Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2011 14:51 - Ценности
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2148 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 27.06.2011 14:54


       Общественият живот на хората, пряко е свързан с норми и правила, формиращи система от общоприети ценности. Тук не става дума за придобитите материални ценности, защото те са мимолетни и приключват с физическата смърт. Вечни са духовните ценности на базата на които човечеството е оцеляло и еволирало. Всяка нация има, създава, измисля, десетки митове и легенди, герои които почита и се опитва да следва и подражава. Общото в повечето случаи, че това са хора жертвували живота и най- скъпите неща в името на другите, на свободата, цивилизацията и прогреса. Тук рядко се среща конкретна политика и идеология по- скоро борба между доброто и злото.

       Съвременният човек е загърбил духовната, ценностна система. Приел е парите за пълен и точен измерител на знания, възможности и значимост. Семейството, личното за граница на вселената, за която е достойно да се живее. Така се е превърнал в лесно управляем и манипулиран потребител. Бързо се стига до аналогията с модерните ферми за животни. Той не създава проблеми, не търси нови решения, не иска да полага допълнителни усилия. Просто казано – вегетира и деградира. В повечето медийни изяви, вече като фон, се пуска и шум от несъществуваща публика, който да подскаже съответната реакция на зрителя- смях, неодобрение, гняв, възхищение и пр…

       Големите наши герои, трудно могат да се изброят. Ето, много кратко, трима от тях :

       Патриарх Евтимий – след бягството на Цар Иван Шишман, ръководи отбраната на обсадено Търново три месеца – умира в заточение.

       Васил Левски – създател на мрежа от комитети за организирана, въоръжена борба срещу турските поробители –предаден от българи, без опит за спасение и защита в съда. Един от най- великите български революционери, живота и делото на който са обект на изследване и от много чужденци. Многозначителен е израза към нас и до днес “Народе ????”

       Христо Ботев – поет, революционер, преминал Дунава със своята чета и ясното съзнание, че отива на смърт. Стиховете му са във всеки български дом. Помни се и посланието до съпругата му “Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе…” Загинал в Балкана …

        Да кажем и няколко думи и за трима руски, от по-новата история, независимо от очакваните, негативни реакции:

        Максим Горки – писател, хуманист… притчата “Горящото сърце на Данко” е актуална до днес за всяка нация. Края е особено интересен и многозначителен:

  А хората, радостни и пълни с надежди, не забелязали смъртта му и не видели, че още пламти до трупа на Данко неговото смело сърце. Само един предпазлив човек забелязал това и боейки се от нещо, настъпил с крак гордото сърце...И ето то се разсипало на искри и угаснало...”

       Алексей Мересев – летец, във войната с хитлерова Германия, губи краката си но с усилие и воля, с протези, успява пак да полети на военни изтребители.

       Александър Матросов – редник по време на ВСВ, запушил с гърди амбразурата на катечница, за да спаси своите другари и осигури победа в боя.

            Много примери в целият свят, могат да се дадат, това което остава в народното съзнание е саможертвата за бъдещето на другите, за един по- добър живот. Днес подобни неща се приемат като фанатични и ненормални. Истинските герои се подменят с приказки, комикси и фантасмагогии. Подменят се общочовешките ценности и се комерсиализират. Стига се до там, че се поругава и паметта на загиналите. Хората притежават свой морал и харесват различни неща. Домът и училището ги формират в ранна възраст, за жалост цари бездуховие, което се плаща по-късно. Страшното идва, когато хора без ценностна система или с деформирана такава, стават активни, рушат, оскверняват и се опитват да превърнат останалите в лумпени и паплач. Да наложат своята мода, музика и “култура” над останалите. Простотията, глупоста и посредствеността имат силно и просто оръжие – размножението. Вижте медиите и темите с които се занимават, какви са ценностите !?

       Нека си припомним от най- новата история, героите останали в медийна сянка. Например доброволците, загинали при ограничаване на авариите  в Чернобил и Фукушима !? Съзнателните хора с вярна, ценностна система не са изчезнали. Те нямат нищо общо с Батман, Хари Потър… и други детски, комерсиални герои. Те трябва да са в обективите, мислите и мечтите на хората, да формират съвременната, ценностна система, преди да е станало късно.

       Не всичко е пари приятели, далеч не всичко !

image

image

imageimage





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. smile999 - Сърдечен поздрав!:-)
27.06.2011 18:15
Сърдечен поздрав!:-)
цитирай
2. dedenze - Благодаря !
27.06.2011 18:18
За търпението, че четеш моите послания !
цитирай
3. kalin8 - Поздравления и от мен !
27.06.2011 20:48
http://www.proza.ru/2010/01/18/1118
Б.
цитирай
4. dedenze - Благодаря !
27.06.2011 21:39
Твоя разказ е в десетката, изчетох с интерес! Дано и днес има способни на такава жертва хора .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3466848
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031