Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 14:57 - Фалшиво самочувствие
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2240 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 15.04.2012 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Самочувствието представлява  израз на усещането за значимост и комплексна самооценка на човек, спрямо обществото в което живее. То е от особена важност, защото е пряк изразител на умственото и духовно здраве. Хората с ниско самочувствие са стресирани и боледуват значително повече. Затова напоследък е особено модно да се прилага и тренира т.н. позитивно мислене. За тези които са по- критични към себе си, сигурно е полезно, но за другите, „непукистите”с подобен подход се стига до идиотизъм и нереална, ценностна система. Подобно поведение води до примирение и робско приемане на действителността като неизменна даденост и е особено нужно за управляващи  и властници. Отчитайки всички, положителни неща, трябва да се стремим към обективна, точна и вярна самооценка, независимо че резултата може и да не ни удовлетворява.
           Новите ни „стратегически” партньори САЩ, чрез учените на Колумбийският университет са установили, че българите са едни от най- нещастните народи на Земята и съответно в Космоса. Вярвам, че изследването е коректно и вярно, но никъде не се посочват причините за това. В категория „политика” на блог.бг, от години подробно, понякога пристрасно, се описват и анализират, тук ще се опитам да ги разгледам от друга важна гледна точка. В борбата за оцеляване срещу силни противници се е формирала и българската народосихология. Тя се характеризира с висок индивидуализъм, незнание, подражание, покорство, мимикрия, неверие и пр..., синтезирано описани в произведенията на Алеко Константинов и десетки други писатели. За фалшиво повдигане на самочувствието, народа е създал стройна поредица от митове, легенди и твърдения. По – значимите от тях са свързани с нашата религиозност, традиции, войственост, образованост, работливост и сексуалност. Много от тях се градят на случайност и индивидуални успехи, постигнати под чуждо знаме и условия, други са наивни и неверни.
          Най- големият мит е образоваността, способностите и уменията на българина, от там стартират и основните проблеми. През 1985 г. БКП изнесе „секретни” данни, че 65% от българите са без средно образование. Днес в 21 век положението сигурно е още по- лошо, защото качеството на образователната система се влоши значително. Не говорим за брой на дипломите, а за реалните, конкретни знания. България е една от малкото страни в света, която не цени и не приема значимостта и ролята на интелектуалния труд. Повечето хора, гледат с насмешка на хора завършили висше образование, работещи в научната сфера, сравняват се с тях по чисто биологични принципи. Ето и една оценка на Христо Ботев, звучаща съвсем актуално, в стихотворението Борба:

       Свестните у нас считат за луди,
глупецът вредом всеки почита:
"Богат е", казва, пък го не пита
колко е души изгорил живи,
сироти колко той е ограбил
и пред олтарят бога измамил
с молитви, с клетви, с думи лъжливи.
И на обществен тоя мъчител
и поп, и черква с вяра слугуват;
нему се кланя дивак учител,
и с вестникарин зайдно мъдруват,
че страх от бога било начало
на сяка мъдрост...
             За да стане по- ясно, ако притежавате знания и умения, сигурно често ви се е случвало, някой „приятел” да ви звънне и да му дадете безплатна и изчерпателна консултация по даден въпрос, при което пропуска и да каже, поне благодаря. Трябва да е ясно, че това става само тук, при нас!? В цивилизования свят, знаещият и можещият се уважава и възнаграждава за това морално и материално! Квалификацията и знанията се оценяват, не се допуска да работите на по- ниска степен и заплащане. Хората оценяват и знаят, че по-способните са ракети носител за останалите, търсят ги и избират за свои водачи. Погледнете нашата „представителна” извадка – депутатите в парламента и трябва да ви стане ясна народопсихологията !? Ние не умеем да оценяваме, тачим и издигаме по- кадърните хора, обратното опитваме се да ги умаловажим и унищожим, със завист и непонятен страх !? Това е ясен и категоричен символ за нисък интелект и знания, спирачка на нацията и прогреса. Винаги се търси изключение от правилата и закона, любими неща са т.н. далавера, келепир, угодничество и моментално богатство. Получава се омагьосан кръг, в който се въртим с десетилетия и води до деградация и самоунищожение. Общочовешките принципи за значимост и самочувствие са поставени на грешна и нереална основа с подменени ценности. Символ за успех и източник на високо самочувствие вече са футбола, чалгата, „борческите” и мафиотски структури, незаконните, бързи пари... ! Основна част от вината за това състояние имат източниците на престъпността – партиите, слети с олигархичните структури, финансовия капитал и подчинените медии. Тъжен факт при тази ситуация е, че за един млад можещ и знаещ човек, тук бъдеще няма !
             Другият масово тиражиран мит е че ние сме малка, зависима страна, на която все някой трябва да и казва какво да прави Русия, планът „Ран – Ът”, САЩ, ЕС, от хората нищо не зависи. Ако това е вярно, тогава деиствително сме обречени на нещастие и ниско самочувствие. Избирайки капиталистически път на развитие трябва да знаем най- важния принцип – капитала не помага, безплатен обяд няма, той владее и изкупува ! Изход има, но е нужна постоянна борба и непреклонност от всеки ! Първо трябва да оправим грешното устройство на държавата с референдум за пряка (безпартийна) демокрация, да издигнем и се обединим с можещите и знаещите ( това е най- трудно). Да четем и да познаваме принципите, законите на водещите, истински демократични държави сходни по територия, природни богатства и население, да искаме бързи и базови промени, ако трябва да приемем и тяхното законодателство. Да премахнем цветовите и партийни разлики, сеещи омраза и разделение. Да създадем независимо гражданско общество, което да формулира ясни национални цели и приоритети за близкото бъдеще, всеки на своето място, ежедневно и ангажирано да се бори за тях. Трябва да го направим, друг път няма, тогава независимо от бедността, ликвидацията и грабежа ще имаме реално самочувствие, вяра че оставяме нещо добро след себе си, удовлетворение и радост. Защото самочувствие базирано само на парите и нещастието на хората, безмозъчната вегетация и смиреност е фалшиво и кратковременно !

image

image


image





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3480910
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930