Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 19:47 - Самоубийството
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1752 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 27.01.2012 15:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  

       Едно, симпатично момиче, ми подаде две малки брошури с религиозно съдържание на автобусната спирка. Цял ден ремонтирах една баня, бях изморен и вида ми сигурно е изисквал божествена намеса. Зачетох се, докъто се прибера и останах приятно изненадан от съдържанието и коментарите на основни житейски въпроси. „Свидетелите на Йехова” ги разпостраняваха безплатно на 84 езика по света. Вярно, че повечето от темите имаха религиозно тълкуване и внушение, но отразяваха правдиво, важни за човешкия живот неща. В съвременният забързан свят, където човешките добродетели са избутани в далечния ъгъл, подобни съждения са особено значими и нужни на всеки човек. Тъжно е, че само религията отвреме - навреме, се сеща за духовното начало и ценности. Статистиката сочи, че всеки ден на земята се самоубиват над 3000 души. Повечето религии го приемат за смъртен грях пред създателя. Ето и една друга, нерелигиозна, философска, гледна точка:
          Науката е доказала, че космическото пространство е едно доста неуютно, слабо населено, студено място. Независимо от безбройните звезди на небето, разстоянията са огромни за нашите представи, физически възможности и ограничен живот. Счита се, че видимият свят е произлязъл от една взривила се точка с огромна концентрация на енергия и материя. Много са хипотезите и все още  човешкия разум не е в състояние да изгради и докаже точна, научна теория. Но във всичко това, една от най- интересните е, че материята се стреми към съвършенство. Животинският и растителният свят са пример за това, при съчетание на определени природни условия. Даже да приемем и „божествена” намеса, животът и разумът са най- висшото, рядко срещано творение в познатия свят. Така от чисто философска гледна точка, всеки разумен човек представлява една неизмерима и величествена ценност, сложно съчетана с другите около нас. Родителите, тези които са го създали, отгледали и обучили, трябва да са на почит и уважение, независимо от тяхното интелектуално, материално и социално състояние !
          Мисълта да отнемеш живот, даже и своя собствен е грешна и болна, защото представлява престъпна, глупава, груба намеса в еволюцията и генетичният фонд на човечеството, при което, ще страдат и много други хора. Към подобни действия прибягват наивни, слаби и емоционално лабилни хора, като в повечето случаи причините са дребни и смешни. Неуспех, несподелена любов, изневяра, несправяне с житейски задачи, отнемане на материални блага, липса на знания и умения са основните мотиви. Към тях могат да се добавят и неправилно отношение към света, като място не за реализация и борба, а арена на безгрижие и удоволствия. Парите и капитала масово насаждат това, като форма и стил на живот, извличайки огромни печалби. Всеки трябва да е наясно, че хубавите, щастливи моменти в живота са по-малко от 5%, останалото е достоен труд и вечна битка с несгодите, за по – доброто, общо бъдеще !
           Отказа от живот, може да има някакъв, логичен смисъл, само при тежки, болезнени състояния в които е увредена необратимо и умствената дейност на човека. При всички останали случаи е престъпление спрямо всички хора ! Не бива да разрешаваме, мързела, апатията и временните настроения да ни превръщат в палачи и престъпници. В края на житейският път, ясно ще разберем, че парите и измамните удоволствия не са най- важни, по важни са достойнството, честта, знанията и придобитите умения, оценката на хората край нас, те носят истинското усещане за значимост и успех!

 

          Максим Горки, един от великите човеци, оставил диря на нашата планета ни завеща : „Човек, това звучи гордо !” Нека, не го опорочаваме!


image







Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ka4ak - Малко е старо,но се връзва с поста!:)
25.01.2012 19:56
19.02.2009 02:32 - да спасиш живот!
Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 5880




Знам ,че ще се чудите!Явно очаквате да Ви кажа колко наркомани съм спасил и как съм ги върнал към живота!И за това ще Ви разкажа,но тука искам да говоря,за хората които нямат проблемите на наркомана,а са едни от нас и просто са изпаднали в"дупка" и нищо не може да ги върне на пистата на живота!Не трябва да си наркоман,за да се отчаяш и да смяташ,че си в безизходна ситуация!Ние сме родени и сме живи,защото в нас е заложено,да се борим,за да сме живи!Мисълта и разума ни прави по различни от всички твари на земята!И точно мисълта е тази,която ни кара да правиме глупости!
Имаме нагласата,това е така!Но се стремиме,да не се съгласиме с канона,те са го измислили преди нас!Максиомата"Всичко ново е добре познато старо",просто е показател,че не искаме да мислим!Когато имаш свободата да си ти,престъпление е да не се възползваш,престъпление е да оставиш,човека до теб,да се самоущожи,престъпление е да знаеш,че може да помогнеш и да не го направиш!Ние сме силни,не защото сме сами,а защото сме заедно!Независимо,че "ще си запаля къщата ,за да му изгори плевника"аз Ви призовавам,не само да злословите за комшиите,а да ги погледнете с други очи и да бъдете,добронамерени,за да може взаимно да си помогнете и около Вас,да се получи една положителна атмосфера,която да помогне и на Вас и на комшията!Помогнете,ще се почуствате по добре!Може в един момент и те да Ви помогнат,да си повярвате,че можете!
цитирай
2. dedenze - Добре си го написал Владо !
26.01.2012 10:20
Благодаря за добрата подкрепа, добрите неща не остаряват ! Мисълта и разума са най-висшото нещо във Вселената, но явно , са най- трудни !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468089
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031