Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2016 17:20 - Що е комунизъм и кой се страхува от него ?
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 7955 Коментари: 31 Гласове:
6

Последна промяна: 07.02.2016 21:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Комунизма е философска теория за организация на обществото, при която отпада монетарната система за разпределение на човешките блага и ролята на парите, като единствен измерител на качества, способности, възможности и заслуги на отделния човек ! Принципа му  е „ От всеки според възможностите, на всеки според потребностите” – чудно, приказно нали !? Идеологията е изградена въз основа на икономическите реалности и закони при развитието на финансовия капитал, където се достига до финансов империализъм ! Парите и властта се интернационализират, като се съсредоточават в малка група от хора, които чрез тях управляват целия свят ! Така се постига класово, кастово общество с две основни класи - бедни и богати ! Преминаването от едната в другата каста е почти незвъзможно и се защитава от всички обществени, съдебни и силови структури ! Основната идеология поддържаща това разделение се развива и днес, нарича се неолиберализъм ! Той дава измамна свобода за придвижване, местоживеене, информация, слово, търговия, работа, обучение и пр....! Измамността се състои в това, че въпросните свободи се заплащат, така бедните, които са болшинство, нямат възможност да се възползуват от тях! Например- на вас ви се предлагат отлични пътни магистрали, но вие нямате кола, нито пари за данъци и гориво ! Тези неща също са заложени в идеологията на комунизма, но с огромната разлика, че парите и монетарната система там не съществува ! Възникват редица основателни противоречия :
         Капитализма води до разхищение и унищожение на материалните и енергийни ресурси на планетата ! До деформиране на човешката психика и подмяна на природно обусловените, човешки добродетели ! Не развива равномерно науката във всички сфери, което води до регрес ! Издига в култ индивидуалния живот на ниво оцеляване, което противоречи на еволюцията и разума, на реалния живот, в който хората живеят в общности (градове, села) с общи морални и етически правила, а не като хищници единаци ! Класата на богатите си убособява отделни, охранявани места за живот, тя не живее сред хората, страхува се от тях !? Те също виждат, даже по-ясно от нас, несъстоятелността  на капитализма ! Вече заделят пари за екология, здравеопазване, просвета, защото Земята е обща, каквото и да правиш не можеш да се изолираш, особено от гнева на другите, които са мнозинство ! Зверската, ненужна експлоатация на природните ресурси с цел по-високи печалби, води до екологични катастрофи, войни и гибел на цивилизацията ! На разумните хора това е пределно ясно, въпроса е с какво и как да се смени !?
         Комунизма е футористична мечта и никъде до сега не е постиган като обществен строй ! Той изисква високоразвито обществено съзнание, образованост и отказ от животинските инстинкти за притежание и управление! Правени са и се правят много утопични опити за неговата реализация! Той е атакуван и унищожаван от притежателите на парите с всички, възможни средства ! Всеки занимаващ се с идеологията и нейното развитие е физически, социално, икономически атакуван и маргинализиран в последните 100 години! Комунизма неправилно е окачествяван със соц, лагера, СССР и членската маса на самонареклите се комунистически партии, където идейните комунисти са били много малко ! Това определя неуспеха и основните недостатъци на опитите да се построи комунистическо общество, които са следните: Първо, то не може да се създаде от бедни, наемни, неуки хора – пролетариат, да се наложи т.н. диктатура на пролетариата ! Защото, труда е насилствен процес, когато се заплаща, всеки инстинктивно иска да получи повече, с по-малко труд, с по- ниска квалификация ! Второ, за да има равен старт и социална справедливст, е нужно богато общество, за да да няма заплащане с по- малка разлика - уравнивиловка, това реално спъва прогреса, губи се мотивировката за повече и творческа работа, ако тя е безплатна ! Трето, формирането на една управляваща партия, води до тоталитаризъм при който се изкарват пари от чисто партийна дейност ! До такава степен, че тази партия се намесва във всички човешки дейности, некомпетентно започва да ги управлява насилствено, да ги  подчинява и води до плутокрация! Критериите за обществена значимост на труда отсътвуват, както и степента на тяхното заплащане, въвеждат се партийни критерии ! Наличието на монетарната система, желанието за онаследяване, реално проваля всички мечти, за реален път към комунизма ! Четвърто, но не по значимост, подобна обществена система може да просъществува, ако се приложи в целия свят ! В отделни места и държави е обречена на бойкот, ембарго и изолация от всички останали, застрашена е от военни действия против нея ! Принудена да се защитава и да подържа близък, общ стандарт на всички хора,тази система (наричана соц. лагер), започва да изостава от капиталистическите страни в много показатели, изгражда информационно затъмнение, „желязни стени” и пр... Пролетариата, нехае за идейните основи на комунизма иска ковбойки, Макдоналдс, банани, кока кола и пр.... Така се стига до невъзможността и утопията, соц. обществото да изгради комунизъм !
           Все пак Земята е кръгла, върти се и обикаля край Слънцето, независимо от много други минали твърдения ! Така е и с комунистическата идея, на която принадлежи бъдещето ! Тя трябва да се доразвие философски и да стане реалност за всички хора ! Какво е известното до днес : Пролетариата трябва да се обучава и образова, той не е способен да води и диктатства, автоматизацията го измества ! Достатъчно е да разбере, подкрепи и приеме същността на учението ! Науката и техниката да са в основата на всяко управление и устройство!  Информационните технологи да са достъпни до всички хора ! Обществения модел, трябва да е пряка демокрация, без партии, религии и разделителни линии между хората ! Парите да станат само чисто разплащателно, електронно средство без физически носител! Без банки, лихви и парични спекулации! Най трудното, но трябва да се създаде-обща, световна система за оценка на човешката дейност от раждането до смърта ! Нещо, като обща точкова система, която зависи от индивидуалните постижения и грешки с плюс и минус за целия живот ! Държавно планиране и финансиране на производството, държавна собственост, частна собственост, данъчно обложена и ограничена само за лично и семейно ползуване! По късно това ще премине от държавно в общопланетарно! Спрямо събраните точки получаваш и това т.н. парично, ежемесечно възнаграждение, в което участвува всичко постигнато, а не само точките за конкретното, работно място в момента ! Точките са лични и не се онаследяват, разменят, преотстъпват, идват и си отиват с всеки от нас ! Това е бъдещето, мечтите на всеки човек, просто трябва да вървим всички в тази посока преди да се самоунищожим !


image



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ramone - Странен текст..
07.02.2016 18:06
Първата част е някакъв (невярно интерпретиран) марксизъм, смесен с критика на някакакъв много странен "капитализъм".
Втората част, по точки обяснява защо комунизма е невъзможен.
А, третата описва някакво "комунистическо бъдеще", което от известно време е реалност.
Например-
Информационните технологии са вече толкова широко достъпни, че започва да е проблем даже.
Пряката демокрация съществува от много години в половин Европа - Швейцария, Холандия, скандинавските страни, пресен пример - в Англия скоро ще има референдум за оставане в ЕС. В Шотландия беше миналата година...
Парите вече, практически не съществуват - дълго мислих какво не мога да си купя с картата и се сетих единствено за шезлонг на плажа. Ма то и това май е въпрос на време. На практика, вече дори мога да пазарувам не само без да използвам пари, ми и без да влизам в магазин.
Човече, извинявай за въпроса, ама ти в коя година живееш?
Сериозно питам.. аз съм в 2016
цитирай
2. raders - Всъщност, комунизъм може да има в ...
07.02.2016 18:44
Всъщност, комунизъм може да има в един мравуняк, тъй като участниците са програмирани генетично, но чавек е индивидуалист и не може Сулю и Пулю да участват наравно, примерно, с Айщайн. Така че социалната справедливост се оказва дълбоко несправедлива. Друг е въпросът за монопола на държавата, който срива тотално човешката самоинициатива.
цитирай
3. dedenze - Явно не сте се занимавали с философия и политика достатъчно ramone !
07.02.2016 18:49
Затова е трудно да разберете смисъла на написаното ! Т.н. първа част само в няколко изречения дава определението на понятията без никаква моя интерпретация и страност, достатъчно е в някоя търсачка да набереш термините и ще прочетеш повече! Втората част не описва защо комунизма е невъзможен, а защо не е реализиран до сега никъде ! Има голяма разлика нали !?
Информационните технологии са достъпни за теб и мен, почети как е по света при 7 милиарда население, кой и колко го ползуват, ние сме малка част от света, но и в България половината от хората не ползуват интернет! В малко страни има пряка демокрация и понякога в изродена форма , все пак това е бъдещето, у нас я няма и е главен проблем ! Не бъркай банкирането с карта и начина за получаване на доходи без банки, лихви и парични единици, без финансов капитал и неговите притежатели ! Ти си явно в 2016 г., но въобще не схващаш за кого работиш, кой управлява и как света, защо в България 50% от хората са под прага на бедността, когато са се трудили цял живот, да не говорим за други народи, миграционни процеси ! Начина по който ми задаваш въпроси е надменен и с голямо самочувствие, ако не си платен от НПО финансирано отвън, остава варианта на пълно евроатлантическо облъчване, което е особено вредно ! Чети и се интересувай повече, защото живота ти е реално застрашен от незнание ! България вече е фронтова държава, сигурно и това не знаеш !?
цитирай
4. dedenze - Примерите с животинския свят са неудачни raders !
07.02.2016 19:08
Там действуват инстинктите, докъто при човека трябва да работи разума ! Комунизма по никакъв начин не унищожава индивидуализма и не третира уравнивиловката на соца, в който по- старите сме живяли ! Казано е ясно : От всеки според възможностите .... Никъде и никой не определя изравняването като социална справедливост, обратното който може и дава повече, трябва да живее и по-добре, но без наследства, натрупан капитал, без сегашното понятие за парите ! Всеки човек и живот се оценява обективно и получава заслуженото индивидално и независимо от раса, пол, религия и произход ! В комунизма лични монополи няма, всичко принадлежи на хората, даже и държави няма да има ! Човешката инициатива и разлика ще се изразява и измерва със знанията , количеството и качеството на труда ! Втората част от принципа : "...на всеки според потребностите "се отнася само за хората в неравностойно положение !
Комунизма не е рай за лентяй и нисши създания, фантастите го описват многостранно и по- точно!
цитирай
5. schumpov - А пък някои гoворят за пещерен ан...
07.02.2016 19:40
А пък някои гoворят за пещерен антикомунизъм !
цитирай
6. dedenze - Трудно ми е да разбера смисъла на коментара schumpov !
07.02.2016 20:44
Тук антикомунизъм няма, точно обратното ! Пещерният антикомунизам го свързвам с крайно нискоинтелигентни хора, които се включват по някаква причина в плюенето на комунизма, без да знаят и да се интересуват от това, що е то !? Обикновено това са платени марионетки, които са готови да плюят всичко за което им се плаща ! Ужаса идва, когато същото започват да правят управляващи !
цитирай
7. ramone - schumpov се ебава, остави го :)
07.02.2016 22:27
Интерпретация е.
Парите не са нищо от това което казваш. Виж Маркс какво казва по въпроса. Теорията ти за класите също не струва - пак Маркс(собствеността върху средствата за производство). Империализма - виж Ленин(при него няма "финансов" империализъм).
Комунизма всъщност много отдавна умря. За твое удовлетворение, капитализма просто открадна и приложи някои от постановките му. Тук обаче трябва да уточня, че имам предвид тези на социалдемокрацията - социално осигуряване, безплатно образование, здравеопазване, 8-часов работен ден, отпуски и т.н.
Оттук насетне, с напредъка на технологиите, пролетариата постепенно захвърли класовата борба (последният и писък беше в края на 60-те години на т.нар "нова левица" - инициатива на градски интелектуалци предимно, не на работници), което отбеляза окончателния край на комунизма (в този му смисъл). В смисъла на религиозен култ, разбира се, той е неизтребим.
Ще ти обясня накратко каква е ролята на технологиите в това.
Разбира се, в обществото продължава да има бедни и богати, но границата между тях е забележима само при по-внимателно вглеждане.
Обяснявам - ако преди 100 години, колата е била лукс, достъпен за богатите, днес колата, като такава е достъпна за абсолютно всеки. Разликата е в марките им(съответно в цените). Днес богатият кара, да речем Мазерати за 200 хил, а "бедния" Тойота за 2 хил.
Т.е. днес пазарът предлага от всичко за всеки джоб (случайно съвпада с "Всекиму според потребностите", а?)
Класите (по смисъла на Маркс) умряха поради друга причина. Появи се едно съсловие от висококвалифицирани наемници(мениджъри, комп, гении, футболисти, артисти и т.н. и т.н.), които са по-богати от много капиталисти. Пример - рокерът Мик Джагър е милиардер без да е капиталист.
Или аре да не ходим чак толкова високо. Манчестърския калпазанин Ноел Галахър е милионер. За младият 20-годишен пролетарии, би било по-лесно (а и по-безопасно) да стане Ноел Галахър или Лео Меси, вместо да води класова борба.



цитирай
8. ramone - ще продължа ако не възразяваш, че ми се отвори глътка
07.02.2016 23:01
Та какво ще го правим Мик Джагър - ще го обесим и ще го национализираме ли (както предлага Ленин)? Или пък ще му кажем (както предлагаш ти) - виж Мик, дотук с милиардерстването ти, от утре по точковата система - петстин леа месечно!
Остави тия глупости!

На Маркс му е било лесно - от едната страна са били експлоататори (богати собственици), а от другата - експлоатирани (работници, бачкащи като животни).
Да ама това отдавна свърши. Днес проблема е съвсем друг и въпреки това доста подобен.
Днес пак имаме сблъсък на бедни и богати, обаче това е по оста Цивилизования Запад и Нецивилизования Изток. В първото попадаме всички ние - Европа, Щати и дори Русия. Във второто са тези, които днес наричаме мигранти. Те не идват да ни налагат ислям, а идват за да се включат в разпределението на благата.
Ислямът е съвременния марксизъм. Той проповядва абсолютно същият егалитаризъм както и комунизма (и е също толкова абстрактен). Неслучайно между Ислямска държава и Съветска Русия (през гражданската война) има безброй аналогии.
ми тва е в общи линии.

цитирай
9. dedenze - ramone, малко съм те подценил, явно си работил по тези въпроси , друг е въпроса дали съвсем правилно !
07.02.2016 23:06
Ленин отпада от теоретиците, даже и само за схващането му, че революцията може да победи само в една страна и то бедна и феодална ! В последните години от живота си почти свиреше отбой с НЕП и усета, че Сталин ще направи страшна, лична диктатура ! Затова се придържай само към икономическата теория на Маркс, която до днес е непробиваема, не и теорията за диктатура на пролетариата, тя е неприложима и чисто утопическа ! Социалните придобивки не правят комунизъм, а собствеността върху средствата за производство и финансиите ! Границата между бедни и богати е дълбоко завоалирана, богатите не присъствуван в никакви медии, защото те са тяхна собственост! Предполагам, че и ти работиш в някаква фирма, но не знаеш физическия и собственик ! Може да се окаже, че полвин България е вече собственост и работи за наследниците на Ротшилд или някой друг , които не знаем кои са , къде живеят и пр.... Това са анонимни, модерни робовладелци ! Примерите които даваш са несъществени, много малко хора могат да си представят размера на богатствата за които става дума ! Световната статистика внимателно обявява, че 1% от хората владеят 95 % от всичко по земята ! Та само в България има 300 -400 милионера, но те са малки мишленца, подобно на Мик Джагър, или Президента Плевнелиев, в сравнение с истинските притежатели на пари, които владеят МВФ, Световната банка, Федералния резерв на САЩ, които печатат парите, както и европейските финансии и банки ! Класите по смисъла на Маркс умряха, но се появиха други две, между които пропастта е огромна - на бедни и богати !!! Реално ти говориш за някаква средна класа, но тя е на изчезване, благодарение на неоколониализма и глобализма ! Доказано е, че днес се заплаща много по- малко за една и съща работа сравнение с 50 години по- рано, хората обедняват тотално, чрез инфлацията и редица други хитри хватки ! Проследи процесите в САЩ, само за последните 5 години, почети от техни източници, не от такива като мен !
цитирай
10. dedenze - Налях си и аз, не съм от синодалните старци и харесвам добрия , конструктивен спор!
07.02.2016 23:19
Не съм и лауреат на Нобелова награда за философия ! Просто се опитвам да намеря път и да намеря съмишленици, защото това не е света в който трябва да живеят хората, той не съответствува на природните закони ! Ти сам го твърдиш "Днес проблема е съвсем друг и въпреки това доста подобен." Не съм съгласен, че проблема е изток - запад, или Исус и Аллах, проблема е в деформирането на общочовешките ценности от монетарната система и нейния девиз " Пари - пари прим " и нищо друго ! Проблема е в липсата на нова модерна и общоприета идеология , развиваща теориата на Маркс и реализацията на комунизма в чистата му форма ! Просто казано свят без паричната система в днешната и форма !
Днес всичко трябва да става с научно обяснение и без насилие ! Джагър, не само че няма да го бесим, а ще го слушаме с удоволствие ! Между другото десетки миардери , вече хуманно даряват богатствата си за общи, човешки каузи , а това е стъпка към комунизма !
цитирай
11. ramone - ...
08.02.2016 00:30
Виж, звучи стряскащо, че 1% владее 95% от собствеността, вероятно не е и справедливо(на мен ми е все тая, аз и без това не ща да съм в тоя 1%-нито индивидуално, нито колективно), но тези 95% е невъзможно да бъдат отнети от единия процент по друг начин освен насилствено. Което пък както казах по-горе днес е невъзможно.
Което означава, че сме в затворен кръг. Нема смисъл да го мислим даже.
Поради това, теорията на Маркс няма как да бъде развита. Тя си изигра ролята. Във философията нищо не се модернизира. Всяка отделна теория си остава такава каквото е била на конкретния етап.
Всичко вече е измислено. Ние сме изцяло във властта на технологиите. те вече определят всичко и променят света. Идеологиите загубиха тази сила и затова нови не се раждат.
И само да добавя нещо извън темата.
Преди време ти четох един текст как си ходил през пролетта на къщата си на село. Някакъв път от камъни беше правил, после завалял дъжд и т.н.
Чудесен разказ. Напомни ми на Старецът и морето.
Пиши такива неща, зарежи тая политическа шит.


цитирай
12. dedenze - Добре дошъл отново !
08.02.2016 01:02
Да много е стряскащо, но 1 % са факт! Може да се мине без насилие, тези богатащи не мисля че са необразовани и тъпи говеда, напротив те са учили и пили вода от най -добрите извори в света ! Трудно, нерадостно и самотно се живее с бремето на огромния капитал ! Не изключвам възможността промените да тръгнат от тях, защото самоунищожението се вижда, че идва отвсякъде, не само от проблемите на глобалното затопляне и миграцията ....Невъзможните неща днес стават възможни утре и живота не е кръг, а безкрайна спирала ! Трябва да сме оптимисти, иначе живота губи смисъл ! За философията също не си прав, неолиберализма модифицира и осъвременява по опасен начин либерализма .... !
За разсказа и отзивите благодаря, сега го намери и прочети отново, там също има политика, защото човека е обществено "животно" и не може да съществува сам в лоша среда, умишлено предизвикана от користни цели и тъпи, продажни политици ! Ако всеки имаше гражданска позиция и житейска философия, нямаше да сме на днешното дередже ! Днес трябва да се пише, защото се извършва най-големия геноцид над българите и се ликвидира държавата ни, а това не ми дава спокойствие и примирение, не вреди на никому ! А ако съм успял да отворя поне едното око на някого и да го накарам да се замисли това е голям успех за мене ! Малко неща са нужни на човек за да се чувства добре !
цитирай
13. ramone - Не, преразпределението на собствеността не може да стане без насилие
08.02.2016 09:55
В това отношение Маркс е прав. И комай това е единственото, в което е прав.
Ако оставим настрана Капиталът, което не е нищо друго, освен анализ на икономическите отношения (нелош, при това), марксизма в частта си, засягаща политическите процеси изхожда от грешни постановки.
Основното при него е антагонизма между класите и произтичащата от него класова борба. Маркс счита, че всеки последващ строй е по-високо стъпало на развитие, което е невярно. Пример - "робовладелският" Рим е бил икономически, политически и културно по-развит от последвалото го Средновековие. Средновековието настъпва благодарение на външни фактори (варварските нашествия), а не поради "класовата борба" между роби и робовладелци. Такава всъщност изобщо е нямало. Робството е било нищо друго освен правен статут за определени групи от хора и е възникнало по обективни, а не икономически причини. Този статут се дава на пленниците от войните, които цивилизационно са били на по-ниско стъпало на развитие. Между робите и робовладелците е имало свободни граждани и те са били най-голяма част от населението (свободните, също са използвали роби, бай дъ уей).
Робството продължава и през Средновековието впрочем, когато в един етап, поради напредването на технологиите става неефективно, а оттам и ненужно.
Тук отбелязваме нещо, в което Маркс е отчасти прав - теорията за производителните сили производствените отношения. Това днес наричаме условно "технологии".
Марксовият класов антагонизъм е най-близо до истината единствено през периода в който е живял самия той. Действително, огромната разлика в условията на живот е била повод за класова борба. По това време, капиталистите все още си карат по инерция и не си дават сметка, че технологиите са достатъчно напреднали и могат да позволят подобряването на живота на "експлоатираните". Затова марксизма идва точно навреме. Той доста остро "намеква", че е време за това (наистина е било).
цитирай
14. ramone - продължение
08.02.2016 10:28
Т.е. марксизма се появява точно навреме. Ако се бе появил век по-рано, технологиите просто не биха позволили реално подобряване на условията.
И тук е време да обясня, защо развитието на технологиите са почти самостоятелен фактор за подобряване на условията на живот за големи групи от хора, а оттам, че не класовата борба, а именно те посвлояват всичко това.
Ето пример - ако преди 200 години, за построяването на една къща са били необходими 6 месеца, 100 години по-късно за същия период може да се построи цял блок. В който да бъде настанено не едно семейство, а 50.
Тук обаче идва ролята на банковия капитал (който гледам, че много ти боде очите). Капиталистът няма свободни средства да построи такъв блок за работниците си и за това отива в банката и тегли кредит. След това го продава на работниците си (които също теглят кредит от банката за целта). Така капиталиста има двойна изгода - хем подобрява условията за работниците си, хем и печели от това. Работниците обаче също печелят - те вече са на сухо и топло.
Оттук следват и всякакви останали видове стоки.
Съвсем схематично и условно - точно така действа съвременния капитализъм.
И с това нещата се нареждат. Защото всъщност, работниците никога не са искали да стават собственици на "средствата за производство", а единствено по-добри условия на труд и живот.
Идеята, че подобряването на положението на работниците минава единствено през класовата борба и чрез нея през промяната на собствеността, всъщност е една гигантска манипулация(насочена към големи групи хора-работници), внушена именно от марксизма (който всъщност не е нищо друго, освен агресивна секта в рамките на социализма).
В заключение - комунизма, е точно толкова осъществим, колкото Божието царство на земята.
И ако трябва да бъдем точни, той не е политическо учение (и никога не е бил), а религия.
бъди здрав



цитирай
15. dedenze - Благодаря, ти написа добър труд в защита на своите схващания !
08.02.2016 11:16
Оформи ги в постинг, нужни са подобни дискусии ! Работниците и класовата борба отидоха в историята, скоро и работници в старото понятие , въобще няма да има ! Овчарите още в соца, бяха наречени оператори на биологични единици !? Световния въпрос се върти около собствеността още след първобитно-общинния строй ! Всичко започва с ограждението на късче земя и обявата и за нечия собственост ! После се появяват финикийските знаци и започва битката за тях ! Това води до бурно развитие на техниката и науката, но продиктувано от желанието за надмощие и владеене ! Теорията на Дарвин, за произход на видовете е в пълна сила и най- големия хищник човека е на върха на хранителната верига ! Хищник оприличаван с вълците, вреден, защото унищожава повече, отколкото може да изяде и така до днес ! Развитието на разума и духовното остава на втори план (битието определя съзнанието), не е движеща сила, а отзвук на "храненето". Резултата не закъснява - екокатастрофи, опростачване, безработица и безпътица, отчуждение и деградация на човечеството, самоунищожение чрез трета СВ !
Изхода е в система поставяща съзнанието и човешките добродетели и цели на първо място ! Замяна на монетарната система и собствеността, държавното разделение ! Просто казано божие царство, религия - комунизъм ! Теоретичната част не е развита достатъчно, трябва да се развие и да се изчисти от старите утопии и някой сигурно ще го направи ! Изхождайки от собствеността, това напрактика вече се прави на много места с увеличаване на държавната собственост и участия (т.н. държавен капитализъм) например в Германия тази собственост е над 50% !? САЩ национализира банки и концерни за трилиони долари, защото бойно оръжие има във всеки дом ! Няма да стане утре, но друга алтернатива на комунизма няма и трябва да свикваме с тази мисъл и да работим за нейното реализиране ! Само едно по - голямо природно бедствие, за което никой не е подготвен, поради нефинансирана наука и техника, веднага ще ни докаже правотата на това твърдение !
цитирай
16. ramone - ...
08.02.2016 11:54
Промяната на собствеността от частна в държавна ще доведе единствено до държавен капитализъм, Нищо друго.
Както и да оформиш собствеността (дори и да я разпределиш на равни дялове между работниците), те ще бъдат принудени и тогава да осъществяват оперативното управление на производството чрез мениджъри. Няма как иначе.
И по този начин, работникът ще стане собственик на една (малка част) от предприятието.
Ето ти го сега първия проблем - какво правим ако работникът реши да смени предприятието?
Два варианта има - или да прехвърли делът си на някой работник от същото предприятието, в който момент веднага ще бъде нарушен принципът на равенството (един работник ще се окаже с дял по-голям от останалите). Другия вариант е да го прехвърли на този, който го замести (тук обаче възниква въпрос, дали ще има нужда от някой нанегово място, поради напредването на технологиите).
И в двата случая няма как да избегнем собствеността!
Собствеността, както всяко нещо възниква не защото някакви лоши хора са станали алчни и искат да богатеят за сметка на други (това е следствие всъщност), а за удобство и за по-лесно регулиране. Всяко ново нещо възниква така и впоследствие по една или друга причина се опорочава евентуално. няма как да избягаме от това. можем да го ограничим само, доколкото е възможно.
Обаче нека хипотетично приемем, че премахнем собствеността и обобществим всичко.
Тия модели са предложени вече. Описани са в Утопия на Мор и в Платоновата държава.
И двата модела са меко казано стряскащи и впрочем са експериментирани практически в някои от хипикомуните, възникнали през 60-те. Говорим за общи жени, общо възпитание на децата (отпада моделът семейство). Това са рикошетите от отпадането на собствеността. Бракът, много грубо казано е форма на собственост (или модел по-скоро).
невъзможно е отпадане на собствеността, защото това което ще последва е много по-страшно.
Усилията днес (от век насам) са съсредоточени върху справедливото разпределение (къде успешно къде не толкова).

цитирай
17. dedenze - Навлизаш в същността на проблема !
08.02.2016 12:43
Благата, земята, парите, правилата са общи, приеми че са в ръцете на ООН, те са собственост на цялото човечество ! Никой на никого няма да ги разпределя поравно и персонално ! Ще се осигурява толкова, колкото е достатъчно за нормален живот, съобразен с постиженията на техниката и науката и конкретния личен принос ! Т.е. аз ще имам 1 пържола, ти 2, защото даваш и работиш повече, но не 22, които ако изядеш ще се разболееш ! Има как да се избегне собствеността, особено върху средствата за производство, обработваемата земя и пр..., това даже в соца бе постигнато ! Главната цел е да се пресече наследяването и натрупването на богатство, съсредоточаването на благата в група хора ! Много е сложно в действителност, недоразвито теоретически и трудно се разбира, семейството - моята крепост и то ще отпадне в този си вид ( реално отпада с новите гей и пр... бракове)! Жените и сега са напълно общи, само не се афишира !? Повече от половината деца, невиновни за естеството на своите родители се възпитават и днес от улицата и трябва да има общ разрешителен режим за тяхното създаване, а не безотговорна вегитация ! При точкова или някаква друга система за оценка на човешката дейност отпада и всякакво разпределение и се замества с извоюване на права, ако си добил много точки за значимо откритие, може да получиш много права, даже и без да работиш някъде да живееш много добре, но само ти, не и наседниците ти, които трябва отделно да се потрудят ! Системата за оценка на труда ще бъде изготвена с помоща на много хора и ще гарантира хармоничното и интензивно развитие на хората ! Отпадането на собствеността е единствено решение, другото е гибелното днешно !
цитирай
18. zaw12929 - Страхотен текст и коментар- Ком...
08.02.2016 19:39
Страхотен текст и коментар- Комунизмът плаши колонизаторите на света
Ако мислите, че официозната и вашата гледна точка е най-правилна, най-вярна и безспорна, ако мразите другомислещите и правото на инакомислие, то с какво сте по-различни, по-добри от комунистите, от догматиците, от фанатиците?...
каза М. Тачков Но аз ще обмисля коментар!
цитирай
19. dedenze - Благодаря zaw12929 !
08.02.2016 21:46
Никой , даже и Господ не може да твърди, че неговата гледна точка е най вярна, защото света и знанието са безкрайни, който го прави и твърди, просто е неук, манипулиран кретен !
цитирай
20. kvg55 - От комунизма се страхуват буржо...
10.02.2016 21:32
От комунизма се страхуват буржоата, на които предстои да бъдат експроприирани средствата за производство на материални блага и които с престъпни средства се опитват да запазят господстващото си положение в обществото. Буржоазията разполага с репресивен апарат, но подтиснатите пък са мнозинство. Затова буржоазията се опитва чрез болести, отровни храни, отравяне на въздуха и всякакви престъпни начини да намали броят на населението. Кой ще победи, предстои ни да видим. Според логиката на историята това ще е прогресивната сила.
цитирай
21. dedenze - Да тази сила ще е прогресивната kvg55 !
10.02.2016 22:45
Дано стане по доброволен, еволюционен и научен път промяната към по- доброто !
цитирай
22. jelezov - Прочетох и препрочетох постинга. ...
11.02.2016 03:44
Прочетох и препрочетох постинга. От коментарите интерес представлява дискусията между автора и ramone. И двамата предлагат еднакво некомпетентен и дори - бих казал - примитивен отговор на фундаменталния и съдбовен за човечеството въпрос - що е то комунизъм. Дори самият Маркс е отговарял на подобни въпроси афористично: "Не създавам рецепти за готварницата на бъдещето". Какво знание ни е оставил Маркс за комунизма? Комунизъм се нарича третата по ред след първобитно-общинната и икономическата (ИОФ) формации. Тя ще се отличава от предходната основно с обществената форма на собственост върху условията на общественото производство и възпроизводство на действителния живот на хората. Това ще изключи веднъж за винаги експлоатацията на човек от човека. Той не пише в какви форми ще се появява обществената собственост и как те ще се развиват, защото това е невъзможно да се предвиди. Върху тази абсолютно нова основа на социума ще се формира и нова надстройка от отношения и институции. Единственото което отсега може да се предвиди е: в системата от отношения ще липсват политическите със съответните им институции (партии, държави). Комунизмът ще настъпи тогава, когато бъде преодолян ТРУДЪТ (като икономическа категория). Неразбирането от марксистите на тази аксиоматична истина е една от причините за краха на реалния социализъм.
Между икономическата и комунистическата формации ще има дълъг мъчителен преход, който беше наречен "реален социализъм" и погрешно беше причислен към ком. обществена формация, като първа нейна фаза. Погрешно, защото труд и комунизъм са несъвместими. Въпросният преход, както и да се нарича, ще започне като нов строй на ИОФ, доколкото и негова субстанция продължава да бъде трудът.
цитирай
23. josarian - Дедко, онова, описаното горе е някаква утопия, теория.
11.02.2016 07:52
А практиката е налице в миналото - 100 000 000 избити от комунистическите сатрапи и от твоите вождове.
цитирай
24. josarian - Какви условия трябва да има, конкретно като субективни фактори, за да има комунизъм?
11.02.2016 07:55
jelezov написа:
Прочетох и препрочетох постинга. От коментарите интерес представлява дискусията между автора и ramone. И двамата предлагат еднакво некомпетентен и дори - бих казал - примитивен отговор на фундаменталния и съдбовен за човечеството въпрос - що е то комунизъм. Дори самият Маркс е отговарял на подобни въпроси афористично: "Не създавам рецепти за готварницата на бъдещето". Какво знание ни е оставил Маркс за комунизма? Комунизъм се нарича третата по ред след първобитно-общинната и икономическата (ИОФ) формации. Тя ще се отличава от предходната основно с обществената форма на собственост върху условията на общественото производство и възпроизводство на действителния живот на хората. Това ще изключи веднъж за винаги експлоатацията на човек от човека. Той не пише в какви форми ще се появява обществената собственост и как те ще се развиват, защото това е невъзможно да се предвиди. Върху тази абсолютно нова основа на социума ще се формира и нова надстройка от отношения и институции. Единственото което отсега може да се предвиди е: в системата от отношения ще липсват политическите със съответните им институции (партии, държави). Комунизмът ще настъпи тогава, когато бъде преодолян ТРУДЪТ (като икономическа категория). Неразбирането от марксистите на тази аксиоматична истина е една от причините за краха на реалния социализъм.
Между икономическата и комунистическата формации ще има дълъг мъчителен преход, който беше наречен "реален социализъм" и погрешно беше причислен към ком. обществена формация, като първа нейна фаза. Погрешно, защото труд и комунизъм са несъвместими. Въпросният преход, както и да се нарича, ще започне като нов строй на ИОФ, доколкото и негова субстанция продължава да бъде трудът.

цитирай
25. josarian - От комунизма се страхуват всички, които знаят за стотиците милиони, избити в името на Светлото бъдеще.
11.02.2016 07:57
kvg55 написа:
От комунизма се страхуват буржоата, на които предстои да бъдат експроприирани средствата за производство на материални блага и които с престъпни средства се опитват да запазят господстващото си положение в обществото. Буржоазията разполага с репресивен апарат, но подтиснатите пък са мнозинство. Затова буржоазията се опитва чрез болести, отровни храни, отравяне на въздуха и всякакви престъпни начини да намали броят на населението. Кой ще победи, предстои ни да видим. Според логиката на историята това ще е прогресивната сила.

цитирай
26. josarian - Пак ще повторя специално за теб - страх ги е тези, които знаят за стоте милиони, избити за кефа на червените сатрапи.
11.02.2016 08:00
zaw12929 написа:
Страхотен текст и коментар- Комунизмът плаши колонизаторите на света
Ако мислите, че официозната и вашата гледна точка е най-правилна, най-вярна и безспорна, ако мразите другомислещите и правото на инакомислие, то с какво сте по-различни, по-добри от комунистите, от догматиците, от фанатиците?...
каза М. Тачков Но аз ще обмисля коментар!

цитирай
27. krumbelosvet - Затрупана под пропагандни лъжи
11.02.2016 08:05
е една реалност, в която Русия живя 70 години, а ние - прословутите 45. Нормално. Времето, т.е. 95% от информацията, е на кръвните врагове на тая реалност.
Щом може да се обърне наопаки реалността, какво остава за философията. "На философията смисълта е/ Всеки бае както знае" Хр. СМирненски. Умрял от туберкулоза на 25 години в пазарния рай. Тая болест беше забравена при гнусното комунистическо робство. Сега се завръща. Бяхме забравили и просяците, и бездомните. Генералният директор на "Металхим" холдинг с износ за милиарди долари, се возеше в скромно Рено от митницата. Сега безброй субекти се возят в джипове като крайцери.
цитирай
28. dedenze - Йосариянчо, се появи и овуня постинга, раздаде бързо правосъдие, от последна инстанция !?
11.02.2016 12:29
Девиза е известно прост - комунистите на сапун ! Пропусна да каже че жертвите на капитала и фашизма са в пъти повече ! Откъде черпи тази злоба не е известно, но прилича на ментално увреждане или платена и единствена, житейска дейност тук в блога !?
цитирай
29. jelezov - Нещастникът josarian не е в съст...
11.02.2016 15:11
Нещастникът josarian не е в състояние да разбере, че с подобни „писаници” подпомага ефективността на идеологическата дейност на комунистите и на левите сили изобщо, защото тези „100 000 000 избити от комунистическите сатрапи и от твоите вождове” са идеологическо клише, предназначено за кретени и по-низкостащи от тях.

Каква е равносметката за жертвите на комунизма и капитализма?

Редно е броенето на жертвите на комунизма да започна от 7 ноември 1917 г.
Започналата на тази дата политическа революция побеждава мирно и безкръвно в цялата империя за няколко месеца.

Жертвите на Гражданската война в Съветска Русия са над 1.8 мил., разделени почти по равно меду „червените” и „белите”. Въпреки че за войната е виновен капитализмът, ще запишем на сметката на червените 900-те хиляди жертви на белите.
Равносметката от „сталиновите репресии” е следната: за 30 години (1923-53 гг.) са осъдени по политически причини 4,060,306 човека. От тях разстреляни 799,455 души. При смъртта на Сталин в ГУЛАГ е имало 2,468,524 затворници.
Лансираната от антикомунистите цифра от 300 000 жертви на комунизма в България също е предназначена за кретени. Защото, ако беше вярна, би следвало всеки 27-ми или 28-ми българин да е бил убит от „комунистическити сатрапи”. Това означава примерно моето село да е дало 30-35 жертви. А истината е друга. Преди 9. ІХ 44 г са осъдени на смърт двама комунисти. След Сталинградската битка присъдата им е заменена с доживотен затвор. В социалистическо време имахме един политически затворник – осъден заради опит за бягство през границата като войник.
Достоверна информация за жертвите както на комунизма, така и капитализма за периода 1041-44 г. няма.
Сериозни историци, в т. ч. и не комунисти, смятат че броя на жертвите и в двата случая е между 5 и 7 хиляди. Но във връзка с това например Никола Петков пише:„Април 1925 г. Тридесет хиляди български граждани – селяни работници и интелектуалци паднаха за политическата свобода на българския народ."
цитирай
30. jelezov - Продължение на 29. jelezov - Нещастникът josarian не е в съст...
11.02.2016 15:22
Списъкът на жертвите на капитализма е твърде дълъг, затова ще посоча само три от най-фрапантните жертвоприношения пред олтара на капитала.
- Първа световна война: убити над 15 мил. души; За България – 100 хил. убити, над 160 хил ранени, от които инвалиди над 30 хил. души.
- Втората световна война: убити над 60 милиона, от които над 60% - цивилни граждани.
- При колонизацията на Американския континент от капиталистическа Западна Европа е изтребено над 100 мил. от местното население.
Ловът и търговията с роби е едно от най-срамните родилни петна на капитализма. Колко тук са жертвите – никой не може да каже. Смята се, че, само при транспортирането на робите от Африка към Америка, в трюмовете на корабите са починали над 7 мил. оковани във вериги роби-негри.
цитирай
31. krumbelosvet - Колкото и да са жертвите на капитализма и фашизма,
11.02.2016 17:05
възпитаните чрез подскачане ще измислят повече жертви на комунизма. Това е безнадеждна битка. Трябва да бъде изобретено лечение "антизомбиране".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3477282
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930