Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2020 22:08 - За цената на маските за многократна употреба, и за това, кой как чака своята епидемия
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 332 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тази вечер, колеги, по време на новините на телевизия "Евроком", точно в 20 часа /погледнах часовника нарочно/ чух едно нещо от главния комисар на МВР, което ме потресе /всъщност нещата бяха две/. Първото от тях се отнасяше до борбата със спекулата между спекулата и МВР, и борбата беше довела до това, главният секретар на МВР да заяви в ефир, че той лично /да, войната, колеги, вече стана лична, или не?!?/// не виждал нищо лошо в това, материалът за правене на маски у нас, да се повиши по време на епидемия, от 60 стотинки /за бройка/ до 2 лв. за бройка. Аз не разбрах лично, как така се е повишил в този диапазон, при положение, че вчера видях оферта за маски за многократна употреба, от материал с цена уж стара 60 ст. как струват в мрежата 75 лв. за 50 бр., а тези за многоркатна употреба, ушити всякак, вече са от 3 до 5 лв., макар и вчера да видях, явно заради непукистката позиция на правителството, и на цени промоционални от 1, 99 лв. във фейсбук. Но не това, колеги, ме порази в това изказване на главният секретар на МВР за маските, а нещо друго - това, дето той включи в тази цена, само материалът. Както всички знаят тук, аз и майка ми се мъчим да правим маски за многократна употреба, които щяхме да раздадем на приятели, дори се бяхме решили и да продаваме част от тях, защото майка ми е пенсионер и се страхува за пенсията си, а аз съм безработна, но, седенето вкъщи в карантина не благоприятства трудовия процес, а и трудно се справяме с шиенето и кроенето, защо не си призная, ние не сме професионалисти - случвало се е да шием и на ръка, и с машината една маска цял ден, и сигурно няма да успеем да продадем нищо.  Та се чудя, дали г-н главният секретар на МВР , знай изобщо за труда, положен при шиенето на маските, или си мисли, че те никнат по дърветета, от някакъв материал,  и защо отчита само материала, в тая страшна борба със спекулата, защото, можеше поне да каже - ето, трудът е голям при правенето на такива маски, те са правени на ръка, но не е редно да бъдат 5 лева, да, защото това е спе ку ла, и то, толерирана от държавата, която очевидно не е в състояние и в момента да осигури маски за многократна или за еднократна употреба на цени, достъпни за всички,  и най-паче спекулативен е случаят с  тези, които са правени на машина от евтин материал, и ние сме длъжни да хващаме на границата, уж; но не, спекулата, включително тази с предпазни маски /някой изобщо изчисли ли наистина, какъв е пазарният дял на тая спекула?!/ нямала нищо общо с труда /който, между другото, наистина не струва 5 лв., но не струва толкова явно само  за хора, за които маските не са само "материал"/.... Или не уважава труда по принцип, г-н главният секретар на МВР, и затова не може да спре спекулата, или изказването му, не йе наред. И в двата случая, не йе добре, а от второто изказване, с което той завърши своя "брифинг" тази вечер, направо ме побиха тръпки, колеги.
А той завърши своята пресконференция с изречението, че гражданите трябвало да се обаждат на МВР само за сериозни работи,и да преценяват добре, за какво се обаждат. Йоо, майка, че ний, г-н главен секретар, ако тръгнем да преценяваме, в случай, в който дори и телефонните измамници вече излязоха от "стреса" и започнаха да действат по новите схеми, за какво да се обаждаме, то ще станат още по-големи проблеми за полицията... Официално ще ескалира домашното насилие, например,  за което парламенът ни, който премина на повикване този петък,  по желание на неколцина страхливци,/но вероятно не и по закон//// така и не прие адекватни мерки, , а всички знаем, че този тип престъпления у нас, заради тяхната масовост и социални причии, са точно оставени - на  избора на населението////.
А какво му пречеше на главният секретар на МВР, просто да каже, да се пазим повече, да спазваме законите на страната, както и си ги спазват мнозина, за да няма проблеми с извънредното положение.... А сега, колеги, ще си мисля, колко ли са му повярвали на това, за избирателното повикване, и няма да повикат полиция, защото полицията у нас е ужасно заета, полицаите са малко, те спасяват инвалиди, те са на първа линия! - и няма да повикат полиция, ако видят маски на цена 10 лв. /грозно ушити от парцали/, или пък, ако някой по нощите се промъква по къщите им да краде, или пък ако стане бой вкъщи, или пък трябва да изберат дали да повикат, йоо.... Между другото, за боевете вкъщи,  и без това относително рядко  се научава, обикновено тогава, когато има вече трупове. 1/3 от българските жени, по някаква стара статистика, имат проблеми с домашното насилие у нас, колеги, което ескалира в подобни случаи.
А иначе, днес, по мои сметки, е петнадесети ден от началото на "извънредното положение", мисля, поне трети ден от приемането на Закона за извънредното положение, троля вече поне пети ден е в пълна изолация вкъщи, като само днес излязох на терасата, за да погледам котките зад нашия блок. Не се знай, колеги, все още, дали наистина боледувам от грип, но поне гарантирам, че не мойете да хванете грипа, от тия постинги, освен, ако не вий страх///
А мен вече не ме й страх, колеги. има достатъчно работи за вършене, пък  тези дни започнаха да се чуват повече новини и от състоянието и готовността на карловската болница, която се оказа поне малко подготвена - например, спред информациите, там имало цели два респиратора, колкото има и в болницата в град Ловеч, койято е по-голяма от нашата, мислим, и обслужва повече хора, тц////. Но пък, започнаха да пристигат и новини за дарения към болницата ни, и не само към нашата мисля, не зная дали тези дарения се оповестяват и дали изобщо някой говори за тях по време на "брифингите", на които точто те трябва да бъдат оповестявани, а не разни заповеди, мънканици и пр., тя влезе, нашата болница  - алилуйя! - в общественото внимание, както и трябваше да бъде там, още от самото начало.
Поздрави и със здраве, колеги, поздравът е за всички тролоци и за малките троли.










Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651196
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031