Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2012 15:20 - А,Б,В...
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 13264 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 29.05.2012 00:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


            Умеете ли да пишете, надали почерка ви е калиграфски, днес е достатъчно, поне да е четлив. Изобразяването на буквите е индивидуална визитна картичка на личността и дава доста точна представа за характера и естетичния вкус. За народите пишещи с йероглифи се превръща и в стойностно изкуство, допълнително изразяващо, емоционални и душевни състояния. Хората харесват стила и визията, украсяват домовете си с подобни писания, даже и без да знаят значението и смисъла на написаното. Калиграфията е изкуство, което обогатява живота и дава духовна и емоционална украска на писмеността.
            Съвременният начин на живот, клавиатурата на компютъра ни лишава от тази индивидуалност и духовна възможност. Остава същността на написаното, но и то вече влиза в клишираната, опростена  схема на жаргона, модата и „булевардния” израз. Предпочитат се вменяваните, лесни, готови решения вместо самостоятелните изводи и реакция. Независимо, че славим индивидуалните успехи и постижения, реално нямаме време за подобна реализация и изява. Ръкописният текст, вече ни дразни заради усилието да го разчетем. Кирилицата е претърпяла много, опростенчески изменения, но най – лошото е свързано с опитите за подмяна с латиница и побългарено говорене с английски думи. Отлично описано от Вазов, Алеко ... нагаждачеството и чуждопоклонничеството стават национален приоритет, унищожават националното достойнство на българите. За яснота, да си отговорим на един, риторичен въпрос – мислите ли, че китайци, японци, корейци... един ден ще се откажат от родните йероглифи и в името на какво? Опростяването на писмеността, отказа от калиграфското и ръчно изписване, по скоро води към опростачаване и не носи никакви, съществени предимства.
             Преди 50- 60 години в първи клас се пишеше само с молив. Молива има различна твърдост 2Н,Н,НВ,В,2В.... При по- твърдите моливи отпечатъка е по слаб и ако хартията е тънка се пробива. По- меките остават по- контрастен отпечатък, но лесно при допир се размазват. Пишеше се основно с НВ и В с добре заострен връх. При ръкописното писмо се спазваше правилото за тънко и по- дебело изписване на елементите на буквата, което придаваше допълнителна украса на написаното. Втори клас и нагоре се пишеше с мастило, перодръжка и метално перо. В чантата на прилежен ученик си имаше отделно място за мастилницата и кутия за перодръжката, защото често се разливаха и създаваха неприятни проблеми. Всеки имаше резервни пера, защото всяко падане и по- силно натискане на перото, го правеше негодно за писане. Пишеше се само със синьо мастило и дясна ръка, почти на всички, пръстите бяха сини и мастилото се миеше трудно. Беше на водна основа и съхнеше бавно, затова се носеха попивателни от пореста хартия, за да не се слепват страниците. Като по- старателни и естетични, момичетата, като правило пишеха по красиво. Само един поглед на написаното беше достатъчен да разберем кой го е писал.Тогава се появи т. н. химикалка и всички несгоди бяха решени, за сметка на тънкото и дебело изписване на буквите, с тях, това беше невъзможно.
             Чертежите с формат А4,А3,А2 се чертаеха на картон с молив. За да се размножат се използуваше т.н. хелиограф, който правеше копия само от контрастни и ясни оригинали. Налагаше се всяка линия или крива да се чертае с молив 2 пъти, първо с мек за контраст, след това с твърд за повърхностно фиксиране против размазване. При по- големи чертежи се губеха много дни и труд за постигане на желаното качество. После се появи тушът и паусът ( т.н. оризова хартия, която няма нищо общо с ориза). Дебелината на линиите е различна и определена от правилата и обекта за изчертаване. Първите инструменти бяха тушовките с пера фиксирани на точен размер, чертаещи основно прави и криви с голям радиус, след всяко чертане, трябваше веднага да се измият. Надписите се правеха с перодръжка с перо. После се появиха рапидографите с които се пишеше и чертаеше, всеки с определена дебелина....Може би в някои училища все още се използуват в учебния процес, това е особено необходимо, за оценка на човешкия прогрес и постижения. Днешните компютърни системи, програми и библиотеки от данни, решават всички въпроси, стига да знаем как да ги използуваме. Плотерите и фотоплотерите ни разрешават да отпечатаме мащабно, цветно изображение не само на хартия. Метал, керамика, текстил, кожа са обект на сложен, фотографски пълноцветен печат. Почти всеки битов компютър, притежава подобна техника, поне за хартиен формат А4.
               Съвременният стремеж към индивидуалност, сега се изразява в пиарсинг и татуировки, прически и облекло, понякога с множество чуждоезични надписи с наивно съдържание. Все пак вярвам, че многовековният, естетически инстинкт, ще накара младите хора да погледнат и в тетрадката на другия, тя по- вярно отразява неговата същност, от външния подправен вид. Стремежа към красив почерк, по- късно, може да доведе и до прекрасно съдържание. Влагането на повече усилия и труд, наличието на повече умения и знания, рано или късно се отлаща ! Един ден, хората ще изоставят комерсиалното и ще преоткрият духовността, ще открият топлината, красотата и изкуството на ръкописното писмо, частица личен труд, изпратена и  подарена на скъп човек ...

imageimage
image
image



Гласувай:
8



1. lostov - Много добър постинг!
28.05.2012 17:48
Поздравления. :) Дано повече млади хора преоткрият ръкописното и грамотно писане. То е основата на днешните компютъризирани и готови модели и никога няма да умре... колкото и да бива низвергвано.
цитирай
2. dedenze - Благодаря lostov !
28.05.2012 17:58
В ръкописа се крие духовното състояние и послание извън текста .
цитирай
3. lostov - Точно така!!!
28.05.2012 18:26
Нещо, което хората сами трябва да открият за себе си, без да го взимат наготово като даденост.
цитирай
4. dedenze - Само висш разум може да открие красотата.
29.05.2012 12:03
Да осмисли нейното съдържание и значение. Това е духовно измерение, изместено от паричното състезание и материална суета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467269
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031