Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2014 17:46 - Жени в изкуството
Автор: dedenze Категория: Изкуство   
Прочетен: 7956 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 15.04.2014 01:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

          Много от тях живеят стотици години , увековечени от ръцете на скулптори и художници. Показват модата и вкуса на времето в което са живели , неподправената, женска красота. Който не ги е видял, не е живял пълноценно, тук ви показвам една микроскопична част.

 

imageimage


           Това са две творби на древногръцкия скулптор Праксител, от 4 век пр.н.е.. Едната изобразява Венера, а другата Афродита Книдска. В онези времена се е считало да недопустимо за модел на богове да се ползуват простосмъртни и образите е трябвало да бъдат измислени от автора. Праксител нарушава това правило и ползува за модел съвършената, красива, атинска хетера Фрина! Очевидно не е сгрешил, даже и варварите по-късно не са успели да унищожат прекрасните, мраморни статуи.

imageimage

 

  

          Ренесанса идва с култа към закръгленото женско тяло, символизиращо здраве и плодородие. „Трите грации” на Рубенс се появяват към 1639 г. Характерно е, че в нито една негова картина, няма по- слабичка жена! Вижте и „Отвличането на дъщерите на Левкип” за да се уверите сами. Синовете на Тинтадей, доста зор са видели, докато ги отвлекат!

 

image
image


            Края на инквизицията се бележи с появата на множество религиозни забрани. Една от тях е забраната за рисуване на голо женско тяло, но авторите са рискували заслепени от женската красота. Така испанеца Франсиско де Гоя, през 1800г., създава два шедьовъра - двете махи, облечената и голата ! Твърди се, че за модел е позирала неговата приятелка херцогиня Алба.

 

imageimageimage

            Модата се мени, днес това се приема за модерно и ценно изкуство !? Другото се оставя на фотографията и компютрите. Няма време за детайлно рисуване, то е трудно и не се продава лесно !

imageimage

            Все пак да не сме черногледи, хубавото си е хубаво, непреходно, даже днес и утре !

            Искам да добавя, че жените в изкуството далеч не са само модели и вдъхновителки! Те го правят наравно с мъжете и по-добре, заради по -високото си естетическо усещане и чувство !

imageimage

                Такава е Камий Клоден, ученичка, модел, помощница и любовница на Огюст Роден. Много от неговите прочути творби в голяма степен са и нейно дело, което нарцистичния Роден не признава. Творбата по-горе се казва "Валсът" и е дело само на  Клоден !



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3480240
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930