Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2016 14:44 - Преписвачите
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 2410 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 13.03.2016 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            Причините за деградацията на една народност могат да бъдат много, като едни от най-значимите е многовековно, чуждо, насилствено управление от морално и технологично изостанал поробител. Подчинеността убива всяка инициатива и ограничава възможността за обществен живот с други правила и свободи. Спасението на българското самосъзнание, култура и обичаи през 5 вековното робство, основно се дължи на религията и нейните служители ! Килийните училища към черкви и манастири са били единствените места, където може да се научи четене, писане, църковно пеене и малко смятане, рядко някой занаят.  През 18 век, след реформените актове на османската империя, по настояване на европейските страни, българското население получава и първите светски, български училища. Разпостраняването на знания основно е ставало чрез преписване на църковна литература, правила и знания, като в 18- 19 век се въвеждат граматика, нравоучение, география, история, естествознание, аритметика, хигиена, вероучение. Основният принцип на учене е бил заустяването и запаметяване с преписване при строга дисциплина и правила ! Печатарското дело се е развило у нас много по късно , ако първия вестник е издаден в Пекин през 1582 г. , то първият български вестник „Български орел” е издаден в Германия през 1846 г. !? Ако се замислим и анализираме образователната ни система, това се е запазило до днес с изключение на дисциплината ! Трябва да отчетем и още един трагичен факт, че османската империя и поробените народи, не са дали нищо ново, цивилизовано, технологично, научно и културно на света ! Изключение правят мурафетите и чалъмите в харемите, кефа, благоуханията и миенето на предника и задника !
          По време на тоталитарната държава се постигна значителен напредък в образователната система на база въведени планирани, задължителни програми и строга дисциплина . Лошото е, че системата въведе общ колективен модел на поведение и знания, което изискваше заустяване и повторение без самостоятелно тълкуване и мислене. Дойде царството на преписвачите с проста схема - конспект- развити теми- оценки ! Учителите трябваше също да спазват зададени условия за оценка и преподаване ! Липсата на инициатива, самостоятелно, нестандартно мислене и неговото стимулиране роди застоя, уравнивиловката и изоставането в технологиите и развитието ! Системата създаваше квалифицирани и подготвени изпълнители, но не и генератори, откриватели на нови неща ! Това беше във всички сфери, включително и политиката ! Деградацията се изразяваше в това, че се изпълняваше волята на други държави, без идея за самостоятелна политика и съществуване !
         Българската „демокрация” се изрази в пълно унищожение и разграбване на държавната собственост ! Държавното образование се профанизира като се премахнаха всички механизми на принуда и дисциплина, престижността на учителската професия, педагогиката ! Задължителността на средното образование се подмени с учене по време и възраст !? Преписвачите получиха пълна възможност за реализация чрез информационните технологии и станаха нормално, масово явление ! Получиха даже възможност за закупуване дипломи за всякакво образование и квалификация !? Ниското заплащане на преподавателския труд, липсата на обратна връзка и контрол опорочи нивото и качеството на преподаването, роди частните уроци, като залог за успех ! Отидохме на едно от последните места в цивилизования свят по реално придобити знания, защото ученето е насилствен процес и се извършва основно от немотивирани деца ! Липсата на обществен живот и ученически организации още повече демотивира процеса на учене ! Училището се политизира евроатлантически, въведоха се чужди традиции, опростачване, изопачаване на историята, ниска обща култура, липса на етика, морал и ценности, съвременни знания ! Учениците се превърнаха в немислеща маса от преписвачи, подражатели и имитатори ! Този който не вярва и се съмнява в написаното, може да направи елементарен експеримент: Накарайте някой близък на вас ученик да напише съчинение по избрана от вас тема ! Прочетете го, мисля, че повече аргументи не са нужни !
          Анализирайки действията на т.н. народни избраници в НС, "демократично" констатираме, че там са основните преписвачи с претенции за висока степен на образованост ! Да си преписвач на подобна позиция, без подробни и логични аргументи е напълно равностойно на продажник и предател ! Лесно е да се препише , не носиш и отговорност, не е нужен умствен „багаж”, ангажираност, виж да кажеш нешо смислено и твое, да го отстояваш и реализираш е много, много по- трудно и не се прави в НС от никого ! Освен пълната липса на самостоятелност и независимост, те преписват некадърно, угоднически с личен келепир и далавера, за сметка на народа и държавата ! За 26 години няма програма, насока, приоритети, път за развитие на България! Вярваме наивно, че ЕС и САЩ мислят за нас, ще ни направят най- добрата програма, а ние само ще я препишем !? Така станахме опашкари и неудачници не само в ЕС, бедни, жалки, нервни, ментално ограничени и угнетени!
          Станеш ли безмозъчен преписвач, проблемите ще те удавят и унищожат, защото в природата има неумолим закон, че по- силното побеждава и унищожава по- слабото! Вземете още един пример от блога в който пишем и четем ! Преписвачите, „информатори” с копи и пейст на чужди неща, без анализ, мнение, отношение, даже превод, превзеха и обезцениха блога ! Имам над 900 постинга и всички са мои авторски теми и материали ! Преди години предложих на администраторите и собствениците на сайта да направят отделна категория за преписвачите, но те не се интересуват от качеството и авторитета на блога... ! Не винаги авторските материали и постинги са интересни и важни, даже има и много невярни и опростачващи такива, НО автора е вложил труд, затова трябва да се уважава ! Оценката идва винаги по- късно, не закъснява, съмишлениците се откриват взаимно и създават духовна, макар и виртуална връзка !
           Съвременният свят се развива с бясни темпове, хората освен на богати и бедни се диференцират на прости с елементарни умения и образовани, знаещи и можещи ! Битката трябва да се води за това, да се изключат всички субективни условия и фактори, изходни дадености, влияещи при старта на хората! Защото както е казал един, велик автор „Родения да пълзи, не може да лети !” Ценни за всички са свободните, разкрепостените, независимите, нестандартните, евристично мислещите, те са двигателите на прогреса, за тях трябва да работи и подготвя образователната система ! Те създават и просперитета на всяка нация и държава, а не лицемерната, бюрократична, евроатлантическа и неолиберална организация и директиви на ЕС!
            Не съм религиозен, но днес в деня на прошката, имаща голямо общочовешко и философско значение, прощавам на съблогарите, на всички останали читатели и близки , искам вашата прошка !
            Не мога и няма да простя, единствено на продажната, политическа класа на прехода унищожила България !
        






Гласувай:
9



1. mileidi46 - Простено да ти е. . но няма за какво. . ...
13.03.2016 17:34
Простено да ти е..но няма за какво..:)
Бъди това,което си!
Това е достатъчно ,за да си простен,защото другото е лицемерие според мен.
Днес ти подаде ръка, а утре ..ще ти забие нож в гърба..
:))
Поздрави от дъждовна Болоня!
цитирай
2. dedenze - Благодаря mileidi46 !
13.03.2016 18:01
И аз няма какво да ти простя, може би малко за това че ме възхищаваш и вълнуваш често !? Благодаря и здраве от студена, мръсна и мокра София !
цитирай
3. kvg55 - Интересно развита темата за пре...
14.03.2016 16:18
Интересно развита темата за преписвачите, не само в буквалния смисъл.
Докато синът ми беше студент, бях потресен от методите за преписване и вземане на изпитите, които неговите колеги практикуват - телефони, слушалки в ушите, подкупи.
цитирай
4. dedenze - Благодаря за коментара kvg55 !
14.03.2016 17:11
Преписването има временен и формален ефект, да излъжеш околните и себе си ! По- късно обаче, се заплаща скъпо !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3468451
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031