Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2011 12:39 - Голи
Автор: dedenze Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1455 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 23.03.2011 12:44


           Голи се раждаме и голи си отиваме. Повечето религии налагат разни ритуали от рождение до самият край. Комерсиално обвързани : облекла , кръщенета, причастия, молитви, покрови, ковчези и пр.... Наближава  Великден, един от големите празници на християните. Нека го посрещнем от чисто човешката страна и по- малко от религиозната. Да признаем, че добрите дела и жертвата за хората се помнят и остават във вечността, даже и когато са извършени от простосмъртни, ненаградени с възкресение !
            Не съм атеист, но и не изповядвам известните религии. Имам си моя религия в която надеждата , вярата в доброто и любовта имат празник всеки ден от годината. Същото се отнася и за десетте божи заповеди. Ако говорим за симпатии най-много ми допада будизма в обикновената си форма, поради по-малката зависимост от материалното.
            Религиите отдавна са превърнати в средсто за печалба на пари. Тарифите на всички са известни. Митичните отшелници ги няма вече, даже и в будизма. Най- голямата религия беше комунизмът. Унищожиха го неговите свещеници, когато се престрашиха да крадат от народната утвар. Потънаха в доволство, уравнивиловка и безпътие. Религиите не служат на господ, той даже не е това с което го описват. Религиите са  допълнителен  духовен инструмент в ръцете на управляващите и забогателите. Те вменяват безусловно подчинение, преклонение и примирение. Има и обратния подход- на свещеният джихат, но пак се обслужват интереси на хора, които даже не са религиозни.
             Религията е последната храна и спирка на бедните, невежите и изстрадалите. Човешките добродетели формирани хиляди години в еволюционното развитие, не бива да бъдат религиозно приватизирани. Повече от ненормално е в 21 век, хората да се делят и убиват заради религии. Тази непочтенна индустрия, от която се хранят милиони по света трябва да се спре. Не по- малко достойно е да поменеш починалите, да се помолиш за нещо, по друг, не църковен начин в дома си , сред природата, без фалшива показност и посредници. Сигурен съм, че ефекта ще е по- голям, особено ако това иска душата, а не религиозното задължение.

             От доброта, състрадание, доблест, надежда, вяра, любов, смелост ... се нуждае всеки, всеки ден. Най- високо стои жертвоготовността за благото на хората, колко и кои са готови на това!?  Пожелавам ви да  имате тези добрдетели, през всичките години на краткия ни живот! Търсете ги около вас, не в църквите. Ако вярвате в някаква религия безрезервно, спазете канона, но не спирайте дотук, господ не чува  и  не помага лесно, по-скоро никога.

             Господ . това са душите на всички притежаващи разум, ако сме достатъчно добри, може да си помогнем сами.




Тагове:   религии,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vandela007 - Приближаваш се много
24.03.2011 09:42
До учението на Исус Христос. Затова Него не са Го обичали свещениците - негови съвременници. Страхували са се, че народът ще тръгне след Него, а тях ще изостави. Затова са искали и да Го убият.
Признавам, че будизма не познавам, но религия, която проповядва самоусъвършенстване, самоспасение и други "само..." не може да ме привлече. Нито някакви религиозни ритуали на поклонение, подаване за умрели, целуване на икони и разни други практики, които Исус не е постановил, а Библията не одобрява...
цитирай
2. dedenze - Благодаря за коментара
24.03.2011 16:10
Пояснението, което даваш е ценно и показва още веднъж деформациите и комерсиализирането на религиите. Ценното, в отделното вярване, винаги е свързано само с духовното и човешките добродетели.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479569
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930