Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2012 21:06 - 20 старобългарски съвета към днешните юнаци
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6237 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 15.12.2012 00:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

            Нашите деди са се славели като смели и силни войни, от които се е страхувала Европа и Азия. Държавата и семейството са им били най- святи, защитавали са ги с цената на всичко. Рядко силен, здрав, ученолюбив и трудолюбив народ с древни традиции и култура. Тази оценка е обективна и не е продиктувана от шовенизъм и грандомания, за съжаление важи за българите от старо време и много по- малко за днешните. Разгледайте и безпристрастно анализирайте фактите от археологията, останките от строежите запазени до днес, носиите, тъканите, храната, напитките, обрядите и традициите, собствената азбука и писменост. Спомнете си думите на светеца Паисий Хилендарски „ О неразумнии и уроде....” и пазете остатъците от българското. Днешната глобализация и цивилизация носи добри неща, но и много лоши, затова ще се опитам да пренеса няколко съвета и "лайфстайл" от старобългарите към днешните, млади юнаци. Това са неща изпитани от времето и могат да ви донесат само здраве, радост и успех:
              1. Не носете впити в тялото долни, тесни дрехи! Това намалява  вашата, мъжка потентност !
              2. Пазете си кръста, древните са носели пояс от чиста вълна и памук, широк  20 – 30 см., ако можете носете и вие. Освен, че задържа топлината, прави походката изправена и пази най важните органи, бъбреци, далак, стомах, ограничава храненето, разрешава вдигане на големи тежести без опасност от хернии. В него са стояли оръжията – чифте пищови, нож, днес може да стоят чифте телефони !?
             3. През зимата на краката и глезените носете вълнени чорапи и гети. Изстинката основно тръгва от влажните крака. При влизане на топло гетите се свалят и сушат. Те са традиционни за прабългарите.
             4. На главата си носете дебела вълнена шапка. Древните са носели калпак от овча кожа с вълнен хастар отвътре, пазели са си върховният орган.
             5. Движете се, спортувайте и натоварвайте ежедневно и не екстремално, всички мускули. Дедите са се занимавали с физически труд целодневно. Обездвижването води до израждане, болести и ранна смърт.
             6. Не преяждайте и не препивайте, приемайте толкова енергия, колкото сте изразходили, даже и по- малко, за да се научи организма на икономии и правилно усвояване на храната. Вземайте от природата само крайно необходимото и я пазете. Така древните са я запазили за нас през вековете.
             7. Намерете си добри приятели и съмишленици от вашето потекло и възможности. По готовността за помощ и съдействие, по загрижеността и съчувствието, ще ги познаете. Общувайте с тях наживо  и постоянно в игра, работа, изучаване, състезание, разговор, тъга и веселие, както са го правили дедите. Виртуалното пространство не е достатъчно, то опростява и деформира общуването.  Древният живот е бил немислим без подобна връзка, обмяна на наученото и взаимопомощ, без общ, обществен контакт.
             8. Формирайте качества базирани на уважение, смелост, скромност, чест, самокритичност, достойнство, умения и знания, здрава, тренирана физика. Много от тези понятия днес са забравени, но за древните са били  основен закон, без който живота е нямал смисъл.
             9. Не допускайте да се гаврят с вас и вашите приятели, да ви лъжат, експлоатират и принизяват, не правете това, което не искате да правят на вас, търсете мирното, но достойно решение. Живота е един и трябва да се живее с по- горните етични принципи, с по- малко компромиси и не на всяка цена. Дедите са пропили тази земя с кръвта си, в тяхна, морална защита.
             10. Научете се дозирано  да работите и да се веселите в равна степен и баланс, без крайности. Нарушението на равновесието води до психически разстройства, близки до шизофрения и идиотизъм. Положителните и отрицателните емоции трябва да са равни, ако не са, променете си живота така, че да станат. Древните са оцелели, защото са умеели да го правят. Преселението и търсенето на оптимална форма на живот, мащабно го доказва.
            11. Не разрешавайте на неуспеха и лошият късмет да превземат съзнанието ви. Търсете решение и не изпадайте в отчаяние, живота е борба, низ от неприятности и все пак е най- хубавото нещо във Вселената. Нужно е да схванете същността и философията на живота. Първият признак на това лошо състояние е ниското либидо, не посягайте към хапчетата, ще стане още по лошо. Старите казват „Гладен може, кахърлия – не”. Затова са пийвали вино от истинско грозде и са формирали извода „ Всяко зло за добро !”, когато е трябвало, са започвали всичко отначало, даже на друго място, без излишно тръшкане и самосъжаление.
            12. Състезавайте се, стремете се към по-големи успехи, овладявайте знания и умения, но не се надценявайте. Реално сме това, което колективно сме постигнали през вековете, което земята и труда са ни дали. На всички не ни е писано и е невъзможно, да се родим в Бъкингамският дворец, не ни и трябва, защото там също не цари безкрайно щастие. Старите са казали „Всяка жаба да си знае гьола!”, „Страшно е да си забравиш произхода и рода!”, „Намерило, че се насрало!” Може и със стария компютър, без лаптоп и айпот, нали !?
           13. Където и да сте, грижете се и не забравяйте България. Защото за вашето благополучие са се трудили, отдали живота си хиляди сънародници, знайни и незнайни. За разлика от спартанците, древните българи са се грижили за неравностойните, по- слабите, никога не са ги изоставяли.
           14. Правото да живееш, са го дали твоите родители. Може да са неграмотни, бедни и отрудени, никой не може да ги избира, но трябва да ги уважаваме за положените усилия и лишения, за труда, докъто станем хора. Нашите традиции и култура, религиите и християнска и мюсюлманска, хилядолетия са отдавали дължимата почит и уважение. Днес, влиянието на парите, деформираната етика и ценности, дават други резултати, убити и ограбени родители, изгонени и захвърлени на улицата, омраза .... „ Пази боже сляпо да прогледа !” Древните българи биха се обърнали в гроба !
            15. Не разрешавайте на вашите момичета, да ви лъжат с фалшива външност, леко поведение и сребролюбие. Те са утрешните майки на децата ви и партньори в живота. Древните са държали да бъдат девствени, да се грижат за семейството, да пазят неговата чест, да имат знания и умения с природно дадена външна и духовна красота.
           16. Не живейте ден за ден, безцелно и безпътно. Формирайте ясни житейски приоритети и упорито ги преследвайте, колкото и да е трудно това. Старите българи са подреждали нещата така- учене, занаят, земя, къща, жена и деца, което принципно е валидно и до днес.
           17. Внимателно и безкомпромисно избирайте тези които ви управляват, пазете се от престъпници и еничари, реагирайте на всяка неправда, живота на всички зависи от това. Личното благоденствие, сред чуждата мизерия и страдание, няма никаква стойност! Робството и унижението е идвало при слаби управници и разпокъсана държава, при липса на общи национални интереси. От  икони, портрети и паметници великите българи ни гледат с ужас и отвръщение, как от народ се превръщаме в електорални овце, водени на заколение.
           18. Цветът на нацията учи и работи в чужбина. До там ни докараха продажни политици, глобалисти и некъдърници. Добре, живота е един и се живее веднъж, но как се живее с носталгия, без корен и временно. Вярно имате лукс, повече пари, законност и перспективи, хапвате по-добре, но искате да ви погребат в България !? Старите ви казват, тук не е гробище за гурбетчии, върнете се преживе, няма да умрете от глад, направете нещо за България, всеки народ минава през възход и падение, плъховете първи бягат от потъващият кораб ! Върнете се и потърсете сметка на тези, които ви принудиха да емигрирате, приложете наученото, преди ликвидацията на българите.  Истината е, че  някои вече го правят и помагат с каквото могат, те заслужават всеобщо уважение, да са живи и здрави !
          19. Тялото е тленно, както всичко материално и завършва съществуването си в 1 квадратен метър, на някое гробище, независимо от пари и богатства. Остава само духовното и това, което си успял да направиш и оставиш на другите. Хората помнят и славят това, което има духовни, а не материални измерения ! За жалост в реалният живот, стремежа към повече удобства и демонстрации на фалшив престиж, често води до забрава на това древно и библейско правило.
           20. Вярвайте в бъдещето и човешкия разум, усъвършенствайте го постоянно. Научете се на състрадание и безвъзмездна помощ, тя ще ви се върне многократно. Не продавайте знания, опитайте се да ги подарите, независимо от усилията с които сте ги добили, други ще подарят и на вас. Древните са вярвали в много религии и богове, по- малко са познавали светът, науката е била в зародиш, но реално са се стремили към мир, спокойствие, любов и съвършенство !

imageimageimageimage

 





Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Никой не се е
15.12.2012 04:46
страхувал от нашите деди, защото не са успели да спечелят и една единствена война.
цитирай
2. milenamm - apostapostoloff - ???????????...
15.12.2012 10:25
apostapostoloff - ??????????????????????????????????????????????????!

Чудесни съвети, дано има кой да разбере поне малко.
цитирай
3. dedenze - Странен коментар apostapostoloff ?
15.12.2012 10:51
Сигурно визиращ І и ІІ световна война в тях са участвували оцелелите, зависими, несамостоятелни, съвременни, а не старите, древни българи !?
цитирай
4. apostapostoloff - Най- тънката книжка в света се казва
15.12.2012 17:13
"История на френските военни победи". В книгата няма нито една страница. Точно така изглежда и книгата "История на българските военни победи".

Българите са толкова скапани войници, че римляните изобщо не са мобилизирали хайлазите, живущи по нашите земи. За да не разложат с простотията и лошотията си римските легиони.
цитирай
5. dedenze - Не съм съгласен apostapostoloff !
15.12.2012 17:35
Явно четем и познаваме напълно различни истории и книги !? Няма да влизам в спор, защото темата на поста е друга.
цитирай
6. shtaparov - Чудесни съвети- одобрявам ги до ...
15.12.2012 19:41
Чудесни съвети- одобрявам ги до един!
цитирай
7. hinki - Хубави съвети.
15.12.2012 23:57
Благодаря!
цитирай
8. dedenze - И аз благодаря за добрата оценка и съпричастност!
16.12.2012 15:21
Желая на всички, здраве и много успехи !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467859
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031