Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2016 14:12 - Евроатлантическият социализъм
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 2472 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 21.01.2016 22:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Това навярно е само една игра на думи, защото в условията на днешна, капиталистическа Европа е невъзможно да съществува социализъм ! Защото социализмът не се състои в раздаване на милостиня и котлова храна на бедни, мигранти и социално слаби, а е нещо много повече ! Нека първо философски определим понятието социализъм, защото някои хора го приемат като безплатно ядене и пиене на тумбак, като експоприация на пари и имущество, без вложен труд ! „Социалистите споделят възгледа, че капитализмът несправедливо концентрира власт и богатства в малък дял от обществото, който контролира капитала чрез експлоатация труда на наемния работник, създава неравенство в обществото, не предоставя на всички равни възможности за увеличаване на собствения потенциал и не употребява технологиите и ресурсите в максималния им потенциал и в интерес на народа. Поради това социалистите се застъпват за създаването на общество, позволяващо с по широкото приложение на модерните технологии да рационализира икономиката, елиминирайки анархията в производството на капитализма, както и позволяващо по-равното разпределение на властта и богатствата на база на количеството работа, изразходвано за производството, макар да има значително разногласие сред социалистите за това как и до каква степен това може да бъде постигнато.” Неуспешен опит за реализация на тази философия беше направен в СССР и бившия соц. лагер! В основата на неуспеха стои схващането за т.н. диктатура и управление на пролетариата, наличието на една, „комунистическа” партия, която изроди управлението в тоталитаризъм и еднолично управление ! Стигна се до там, че "комунистическата" партия се намеси и в личния живот на хората с указания и наказания, например по-старите си спомнят, че при развод по вина се правеше на събрание, обществено порицание на виновника ..... !? Единствено Китай успя да запази социалистическа ориентация с оттегляне на ККП от участие и управление на икономиката, промишлеността, търговията...! Подобен опит беше направен и в НРБ с т.н. Указ 56 и редица промени, за които не стигна времето, волята и съгласието на ЕС и САЩ ! Съвременните евросоциализми се роят в десетки видове и изяви, но те не поддържат гореописаната философия и се затварят в рамките на дребните, социални придобивки ! Приетия американски измислен, но неприложен в САЩ, неолиберализъм,  прави претенцията за социализъм смешна и нереална ! 
           Нека на достъпен език, по- подробно, опитам да напиша основните цели на социализма : Намаляване на икономическата и потребителска пропаст между богати и бедни ! Равен старт за всички ! Планова икономика и държавен контрол над цени, качество, икономически и криминални престъпления, условия за работа и пр....! Държавно, печаливщо производство (държавен капитализъм) в отраслите, където са нужни по-големи инвестиции, където вноса е неоправдан и е излишен разход на средства (битова химия, лека промишленост), такива свързани с природните богатства, енергийни източници, военна и стратегическа промишленост ! Създаване на средна класа, работни места и възможност за развитие, осигуряване на безплатна, върхова, образователна система с приложен характер, безплатно здравеопазване и сигурна непроменяща се пенсионна и осигурителна система, ниски данъци и прогресивно подоходно облагане ! Възпитание в патриотизъм, военно и гражданско обучение за защита при нападение, бедствие, авария, защита на държавата, ефективна армия и полиция!
          Днес в България има една по- голяма партия БСП, която се самоопределя за социалистическа и лява. За съжаление с действията си не съответствува на по-горните критерии и на практика е дясна партия. На власт и в опозиция, действията на тази партия са в услуга на крупния, финансов капитал и новите, български владетели ! Тя подкрепя модерния геноцид, ликвидацията на българите и държавността през целия 26 годишен преход ! БСП подкрепи и активно участвува: При изготвянето и приемането на пожелателна и лансираща престъпността Конституция !; Влизането на България в ЕС, НАТО !; При приватизацията на печалившите, държавни предприятия, разпродажбата на държавните активи на безценица, създаде олигархични структури, участвува във фалита и ограбването на вложителите от частни банки, подкрепя фалшивата идея за спасение чрез чужди псевдо инвеститори; вземането на огромни, лихвени заеми....! Съдействува за влошаване на отношенията с Русия !  По този път, изгуби повече от половината си симпатизанти и членове, като при едни следващи избори, ще се нареди след ДПС! Ако тя беше действителен приемник на БКП, никога нямаше да допусне това, но явно келепира, далаверата, финансовото и образователното обезпечаване на собствените деца и семейства е много, много по-важно ! Наскоро водача и Михаил Миков обяви, че те не искат промени в Конституцията и харесват основните постановки в нея, довели до ужасяващото, днешно състояние ! Така подкрепят и откаченото, цинично изказване на Плевнелиев, че България е сред петте най-добри икономики през 2015 г. !?  Логичния път днес е : Силно компроментираната БСП да бъде закрита и такова трябва да е честното и далновидно решение на предстоящия конгрес !
           Над 50% от избирателите у нас не гласуват, с всяка изминала година, броя на обезверените и гневни хора расте, те не намират своята партия и водачи сред съществуващите партии, нямат право и на отрицателен вот - бяла бюлетина ! Престъпната Конституция не предвижда такава възможност, а условията за провеждане на ефективен референдум са повече от невъзможни !  Прогресивни, самокритични социалисти, ако все още ви има, създайте нова партия или сдружение с ясна и спасителна за България цел и платформа, в която основните неща трябва да са : Излизане от НАТО и ЕС! Промяна на Конституцията в раздела за държавно устройство – замяна на представителната, партийна демокрация с пряка, пълни мажоритарни избори с ДА и НЕ , 120 депутати в 120 нови избирателни райони на териториален принцип !; Отнемане на всички привилегии и държавно финансиране на партийна дейност !; Създаване и възстановяване на печаливши, държавни производства !.... Пряката демокрация залага и издига компетентните личности, специалистите в управлението на държавата, ето защо всички партии се страхуват от нея и се опитват да я отрекат, набутат в ъгъла, усмеят и маргинализират ! При новият ни кумир САЩ, светът приема, че има пряка демокрация, защо не я приложим тук, кое и кой ни спира ! Не се ли срамувате, че за 26 години в малка България са регистрирани над 850 партии, което е достойно само за рекордите на Гинес и за нищо друго!?

image
           Ето ви и малко традиционно, партийно, политическо и безмислено говорене, което много ясно показва перспективите, по старому, чрез Конституцията ! Борба и борци много, но за съжление не владеят изкуството на борбата или не искат истинска борба и победа ? ! :






Гласувай:
6



1. apostapostoloff - Мир, труд,
20.01.2016 17:54
социализъм!
цитирай
2. dedenze - Ех, апостолче на ментално увредените !
20.01.2016 18:05
Кротък ти е коментара, затова няма да те трия ! Все пак, бях те помолил да не влизаш в сайта ми и още по-малко да коментираш ! Чудя се как не си сложил минус, сигурно си пропуснал в бързината да обикаляш постингите на хората като цветарка !
цитирай
3. kvg55 - БСП не е социалистическа партия. ...
23.01.2016 01:17
БСП не е социалистическа партия.
БСП е буржоазна партия, особено при и след председателстването й от Станишев.
И все пак социализмът в СССР можеше да преодолее кризата, ако не беше глупостта Горбачова. Както и да е - не се е родила подходящата личност и реалният социализъм пропадна. И като първи глупаци започнахме да прилагаме най-безчовечната форма на капитализма - неолиберализма и то, когато буржоазното общество изпадна в необратима криза и разпад. Никой не проумя това. Човечеството върви към комунизма и нищо не може да го спре. Но преходът ще бъде тежък, продължителен и кървав, защото няма мощна социалистическа страна като Съветския съюз, която да ускори и подпомага процеса. Все по-възможна става горещата война, която сега се води с икономически (чрез санкции), политически (чрез преврати), идеологически (чрез лъжи, клевети и пети колони) методи. Войната е срещу Русия, която въпреки капиталистическите отношения, които има в себе си, не се е откъснала съвсем от социализма и надявам се днешното й ръководство да не е забравило делото на Ленин. Другата страна е, че САЩ искат да заграбят природните й богатства. Идеологическата борба е жестока, което е видно и от нашият блог.
цитирай
4. dedenze - Обстоен и верен коментар kvg55 !
23.01.2016 02:09
Руснаците днес са напълно наясно с това, какво направи Горбачов ! Лъснаха официално и геостратегическите интереси на САЩ ! Русия е единствената сила и възможност за излизане от хватката на неолиберализма и борбата ще бъде дълга и тежка ! За съжаление този 1% от хората, който владеят 99% от финансовите средства не е руски, пак ще има лишения и ограничения, дано не се стигне до война !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3477295
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930