Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2018 20:17 - Нова драма в БСП: Кой задраска Народния съд?
Автор: samarinof Категория: Лични дневници   
Прочетен: 506 Коментари: 0 Гласове:
2



 Соцпартията пише концепния за партийна телевизия
Клуб Z
image

Темата с Народния съд и "съкратеното изречение" от документа на БСП, написан от Валери Жаблянов, което му коства поста зам.-председател на Народното събрание, е нагнетила напрежение на заседанието на Националния съвет на партията днес, разказаха участници пред Клуб Z. Соцпленумът, иначе посветен предимно на организационни въпроси, е започнал с разправия по темата.

image Защо БСП се саморедактира за Народния съд?

Бившият депутат и водач на лявото движение в БСП Янаки Стоилов е поставил въпроса защо от декларацията на соцръководството е изчезнало изречението, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие". Той едновременно разкритикувал решението за цензура, но и похвалил ръководството на левицата, че е защитило другаря Жаблянов, когато от ГЕРБ се възползваха от ситуацията и му поискаха оставката като зам.-председател на Народното събрание. В дългото и по думите на присъствали витиевато изложение на юриста се чули и упреци, че хора в БСП не познават историята и политическите и партийни документи и позиции от миналото, което довело до напрежението покрай въпросната декларация с автор Жаблянов. 

image Парламентът свали Валери Жаблянов от поста зам.-председател

В БСП от самото начало мненията "за" или "против" текста на декларацията, посветена на Луковмарш, са полярни - в партията има и подкрепящи позицията на Жаблянов, и критикуващи я. По време на заседанието днес обаче социалисти се възмутили от Стоилов и други делегати, които повдигнали отново темата, твърдейки, че това е в услуга на ГЕРБ. Критиките дошли от действащи депутати. Самият Стоилов (който се води в рамките на партията мека опозиция на ръководството - б.а.) се защитил, атакувайки члена на Изпълнителното бюро на БСП Бриго Аспарухов, припомняйки как той сам се хвалил, че е вкарал Бойко Борисов в политиката. Това беше във времето, когато Аспарухов не беше на ръководни позиции в БСП, на каквито го върна Корнелия Нинова, предлагайки го в екипа си, след като оглави БСП. На свой ред бившият разузнавач попитал как не го е срам да говори срещу БСП по начин, по който дори и ГЕРБ не си позволявали.

Дискусията приключила с изказване на самия Жаблянов, който благодарил за подкрепата в крайна сметка.

Очаква се гласуваната му оставка от ГЕРБ и "Обединени патриоти" като зам.-шеф на парламента да отиде в Конституционния съд.

Все пак БСП ще прави телевизия

Пленумът на БСП е взел и решение да възложи на Съвета по духовна сфера, култура и медии и на Комисията по идейно и програмно развитие, анализи и прогнози да разработи концепция за стартиране на телевизионен партиен канал. На първата партийна структура председател е Иван Токаджиев, а на втората - за идейното развитие - самият Жаблянов.

Идеята социалистите да си имат телевизия бе лансирана от Корнелия Нинова още при избора й за лидер на партията. На едно от предишните заседание на Националния съвет се появи документ, в който се препоръчва тази идея сериозно да се обмисли, защото е доста скъпо удоволствие. Днес обаче е гласувано концепция за тв канал да се напише в рамките на месец. Повече конкретика се очаква след около месец, когато БСП ще обсъжда годишния си бюджет и как да се харчи той, разказаха делегати. На този етап разчети за създаване на медия нямало. 

Социалистите днес са обсъдили и 6-месечен график на работата на Националния съвет. Акцентът в плана е да се разработват секторни политици и всяка от тях да бъде обсъждана от пленума.
http://clubz.bg/64668-nova_drama_v_bsp_koj_zadraska_narodniq_syd




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samarinof
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1059419
Постинги: 784
Коментари: 1354
Гласове: 1752
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031