Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2012 14:03 - Стратификациите
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1553 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 05.01.2013 14:39


    

       Който е учил „научен” комунизъм знае, че това е социално или друго разделение на хората по имуществен принцип, базиран на тяхното финансово състояние и възможности. В света на капитала, това разделение, е неписан закон. Не е възможно на една маса да бъдат богати и бедни, имотното състояние деформира психиката, интересите, ценностите, общуването между хората. Комерсиализираните религии, тихо намекват, че това не е правилно, защото в повечето от случаите, хората с нищо не са допринесли и не са виновни, за неравностойното си положение. Повечето „успяват” с наследство, незаконни средства, случаен късмет и пр... така намират по- добро място в схемата.  По празниците, за кратко се развихря, демонстративно дарителска и благотворителна дейност, която често е унизителна за „дарените”. Стратификацията, българите са определили с поговорки и „мъдрости” като „Всяка жаба да си знае гьола.”, „Не гледай в чуждата чиния.”, „Пази Боже сляпо да прогледа.”.... Материалното се определя от вида на жилището, возилата, цената на храната, стойността на подаръците, възможността да отидеш на екскурзия в чужбина, на хотел, скъп ресторант и обслужване. Чрез тези неща, реално се демонстрира разделението и се превръща в състезание по престиж и „благоденствие”. Знанията, интелекта, духовността, хуманизма, обществената ангажираност, не влизат в стратификациите. На пръв поглед нищо лошо, ако си работил повече и по- умно, имаш повече и живееш по – разточително и луксозно, но далеч не е достатъчно и ценно.
           На този свят идваме голи и безпомощни с еднакви дадености и възможности, разделението и неравнопоставеността, идват и се осъзнават по- късно.  Ужасът и краят на човешките добродетели идва, когато социалната стратификация унищожава духовната и нематериална връзка между хората. Често се случва между деца и родители, най- близки хора и приятели. Когато поне в един, два дни в годината, не намираш в сърцето си време и място за тях, да ги видиш, изслушаш, изтърпиш, нищо, че не са от твоята стратификационна група и имат по други разбирания и ценности. Когато нямаш достатъчен интелект и ги зарежеш, защото са бедни, болни и не ти носят материални блага, когато не уважаваш тях и вековните традиции на народа от който произлизаш. Тогава, понятието разумен човек не се отнася за тебе, независимо от твоята социалната група и статус. Интелекта не е само знания и възможности, той има основно духовни измерения и се базира на човешкото, безкористно общуване, обич и благодарност. Най- безценните, материални неща на този свят, да купиш и подариш, бледнеят пред добрата дума и топлото, човешко отношение.
           С избухването на псевдодемокрацията у нас и разграбването на общонародната, държавна собственост се появи и една нова, нетипична за народопсихологията стратификация. Това е разделението на богати и бедни, пенсионери, безработни и работни, на етноси и религиозни принадлежности, стимулирано от политическите партии. Напълно се изгубиха националните цели и интереси, подмениха се с филии и фобии към отделни държави. Появиха се непознати за нас сексомании, открита проституция, модни стилове, насилие, дрога, „борчески”структури, мафия и пр..., лансирани от всички медии, като постижения на цивилизацията. Под 5 % от хората станаха приказно богати за една или няколко нощи !? Загледаха отвисоко и провъзгласиха, че са по- умни, по- работливи и кадърни. Забравиха хората и раменете на другите, помогнали в растежа. Тъжно е, че няма историческа памет за направено добро,  за злото обаче има и още как !? Повечето от тях забогатяха с престъпна дейност и заобикаляне на закона, с далавери и кражби. Никой не се замисля, не взема пример от природата, че всичко е в тясна, нужна и жизненоважна взаимовръзка, живота е вид  симбиоза. Там има патки и орли, прасета и лъвове, цветя и вековни дървета.... Така и при хората не е възможно, всички да бъдат капиталисти и „свръхумни”, ако реално това се случи, ще се избием за броени дни. Това, че си ограбил храната, трудът и оскъдните средства на други, не те прави по- умен и успял човек, по скоро си изрод !
            По инерция, новогодишните празници са и време за равносметка, за градивно, критично отношение към себе си и близките хора. Тук материалните неща не са важни, има ли духовно, останало ли е нещо от него в борбата за блага и оцеляване !?  Когато си ял от хляба на твой приятел и близък човек, живял си в беда и радост до него години наред, когато си твърдял, че го обичаш и уважаваш, не го зарязвай. Не му давай пари, без показности и унижение, не демонстрирай стратификационна принадлежност, защото тя е временна и нехуманна. Достатъчен е един топъл разговор и една непринудена прегръдка, това са безценните подаръци и неща ! Особено, когато дойде старостта, деменцията и болестите, защото в живота застраховки няма, земния път и на богатите и на бедните е един и същ, независимо от социалната стратификация, рано или по- късно, всички неминуемо го изминаваме с равен край !
           Честита Нова 2013 година на всички, дано през нея станем по- добри и осъзнаем, че живеем щем – нещем, неотменно заедно, на един малък и незащитен от бурите кораб – Земя! Весели празници !

 


imageimageimageimageimage


Ето до къде я докарахме в нашата стратификация:






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3478450
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930