Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2011 18:47 - Пушещи човешки права
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4285 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 19.12.2011 17:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   

        Пиша това в защита на пушачите, атакувани и преследвани в световен мащаб. Под формална  загриженост за тяхното и на околните здраве, те са подложени на морално и финансово унищожение. Да приемем , че има неоспорими доказателства за вредата от тютюна, но защо с такова настървение се борят само с този порок? Защо действията не се ограничат в защита на непушачите . Изземва се правото на пушача, сам да реши какво да прави? Особено активни са нашите натегачи и клакьори. В „комунизма” имаше един анекдот – „Когато Брежнев идва на посещение у нас, храната щателно се подбира така, че да не предизвиква отделяне на газове. Защото - ако Брежнев пръдне, натегливия и приемащ напълно и  творчески съветския опит, Живков – ще се насере” Не ви ли прилича на днешната ситуация с цигарите и американските „партньори”!? Отношенията Обама – Борисов – Уорлик - ЕС ?  
   
       В края на т.н. улица „Мила Родина” и „Енос” в София, се кипри модерна, кокетна сграда със скромен надпис „Институт за борба с тютюнопушенето”, по размера и броя на климатиците, в нея работят над 50 души със собствен, служебен паркинг, бариера, охрана и т.н....Явно се грижат за нас с държавни средства, подобаващи заплати и евро – синекурни длъжности !? Та да видим, кой, кого и от какво пази:

 

            Тютюна е внесен  в Европа като лечебно средство, от него до днес се произвеждат ценни витамини и лекарства. Никотина свива временно кръвоносните съдове и повишава кръвното налягане с 5- 10 стотни. Едновременната употреба на алкохол сваля кръвното налягане. Така кръвоносната система се натоварва и „тренира”, а кръвообръщението се засилва. В зависимост от възрастта, ефекта е различен – човек се успокоява, получава позиви за дефекация, при по-възрастните, забавя деменцията и развитието на Алцхаймер, повишава нивото на хемоглобина в кръвта.Това се знае от медиците, много от тях също пушат!? Вредността, в основната си част, идва от съдържанието на катран, ароматизатори, органични добавки, минерали и малките количества въглероден окис. Преди изстъпленията и забраните, фирмите рязко снижиха техните количества в цигарите, усъвършенствуваха системата на филтриране, даже се появиха цигари без никотин. Новите икономически интереси, унищожиха всичко това.

 

            Години наред бе насаждано, чрез реклама , филми и медии,  визията на пушача. Във филмите от 70-90 те години на миналия век , актьорите пушеха по 20 - 50 цигари за филм . Освен мода, като забранено удоволствие, пушенето беше израз на възмъжаване и протест – и сега е така. Не агитирам никого да пуши, от личен опит ви казвам , че това е един  опасен, вреден навик, особено ако се прекалява с количеството и пуши нискокачествен тютюн. Искам само повече уважение, към тези които са го придобили, които лесно няма да се откажат и не пречат на другите. Тези , които сега заменят храната си за цигари. Не на тази цена!

 

            Защо къмпанията е неистова в световен мащаб ?

Защото пак става дума  за пари ! Производителите продават тютюна на смешно ниски цени, те няма да забогатеят. Производителите на цигари работят по малко, а получават повече. Пушачите не намаляват. Фармацевтичните компании, вече предлагат стотици продукти за отказване от вредния навик, те са главните организатори на тютюневата хистерия. Държавата печели огромни суми от акциз, но не ги разходва за здравеопазване. Контрабандата  на цигари покрива вече над 50 % от пазара. Цената на канабиса се доближава до тази на тютюневите изделия (канабис се пуши до 1-2 цигари дневно). В някои държави напълно легално се продава, даже под формата на пасти, бисквити и пр.... Т.н . трева има силно обезболяващи и водещи до лека ефория свойства, тя е незаменима при болни със силни болки !  Появиха се разрешени за пушене навсякъде „електронни” цигари , разбира се по скъпи от традиционните. В САЩ пушене в хотелска стая е възможно ако си доплатиш  150-200  долара ( не се стряскайте, ако получавате на месец  8000 ).

 

 

            Помощ ! Грижат се за нас пушачите ! Но как? Ниско никотиновите цигари са най- скъпи. Без никотин въобще не се предлагат. Преди години имаше лечебни против астма в аптеките-къде са сега. С пушеща аромотерапия, пълно с реклами –направете ги като цигари. Много хора пушат по навик не се интересуват от никотина. Да, но тогава държавният рекет ще се ограничи. Печалбите на мнозина ще спаднат.

             Човешките права на много хора са нарушени, ако можеше и в дома им да влезат, щеше да е по- добре. Опитват се чрез „правата” на детето. Ако някой все още не разбира за какво става дума, ще поясня с предложение: Искам да се въведат реципрочни  ограничения за следните случаи, които считам за особено опасни, по-опасни от пушенето , свързани със здравето на хората

  1.    Пълна забрана на т.н. „Е” добавки в храната и напитките , доказано е , че са канцерогенни и вредни, а някои въобще не са изследвани. На храните да има стикери, както на цигарите със съответните предупредителни надписи !

 

 

  2.   Хората страдащи от затлъстяване, за което няма здравна причина, да плащат допълнителен, акцизен данък - свръх теглото, което имат. Защото, заемат повече място и тегло в транспортните и други места, разходват повече обществени средства. Заболяват лесно, техните болести са по –тежки и  се лекуват по трудно, от тези които предизвиква пушенето !

          

          3.   Татуировки, пиарсинг , силикон и други разкрасяващи процедури за промяна на природни дадености да се облагат с акциз равен на цигарите. Тук не включвам опита за измама на партньора и честите усложнения, изискващи лекарска намеса.

          4.   Хората ходещи мръсни и вонящи по- улиците да бъдат глобявани , все едно, че пушат на забранени места и с по- голяма глоба в транспорта и обществените места !

           5.   Болни от заразни болести, разпостраняващи се по въздушно-капков път, да нямат право да излизат от къщи, без специални защитни средства. От контакта с тях умират много повече, от сучайно вдишалите тютюнев дим- свински, птичи и др . грипове и пр....

          6.   Всички  носеши вируси  СПИН, хепатит, сифилис, тиф и т.н.... да  са ярко  и отчетливо обозначени и да нямат право да посещават обществени места, както пушача се обозначава с дима, който отделя и му се забранява да пуши на обществени места.

        7.    Двигатели , машини и производства излъчващи шум и токсини равни на  цигарения дим и повече, да се облагат с реципрочен акциз.                               

 

      8.    Забрана за използуването на пестициди и инсектициди, изкуствени торове и други без прецизно изследване на влиянието върху човешкия организъм.Тогава, някои може да сети че отвара от тютюн е безвреден и ефективен инсектицид!


         9.   Забрана на реклама на всеки продукт, съдържащ опасни за здравето съставки, особено козметика, до която може да се докосне, неподозиращ нищо човек !

         10.  Забрана за политически действия, които предизвикват страх, стрес и душевен дискомфорт, водеш до психически заболявания !

          Справедливо и реципрочно нали !? Сигурно вече ви напушва смях, но не е смешно.   Мога да изброя още, важното е да разбирате за какво става дума. Нека с останалата си човечност , да бъдем толерантни и да не ловим вешици там, където ги няма. Особенно ако„ловът” пак води до нечие забогатяване за сметка на нас.     


image

 

 image

 image

   

 image

 


imageТова е т.н. електронна цигара !?





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Правилно!
18.12.2011 19:33
Много вярно! Ние, пушачите, трябва да вземем ответни мерки и то много драстични!
цитирай
2. dedenze - Благодаря !
18.12.2011 19:39
За съжаление въпроса е и политически с партийните послушковци, които продадоха и Булгартабак едва ли ще се разберем. За пари са готови да продадат и родителите си !
цитирай
3. анонимен - peregrinator
19.12.2011 16:23
Не сте прави,Пушачите доста са по нахални и егоистични и вместо те да се съобръзяват с непушачите се получава точно обратното.Аз лично често страдам от дима на пушачите от факта че познавам такива и никога не се съобръзяват с мен.
цитирай
4. dedenze - Не бива да се обобщава и придават личностни характеристики, напомнящи расизъм.
19.12.2011 17:39
Съобразяването с другите хора е въпрос на етика и морал, на спазване на законите.
Със същата сила, може да се каже, че има и етични пушачи, даже в собствения си дом !?
цитирай
5. nikita6864 - .
19.12.2011 19:16
А аз много мразя като пуша, някой да ми яде на главата ...
цитирай
6. dedenze - Всеки мрази и обича различни неща
19.12.2011 19:25
Цивилизационният избор е - с моите особености, маниер и навици да не преча на другите, както и те, с тeхните на нас.
цитирай
7. kolevdobri - Малко по-различно мнение
22.12.2011 23:48
Не възразявам срещу написаното. То има своята стойност и много хора ще го приемат за вярно и добро. Вярно е, че транспортът например, е един от основните замърсители. Но все пак върши някаква работа - превозва те от точка А до точка Б. Много възражения могат да се кажат и срещу това. Разни хора, разни идеали. Но нека да кажа и аз моите възражения. Не ми е приятно да пътувам в асансьор, в който преди мен е пътувал комшията, който е пушил там част от сутрешната си цигара. Не е проблем при слизане, проблем е при качване на толкова много етажи. Не ми е приятно, когато отида на концерт в центъра на София и вместо да се радвам на музиката, се налага да дишам цигарените изпарения на пушачите наоколо. Не ми е приятно, че лятото трябва да затварям прозорците, защото един от съседите е болен на тази тема, като последната си цигара изпушва обикновено към 2 часа сутринта, а първата - един час след това, някъде към 3. Чудя се кога спи. Същото е на спирката на градския транспорт, застанали под козирката, когато вали обилен дъжд и трябва да търпя двама запалени пушачи, които се опитват да спрат дъжда като пушат цигара след цигара, а тъпият автобус все не идва. Нито наркоманите нито алкохолиците ми замърсяват въздуха, който дишам. Няма коли в асансьорите и по стълбищата или в тоалетната на Метро, където един запален служител често си пуши цигарата. Нямам нищо против хората да си пушат цигари. Но нека го правят като наркоманите - да се тровят те самите, без да ме тровят мен. Дори вече съм се примирил. Вместо да се "стягам" гледам да избягам и да не си създавам грижи на душата. Аз също съм пушил цигари, но рано разбрах, че е по-добре да не го правиш. Има по-добри неща за вършене.
цитирай
8. dedenze - kolevdobri съгласен съм с въпросите относно толерантността във вашето мнение
23.12.2011 01:59
Но се измества същността на темата. Вие говорите за неща, които са свързани с морала, толерантността и възпитанието на българина ! Със същия успех може да говорим и за хората, които си изхвърлят боклуците през прозореца, плюят, пикаят дето им падне и т.н....Мисля, че и техните действия не одобрявате, те не са по- незначителни !? Наркоманите и алкохолиците по- малко замърсяват въздуха, но могат много лесно да ви убият на улицата без причина.
В този пост става дума за хистеризиране на пушенето и неговата вреда, както и причините за това. Административните опити за лишаване от граждански права.!!! Да допуснем, че пушачите са избити и унищожени физически ! Добре е да си зададем въпроса кои и с какви пороци ще са следващите, сигурно е, че ще има такива !?
цитирай
9. zafirov - В този пост става дума за хисте...
01.06.2012 23:53
dedenze написа:

В този пост става дума за хистеризиране на пушенето и неговата вреда, както и причините за това. Административните опити за лишаване от граждански права.!!! Да допуснем, че пушачите са избити и унищожени физически ! Добре е да си зададем въпроса кои и с какви пороци ще са следващите, сигурно е, че ще има такива !?

До някъде намерих резон в доводите Ви в статията, но след това Ви мнение смятам, че имате психически проблеми. Всъщност хистеризирането на пушенето го правят пушачите, с толкова много рев срещу един закъснял закон. Няма такъв филм "Административни опити за лишаване от граждански права". Ако един пушач и един непушач са в конфронтираща се ситуация аритметиката е проста: и двамата имат равни права, но ако пушача има избор да запали или не, то непушача няма право на избор, в случай че другия запали. Ситуацията се решава, като се забрани на единия да пуши в присъствието на другия. Така и двамата имат правата си и точно това прави забраната. А довода, че се отнемали права на пушачите е абсолютна тъпотия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3474218
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930