даваха сметка, че в грабежа, бяха ограбили и съсипали армията, полицията и никой не можеше да им дойде на помощ! Президента умря от кеф, че успя да намери по света, десетина верни и годни за служебно правителство! Служебният премиер интелигентно и завоалирано,  тихо каза, преведено на народен език: Ало богатите, олигарсите, знаем се кой и как, дайте по някой лев на околните, да им запълним устата и стомасите до изборите, иначе ще разберете, що е национализация и хаос!? „Бизнеса” и банките му показаха среден пръст! Малките собственици на кафенета и магазинчета се подплашиха за съдбата на европейските, светещи и мигащи витрини, възможния линч и заимствуваха т.н. „висящо кафе” – платено от друг, по богат и чакащо някой без пари да го изпие? Да, ама бедните пропиха по много кафета заради захарта, разболяха се от диабет, затрепераха и спряха да спят, под въздействието на кофеина !? Инициативата се обогати и вече се появиха висящ хляб, баница, геврек, кюфте и висящ остатък от лъвска вечеря !
           Бедните, отнякъде бяха научили десетте божи заповеди и имената на тези, които бяха брутално ограбили труда им !? За сега пият висящото кафе, утре ....!?

 

imageimageimage





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tikoev - Поздрави за прекрасният постинг ...
26.03.2013 13:00
Поздрави за прекрасният постинг който ме навява на една мисъл от любимия ми Сократ /и ако не греша за авторството и/ звучи горе-долу следното: "Не са бедни тези които нямат и грош в джоба си, а онези които нямат мечти." Е, тези имат мечта...да грабят колкото се може повече...Хубав ден! :)
цитирай
2. dedenze - Благодаря tikoev !
26.03.2013 13:14
Истинската, опасна и недопустима бедност е духовната, тя започва с притежанието на лесно придобити пари. Няма по сигурен начин да унищожиш и деградираш един човек, от този да му подаряваш безвъзмездно всеки ден по 100-200 лева в продължение на няколко месеца.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476081
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930