Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2016 09:01 - Има ли втора Земя зад Слънцето?
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 1118 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има ли втора Земя зад Слънцето?     image   © NASA/JPL-Caltech/T. Pyle image

http://www.zahariada.com/
Ентусиасти, ловци на НЛО, спиритуалисти и дори някои учени са убедени, че в Слънчевата система съществува още една планета, т. нар. Планета Х, но няма как да я видим, защото тя следва абсолютно същата орбита като земната и се намира точно от обратната страна на Слънцето.

Тази умопомрачителна теория е създадена още от гръцкия философ Филолай, който наричал хипотетичната планета „обратна Земя“. Повечето учени продължават да се стараят да докажат неверността на хипотезата, че такава планета би останала скрита за постоянно, защото Слънцето е повече от сто пъти по-голямо от Земята, а по този начин двете планети никога няма да се намират от една и съща страна.

Интересното е, че дори военновъздушните сили на САЩ са финансирали изследвания относно съществуването на такава „обратна Земя“.

Според на пръв поглед налудничавата теория планета със същата маса като тази на Земята би имала и същата орбита. Ще се движи със същата скорост и ще има подобни на земните условия – гравитация, атмосфера и климат. Това би означавало, че е възможно да е населена със същества, подобни на живите организми на Земята.

Но конвенционалната наука отхвърля подобни предположения, като според повечето учени съществуването на Планета Х е невъзможно. Според тях, дори и да не сме виждали „обратната Земя“, то поне сме щели да усетим въздействието ѝ. Гравитационното ѝ привличане би причинило колебания в позицията на други планети, комети и сателити, а астрономите казват, че такова не се наблюдава. Също така, привличането от други планети би направило орбитата на „обратната Земя“ изключително нестабилна и благодарение на това щяхме да я видим.

Научният екип, финансиран от военновъздушните сили на САЩ, заключил, че ако съществува такава планета (наречена от тях Кларион), то щяхме да сме я видели най-много след един век. В научния доклад пише: „Разликите във движението на Венера, Земята, и Марс, причинени от присъствието на планета Кларион, няма как да са останали незабелязани за такъв период от време.“

И въпреки всичко все още има поддръжници на тази теория, а и в медийното пространство нерядко се появяват новини за евентуалното откриване на още една планета в Слънчевата система.

Daily Star




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39760784
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031