Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 00:04 - Ордени и медали
Автор: dedenze Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3801 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 27.04.2012 18:42


         Никога не се кичеше с тях, нито на празници, нито в отговор на нашите молби. Казваше, че се носят само на униформа, а неговата е стара и невалидна към момента. Единствено за 3 годишният, внук Пламен ги вадеше от кутиите и с радост му даваше да си играе с тях. Имаше 4 ордена и 16 медала, основно военни, получени за повече от 30 години работа в името на Отечеството.          Много страдания и лишения се крият зад тях, никога не чухме да се оплаква и хвали. Беше идеалист, комунист с вярата на Вапцаров, в бялата пролет и светлото бъдеще. Не беше от безропотните кариеристи и нагаждачи, за което постоянно го местеха и тормозеха. Като студент по икономика, отива доброволец на фронта и така започва военната му служба до края на живота. Изпълнява партийната повеля и става висш офицер, със завършена и генералщабна академия. Не приемаше насилието и реваншизма и с големи усилия напусна Министерството на войната в София. Къде ли не е служил- Силистра, Ловеч, Павликени, Ямбол, Габрово. Не обичаше униформите и с голяма радост прие последното, военно назначение, което не изискваше такава. Когато го преместиха в Габрово се сприятели с Трифон Палаузов, когото вече два пъти бяха изключвали от БКП. В дълги разговори винаги стигаха до убеждението, че не са се борили за този строй, че той не съответствува на комунистическите идеи. Трифон освен здравето си, бе дал в жертва жена и дете – Ганка и Митко. Двамата, както и много други вярваха, че това ще се преодолее, че е временно и свързано с конкретни личности. Отидоха си от този свят с вяра и надежда. Сигурен съм, че ако бяха доживяли до днешната “демокрация”, пак щяха да хванат Балкана. Бяха атеисти, идеалисти и честни хора,  нещо свръхестествено ги събра един до друг и на габровските гробища.          В съвременният свят, комунистическите идеи се приемат като утопия. Но никой не е в състояние да отрече теоретичните и високохуманни принципи на които се градят, близки до християнската религия. Тоталитарната система, има малко общо с тях и връзката с принципите на комунизма е повод за оплюване и реализация на новоизлюпени, пак партийни дейци. В бившият соц. лагер никога и никъде не е имало комунизъм.
         В онези години, на царска монархия, да завършиш средно образование е невъзможно и трудно без пари. Два пъти връщат баща ми от училище, защото е беден, дарения на случайни хора, го спасяват от селската работа и безпросветност. РМС и БРСДП са тези, които предлагат единствена, човешка и добра алтернатива. Няма какво да се губи, борбата започва. Първо го изключват месец преди завършване на гимназията, следва полиция – побой. След това казарма –карцер, побоят е с шомпола на пушката за разпостранение на позиви. Война на фронта – окопи, смърт навсякъде, пневмония изкарана на крак… Трудно се става комунист – идеалист !           После идват ордените и медалите. Три от тях ценеше най- много – “За участие в отечествената война”, “За боева заслуга” и съветския “ За победу над Германией – Наше дел правое – мы победили”. В очите му се появяваха сълзи, когато ги докоснеше. Спомняше си приятелите от фронта, които ги получили посмъртно. Живееше скромно, помагаше на близки и непознати хора. Имуществото му се побираше в един куфар. Рано ни напусна, не успя да ни разкаже всичко за себе си . До днес срещам незнайни хора, които добавят по-нещо ново и добро към паметта му. Винаги казваше:          - Човек, не трябва да си забравя произхода и дългът към другите !            Какво да кажем сега, когато не произхода и дългът, а Родината си забравихме и ограбихме !? Когато за няколко лева продаваме ордените и медалите на близки хора !? Даже имаме и пример как “Цар” Симеон продаде ордените на дядо си Фердинанд !?        Малките символични и морални отличия, до днес се дават на заслужили хора, допринесли за нашето бъдеще и настояще. Ордените и медалите, са персонална и скромна награда, не трябва да се политизират и оскверняват, каквито и да са те.  Наредил съм неговите сега, пред себе си, докосвам ги внимателно като светиня. Усещам гърдите и голямото сърце, над което са стояли някога и тихо се прекланям. Сигурно, ще заровя ордените и медалите в гроба му, те са негови изстрадани отличия, не мога да допусна някой, някога да ги продаде и докосне с нечисти ръце !



imageimage




         Не мога да покажа повече, за съжаление. В  българското интернет пространство, няма каталози и снимки на българските ордени и медалите от 1944 - 1990 година, затова пък има всички от хитлерова Германия , има даже и американски!? Свръхдемократично и прогресивно нали !?
        И Бог няма да спаси България  от продажниците и идиотите !



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. smile999 - Стискам ти ръка dedenze! Мога ...
08.04.2011 08:15
Стискам ти ръка dedenze!
Мога много нещо да напиша, но има ли смисъл...
Надявам се повече хора да прочетат този постинг.
Светъл ден!
цитирай
2. dedenze - Благодаря !
08.04.2011 11:55
Напиши, по можеш от мене, за новото поколение е нужно !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3480275
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930