Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2011 13:29 - Фантазия
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2527 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 11.12.2011 02:20


 

          Трудно може да се намери точно определение за фантазията, в повечето случаи се оприличава с нещо недействително и нереално, измислено, изразяващо цели и желания, нещо въобразено. Във всички случаи това е свойство и приоритет на разума, елемент от развитието и реализацията на умствената дейност. Проявява се в почти всички сфери на разумния живот. Човешкият мозък е безкрайна и сложна система, която единствена използува фантазията за самообучение, развитие и творчество, даже и в състояние на сън. Нормалният човек, ясно различава и разделя фантазията от реалността, използува я в творческите и мисловни процеси. При нарушени функции, химическа и друга намеса, се стига до неадекватни и опасни прояви, наричани с общото название лудост.

 

           В ранните, детски години фантазията е най- силно развита, тя позволява бързо опознаване на света, придобиване на първите умения и знания, чрез „ „проба и грешка” Светът на децата е приказен и доста илюзорен, изпълнен с феи, джуджета, принцове и принцеси, говорещи животни и духове, дядо Мраз и Коледа. Децата трудно правят разлика между въображаемото и реалността. Понякога фантазиите са толкова силни, че плашат и притесняват родителите. Често възниква въпроса за контрол и ограничаване на фантазията. Опасността идва от други неща свързани с детския свят, който се различава значително от реалния. Примерите за това са много- любими произведения за децата, досадни и неразбираеми от възрастните. Да пишеш за деца, да имаш добър успех сред тях е висш талант и изкуство, както и висока отговорност. При ранното обучение се формира детски свят в който централно място, трябва да има любовта, доброто, приятелството и положителните емоции. За съжаление малко хора осъзнават и отделят време за това. Много по- лесно е да се пусне едно детско филмче, вместо да се прочете приказка и книга !?Така още в ранна възраст на детето се вменяват опростени, готови, визуализирани решения, често неправилни и свързани с насилие, продиктувани от касови, комерсиални съображения.  Рязко се ограничава собствената фантазия и психиката се вкарва в клиширан калъп. Много се пише за това, че съвременният човек чете все по- малко. Предпочита синтезирания разказ на клипа и киното. Спестеното време нанася непоправими щети, губи се фантазията и въображението, за сметка на евтини щампи и съмнителни екранни герои. Губи се и елемента на обучение, защото до самостоятелно, мисловно решение, кое е доброто и лошото, въобще не се стига, приема се на готово това, което се вменява. Малко по- късно резултата не закъснава – в личните съчитения, липсват самостоятелно мислене, изказ, фабула, действие, анализ. Ученето се превръща в система за заустяване, гонитба на добра оценка, допълнителни уроци без голям ефект. В общ план хората се превръщат в подчинена, марионетна, не мислеща критично маса.   

 

         В историята на науката и прогреса, фантазията на творците е водеща сила. Хиляди неща, считани за нереални и невъзможни, са станали действителност и ни служат в ежедневието. Много от тях са се родили в състояние на сън, за части от секунда умствена дейност, през която са разгледани и систематизирани резултатите от многогодишен труд. Фантазията определя и степента на интелигентност, чувството за хумор и възможностите за адаптация. Четенето и знанията са една добра основа за развитието и. В по- късен етап, на тази база, се развива евристиката, която ни дава автоматично, най- доброто решение и реакция в определена ситуация.

http://dedenze.blog.bg/drugi/2011/02/19/lichnost-i-evristika.689656

 

          Дайте на различни хора да прочетат едно и също литературно описание, после да опишат или нарисуват това, което е останало в мозъка, като картина и усещане !? Ще видите огромната разлика във възприятията и ще се досетите, защо филмите по един и същи сюжет и произведение са много различни в художествена стойност и въздействие. Защо основно зависят от качествата на режисьорът и актьорският състав !?

 

          В борбата за оцеляване и повече материални блага, хората губят въображението и фантазията си. Превръщат се в машини с нищожно, самостоятелно мислене, живота се превръща в бездуховна вегетация и състезание по ядене и комфорт. Хората с по- голяма фантазия се приемат като особняци, странни и смущаващи !? Това нарушава творческото начало и отнема перспективите в развитието. Научната фантастика, като майка на много нови технически решения и открития се превръща във фантасмагогия. Замества се от наивни, невъзможни приказки като Хари Потър, Властелина на пръстените и пр....

 

         Пазете и защитавайте фантазиите, вашите и особено на вашите деца, те са необходимост , залог за творчество и развитие на разума и човечеството. Не се страхувайте, че ще останете само в своя хубав, измислен свят, живота и суровите му норми ежедневно, ще ви връща към жестоката действителност. Поне я посолете и направете поносима с градивната сила на доброто въобръжение и фантазия !

imageimageimageimageimage







Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3480513
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930