Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2012 00:39 - Стига тютюневи хистерии !
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7386 Коментари: 20 Гласове:
11

Последна промяна: 13.12.2012 02:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

   

        Не бих си ангажирал малкото, оставащо време, но медиите и продажните ни политици, ме докарват до хистерично състояние, затова реших да реагирам. Става дума за тютюнопушенето и опитите за ограничаване на граждански права свързани с него. Пуша и познавам вредите много, много по- добре, от лекарите непушачи. Да, пушенето на тютюн е вредно и ако не сте усвоили този навик е добре да го пропуснете завинаги. Тютюна е внесен от Америка преди 3 – 4 столетия, забележете- като лекарствено средство. Опиата и слаб наркотик-  никотин е повода за масовото му приложение, под формата на цигарен дим, същевременно до днес от него се произвеждат десетки лекарствени средства и този, който не признава тези факти ви лъже умишлено. Основната вреда от цигарите не идва толкова от никотина, а от смолите и катрана отделени при горенето в дима, това е важен показател и по- качествените цигари имат по- малко съдържание на катран. Независимо от международната, тютюнева хистерия, обективните изследователи отдават дължимото на десетки никотинови лекарства, витамин РР, никотиновата киселина, борбата срещу Паркинсон и Алцхаимер, стрес, нервни пристъпи, шизофренията, някои стомашно-чревни заболявания, колит, лениви черва, инсектициди и пр.....
           20 век превърна пушенето в мода и вид протест срещу здравни, родителски и наложени порядки. Масираната реклама във всички медии изгради образа на пушача като бунтар, силен и смел човек, независим и красив партньор. До днес забраненият плод ревностно пази и умножава тези качества и образи, пушенето не намалява, независимо от ужасяващите ограничения. Не толкова никотиновата нужда, а добавката към „оперението” и индивидуалността, отказа от подчинение, обуславят пушенето, подобно на днешните гей паради, „тату”, пиърсинг, висококалорични храни, Е добавки, затлъстяване и пр.... Нещата се отнасят за и в стила на живот, етиката и естетиката, затова забраните на пушенето навлизат дълбоко в личното пространство и свобода на хората, независимо, че се извършват под егидата на здравеопазването !
            Да видим какво казва Конституцията, колкото и грешна да е тя :

 

 

„Чл30(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.”
„Чл.32(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
„ Чл.52(4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.”

 

 

           Личните права и свободи на пушачите са нарушени и то по трите члена ! За съжаление ние нямаме правосъдие и Конституционен съд който да се намеси ! Какво реално става: При себестойност на една кутия цигари  40 – 60 стотинки се продава  4 – 6 лева. Акциза дава на държавата печалба 10 пъти по- голяма от себестойността !? По понятни причини точни данни никъде няма да намерите, но с прости изчисления може да разберете, че става дума за чист приход в бюджета над 2 милиарда лева годишно. Този приход надвишава в пъти разходите за лечение на пушачите и даже целият разход за здравеопазване ! Превенция, естетична и здравна просвета още в училище, почти не се води, тук само се забранява на закрити места, но се продава свободно навсякъде. Алкохола е подобен опиат с много по- опасни последици, той тихичко се рекламира и допуска, без да се отчита, че е пряко свързан с цигарите.
          Основно се използуват понятия от етиката и морала, като пасивно пушене, лоша миризма, тровене на деца и невинни жертви. Хората са различни по темперамент, интелект, скъперничество, сметкажийство, спестовност, смелост, общителност. Много от тях пушат, но не си купуват цигари, палят, ако някой друг им предложи, не ходят по заведения от финансови съображения. Други са богати и ги мързи да си приготвят храна в къщи, пазят си живота и обикновено не пушат, те посещават ресторанти, капризни, обикновено семейни клиенти,  но не се застояват хапват, „ергономично” малко пийват, после отиват да си почиват, за да изкарат още повече пари утре. Едно добро решение беше с обособяване на помещения за пушачи и непушачи, да, но на кривата ракета и е крив космосът, да не говорим за старият вариант на израза, за калпавия и вълната !? Защо не се даде свобода и право на хотелиери, ресторантьори и пр... сами да решат при тях за пушачи или непушачи е !? Все едно да забраните отоплението и производството на ел. енергия с твърдо гориво, защото замърсява въздуха и е вредно и мащабно милиони пъти повече от цигарения дим !? Аз и десетки мои познати и приятели, никога няма да отидем в стерилно заведение, където не се пуши и ни гонят показно пред входа на улицата, защото освен нуждата от цигара имаме и чест и достойнство! Не се грижете за моето здраве, предпочитам по- навреме да си отида, с всичките си вредни навици, отколкото да попадна в ръцете на нашето здравеопазване и фармацевтични фирми с деменция, склероза, Алцхаймер и Паркинсон ! С данъците и акциза на изпушените цигари съм си платил медицинското обслужване за 100 години напред. Оправете основния закон на държавата, съдебната система, безработицата, емиграцията те са хиляди пъти по –важни от цигарите ! Опитайте се да вникните и разберете истинските причини, интереси и цели на световната, тютюнева хистерия – те са чисто икономически ! Като пример само бих посочил, че затлъстяването е много по- тежко заболяване и изисква в пъти повече средства от тютюнопушенето. Неграмотността и детската смъртност от глад и болести са най- важните неща изискващи световни решения, инвестиции и намеса !
           Не пушете, но и не погазвайте правата и свободата на другите, по- различни от вас, защото днес пред дулото са пушачите, а утре ...?        

 

imageimage



Гласувай:
11



1. balkanian - хехе
13.12.2012 00:56
От мен:
Не на пушенето и на пушачите!

НЯМА !!! по-тъжно нещо от погледа на един пушач, който е разбрал, че се е разболял от нелечим рак на белия дроб.

Всеки един пушач е една морска звезда, която трябва да бъде спасена.
:)
пп. благодаря за провокацията. не можах да се сдържа.
цитирай
2. dedenze - Внимателно проучи статистиката balkanian , от рак боледуват и непушачите и то почти по равно! !
13.12.2012 01:09
Но истинската статистика, не политическите промивки на мозъците ! Смърта не е толкова тъжна и страшна, тя е състояние на материята и природата. За мен е много по- страшен един пълен въздържател и непушач с Алцхаймер, който не знае кой е къде е и не познава близките си, с иначе напълно здраво тяло !
Опазил ме Бог !
цитирай
3. анонимен - Пушач, който се е разболял от рак на ...
13.12.2012 01:12
Пушач, който се е разболял от рак на белия дроб !!!
В този цитат има толкова противоречия които се обезсмислят от само себе си.
цитирай
4. dedenze - Да № 3 бял дроб вече се присажда и има по- страшни болести от този вид рак !
13.12.2012 01:25
Тук независимо от приходите от акциза на цигарите, не съм чувал за подобни операции, защото парите отиват на други известни места.
цитирай
5. balkanian - .
13.12.2012 01:26
Почти всички пушачи отричат вредата от цигарите.
цитирай
6. dedenze - Аз не я отричам balkanian !
13.12.2012 01:41
Ясно казвам вредни са, опасни са за здравето ! Това което не се разбира, че те са само и единствено личен избор, ако щете право на евтаназия. Затова трябва да има обособени места и в дома и в работата и в заведенията без дескриминация и за двата отбора - пушачи и непушачи. Даже и цигарите с "трева" трябва да се легализират, поне по лекарско предписание, те са отлично обезболяващо средство ! Новите ни "стратегически партньори" САЩ в някои щати вече го направиха !
цитирай
7. balkanian - .
13.12.2012 02:32
Те в щата Масачузец и хазарта пак го разрешили, ама преди години много се гордееха, че са го забранили.
:)
цитирай
8. dedenze - Да така е, интереса определя всичко във "великите" съединени щати !
13.12.2012 04:03
В момента техни научни и социологически изследвания са водещи и в много неща реабилитират тютюна и никотина. Те са водещи и в изследванията за вредата от т.н. електронни цигари, въпреки че първи ги въведоха !? Преди няколко години в техен хотел Хилтън, забраната за пушене в стаите, можеше да се премахне срещу 140 $ на вечер, наричаха го рестартиране и цигарите струваха 2 - 3 $. Трябва да се отчете, че човек с висше образование там получава от 5 до 20 хиляди долара на месец в зависимост от работата, т.е. цената на цигарите е относително много по- ниска от тази тук при нас !?
цитирай
9. andrei - Днес със забраната на тютюнопушенето се изпробва
13.12.2012 06:41
мекия вариант на диктатура,а утре навярно и по-твърдите й форми.Зомбираното народо-население се е отказало да мисли рационално!?
цитирай
10. paravankofivan1 - Безпределно П Р А В С И за пробата преди ВСЕОБЩАТА ДИКТАТУРА!!!
13.12.2012 09:40
andrei написа:
мекия вариант на диктатура,а утре навярно и по-твърдите й форми.Зомбираното народо-население се е отказало да мисли рационално!?

цитирай
11. dedenze - Прави сте andrei и paravankofivan1 нужни са напълно обезвредени послушници, тип овца !
13.12.2012 10:54
Това е новия световен ред,глобализация, която се налага насилствено и зад който уж скрито и анонимно стои финансовия капитал. За 23 години в България броя на милионерите надмина 1600 души, при 60% от хората на прага на бедността !? Интересно с какъв бизнес при липса на промишленост ???? За тях има клубове и места където може и да се пуши и няма никакви ограничения !?
цитирай
12. tutankhamon661 - dedenze
13.12.2012 11:17

Напълно съгласен съм!

Pакът може да има общо с цигарите, както и с още много неща, но основните причини са други. Планетата е отровена, обаче опитват да прикрият магариите си с търсенето на удобни "виновни". Днес са цигарите, утре солта и захарта и т.н.

цитирай
13. dedenze - Благодаря за коментара tutankhamon661 !
13.12.2012 11:41
Действително индустриалната химия и радиоактивното облъчване са много по- вредни и опасни от цигарите. Химията навлезе масово и в производството на цигари, тютюна се намалява за сметка на други добавки наричани "соус", както и лепила за оползотворяване на тютюневия прах, подобно на Е добавките тези неща са канцерогеннни. Старите българи отглеждащи тютюн и пушещи цигари собствено производство са били значително по здрави от днешните !
цитирай
14. rpatel - Така, значи като ти забраняват да ...
13.12.2012 15:04
Така, значи като ти забраняват да димиш където ти падне ти нарушават правата, а да да си се замислил, че с твоето пушене нарушаваш моите права? И правата на всички непушачи. И сега ще ти дам пример. Работя в хотел. Идва клиент и ме пита дали в стаята се пуши. Казвам, че не. Вдига ми скандал, защото едва ли той си плащал и можел да си прави в стаята каквото си иска. Знаеш ли какво му отговорих? Добре господине, аз не мога да ви спра да пушите горе, но се замислете, че утре като си тръгнете след вас в тази стая ще настаня майка с дете и цялата стая ще е пропита на цигарен дим. Бихте ли искали да настанят вашето дете в такава стая? Веднага млъкна.
Та и ти така, моите права, та моите права. А правата на другите? А правата на децата? Защото, аз да кажем ще си замълча въпреки, че димът ми е неприятен, но замисляш ли се какво ще стане, ако по нещастно стечение на обстоятелствата наблизо до теб има човек болен от асма? А ако този човек получи пристъп? Пък и да не получи, кой си ти, че да тровиш околните? Ако искаш трови си се, все ми е едно. Но ЗАЩО ИСКАШ ДА ТРОВИШ И МЕН?!
цитирай
15. dedenze - Уважаема rpatel ти предполагам неумишлено допускаш грешка като смесваш човешките права с възпитанието и етиката !
13.12.2012 15:42
Лично аз винаги съм се съобразявал с непушачите, децата и болните хора, спазвал съм законите, добри или лоши и не съм "димил където ми падне". За съжаление има и невъзпитани хора пушачи и непушачи, които даже изпитват удоволствие да навлизат в личното пространство и тормозят другите, тук тютюна и цигарите нямат вина.
По въпроса за хотелите в стаите с разрешено пушене, цивилизованите народи поставят изискване за ефективна, общообменна вентилация и филтри, за тях се заплаща по- скъпо и се предоставят основно на пушещи хора. Има и хотели с пълна забрана за пушене и драстични глоби за пушачите, реално такива са всички хотели днес в България, ако вие сте разрешили на клиентите да си правят в стаята каквото си искат подлежите на глоба и сте съучастница. Дисциплинираните пушещи хора или си плащат глобата или отиват в частни квартири и други места . Вижте колко платежоспособни хора ще напуснат България и ще отидат за Коледните празници в съседните страни, където няма подобни, ненормални ограничения. Какво бихте казала за хотел на оживено кръстовище, където ако отвориш прозореца може да умреш, без да имаш асма !?Явно не сте собственик на хотела иначе бихте се замислили !? Аз не искам да те тровя и ако хотела е твой и стерилен, никога няма да отседна в него !
цитирай
16. rpatel - Като говоря против пушачите не в...
13.12.2012 16:52
Като говоря против пушачите не визирам конкретно вас, а имам предвид пушачите по принцип, които, за съжаление, в голямата си час,т не се замислят за правата на другите. Колкото до хотела, в които работя, пушенето е абсолютно забранено, ама можеш ли да излезеш на глава с Бай Ганьо? Пепелници няма, ама пак пушат и тръскат в чашите! Свинщина! Колкото до въпросния клиент, ами направо ми причерня. Стоеше под знак "Пушенето забранено" и ми обясняваше, че след като си бил платил за стаята можел да си прави там каквото си иска! Ето заради такива хора го написах това. Хем, знаят, че е забранено и пак. И не, не съм собственик на хотела, но и моята заплата зависи от това работата да върви добре и да имаме клиенти и за това хич не съм доволна когато хората отказват да отсядат при нас защото стаята им вони. А иначе по стаите има вентилация и проветряваме редовно, но като се наслои миризмата по килимите и завесите нищо не помага. Проветряваш, ароматизираш, ама то пак си вони. Вие, като пушач може и да не го усетите, но клиентите, които по принцип си знаят, че в хотела не се пуши и не пушат, го усещат! И тогава става много конфузно и за нас и за клиента. И то защо? Защото предишният клиент се е направил на интересен и решил да пуши вътре, а не да излезе на балкона (повечето стаи имат балкони). Ама какво му пука? Човекът си е напрвил кефа и си е заминал, та какво го е грижа, че създава дисконфорт за някой друг? Е, това ме ядосва в поведението на повечето пушачи. АЗ имам права, АЗ мога да си пуша, а другите? ТЕ нямат ли право да си наемат чиста и невмирисана на цигарен дим стая?
цитирай
17. zzz65 - От цигарите се произвеждат и лек...
14.12.2012 05:12
От цигарите се произвеждат и лекарства .Да така е , но и от отровата на змията се правят лекарства .Вие бихте ли отишли да Ви захапе змия?
Вярно прав си ,за нашето здравопазване . Таково е всяко здравопазване което е на пазарна основа в което печалбата е по важна от здравето на хората.Колкото до другите въпроси който повдигаш, са много по сложни и затова няма да ги коментирам
цитирай
18. rosnalivada - Браво!
14.12.2012 22:37
Рядко добър анализ! Писна ми някаква леля, наричаща се доктор, високомерно да обяснява от екрана, колко е загрижена за народното здраве и как, видиш ли, й се нарушават правата като ходела по заведения, айде де! Толкова ли е сложно да ги разделят за пушачи и непушачи?! Но не, непушачите пак са недоволни, защо? Проф. Миланов го каза много добре, поредното ненужно разединяване на нацията. Може много да се говори по темата, но в заключение ще кажа едно - пушачите са далеч по-толерантни от непушачите - извод от дългогодишни наблюдения.
цитирай
19. dedenze - Благодаря за подкрепата rosnalivada !
14.12.2012 23:31
Разединяване и ненавист на основа пушене ! Точно по този повод съм спестил много истини, но тук ще кажа някои от тях: Къмпанията и хистерията има външно финансиране ! Нискоинтелигентни българи и управлявящи еничери, вече унищожиха и продадоха една от най- печелившите държавна фирма Булгартабак! Готви се и забрана за производство на тютюн, първо на ориенталски, след това и на други видове. Заплащането на производителите е нищожно и смешно ! Вноса се разраства на нискокачествени гръцки и пр... цигари. Близо до националната здравна каса, в съседна уличка се мъдри спретната сграда с охрана и частен паркинг с надпис "Институт за борба с тютюнопушенето" вътре по външни белези, синекурно работят над 50 души, предполагам приятелски кръг на властимащите, сигурно има и филиали из страната. Предполагам, че това са и участниците в митинга против пушенето !? Сигурен съм, че се издържа от бюджета с много добри заплати !? Жалко, че толкова много хора са заблудени и не разбират реално за какво става дума, вярват, че цялата хистерия е грижа за здравето на хората !
цитирай
20. dedenze - И понеже станахме чуждомани, ето нещо по темата от Франция:
15.12.2012 11:49
Кампанията против тютюнопушенето във Франция е претърпяла пълен провал, обяви председателят на Сметната палата в страната Дидие Миго.
В страната всяка година умират по 73 000 души от болести, свързани с пушенето, сочи доклад на френската Сметна палата, посветен на изразходваните от бюджета средства за кампанията, предаде АФП, цитирана от БТА.
Миго посочва, че тютюнопушенето е най-разпространена причина за предотвратими смъртни случаи в страната.
По думите му забраната за пушене в обществени помещения, която е в сила от 2007 г., не е довела до намаляване на броя на пушачите.
Днес пушачите във Франция са 34 на сто от населението, срещу 35 на сто през 2000 г.
Дидие Миго прави сравнение между Франция и Великобритания, като във втората броят на никотинозависимите е намалял с 10% (от 30 на 20%) за последните 10 години.
Според него причината за това е много по-строгият контрол във Великобритания върху спазването на законите срещу пушенето на тютюн.
През 2004 г. Франция е отпуснала 300 млн. евро финансова помощ на магазините, продаващи тютюневи изделия, заради рязкото намаление на печалбата им след увеличаването на цената на цигарите, посочва още председателят на Сметната палата.
Той изтъкна, че тази сума е три пъти по-голяма от бюджетните средства, отпуснати за борбата с пушенето.
Според Миго единственият действащ метод за борба с никотиновата зависимост е по-нататъшното повишаване на цената на цигарите и оказването на помощ на онези, които искат да се откажат от този вреден навик.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467585
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031