Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2013 16:33 - Що е държавен капитализъм ?
Автор: dedenze Категория: История   
Прочетен: 7502 Коментари: 12 Гласове:
7

Последна промяна: 16.04.2013 18:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


   
        Това е сравнително нова, икономическа форма, при която държавата развива и става собственик на печаливши производства, банки и финансови институции! Това е ключа към бързия растеж и благосъстоянието на една нация, отношението и към общата, държавна собственост. Тук е мястото за политически спекулации, геноцид и грабеж, извършени у нас, при връщането към капитализма ! Ярка илюстрация за казаното е Германия, държава със стабилна и водеша икономика, възродена от пепелта на ВСВ. Повече от 37 държавни предприятия, формират над 54 % от брутния национален продукт, така държавата е с по-високи приходи в бюджета от повечето в ЕС ! Трябва да се отчете, че това не са предприятия на бившата ГДР ! Ето по- обширна информация и анализ на т.н. държавен капитализъм:
 
http://geopolitica.eu/spisanie-geopolitika-broi-6-2012/1351-golyamoto-zavrashtane-na-darzhavniya-kapitalizam
          Нашата политическа класа не е съгласна с това и разчита 100% на частната инициатива. Основните, наивни аргументи за тази политика провеждана 24 години са следните :
- Държавата е лош стопанин -  теза изказана преди 30 години, при други обстоятелства от Т. Живков, коментара е кратък: Защо в другите държави е отличен стопанин, а тук не е, какви са причините !?
- Държавната администрация, ще се увеличи - да, но тя след ликвидацията на почти всички, държавни предприятия, не се намали, обратното увеличи се и то двойно !? Превърна се в синекурно местенце за родата на властимащите !
- Държавни могат да бъдат само нужните, но слабо печеливши производства- това не е ли дискриминация и форма на държавен геноцид над хората и тяхната обща собственост. С други думи, общо е само губещото и лошото, тезата е по- скоро налудничева и трудно обяснима !?
- Държавни са предприятия и заводи свързани със сигурността – визира се военната промишленост. Правилно, но защо са оставени в старата схема на производство, защо нямат гражданско производство !? Защо се превръщат в пансиони за бездомници и приют за безработни !? Защо не се изисква ефективност и печалба !?
           Анализа на причините за извършените ликвидации, разпродажби и безумия показва, че в основата на всичко стои партийно организирана, престъпност и мафия! Така бързо и безплатно държавните активи са предадени в некъдърни, частни ръце с последваща разпродажба на скраб ! Ето още едно поттвърждение:
http://slivendnesiutre.wordpress.com/2012/12/30/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8-3000-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF/

           Ясно трябва да се заяви, че започнатото в тази посока се доразви активно от останалите партии НДСВ, БСП, ДПС и пр.... Държавата беше превърната в бананова република със слаба, частна, туристическа индустрия, предлагаща хазарт, секс, наркотици и чалга ! Оскъдните държавни средства бяха инвестирани в пътища, зали и фасади, нужни само за туризма и развлеченията. Това стана за сметка на хората осигурявани от социалния сектор, от техните мижави пенсии и осигуровки ! Така след 24 години цъфнахме и завързахме с 2,5 милиона имигранти, 15% безработица, демографски срив и Трета национална катастрофа ! Стигнахме до ситуацията, когато хората с пълно основание нямат доверие в крадливата,политическа класа! Чудовищен ужас, в който 71 партии участват в избори за управление на 6,5 милиона застаряващи и болни българи, неуспяли да избягат в чужбина !
          Да се върнем на държавния капитализъм . Всяко едно, нормално управление може да направи подробен анализ на външнотърговския баланс. Точно може да се определи количеството на внасяните стоки и услуги. На първо място са хранителните и битови стоки с масова, еднократна употреба. За тях трябва да се създаде бързо, родно производство, защитни мита или преференциални дотации, местни преференции, стимули. За да е ясно и на умрелите, пример -Германия не внася перилни препарати, сапуни, тоалетна хартия, козметика ... от Китай и Турция, обратното - изнася ! Държавните пари, не могат да бъдат в частни банки, за какво ни е БНБ !? Имаме ли национални продукти с които да се гордеем и около които да обединим усилията, защо не ги произвеждат държавни предприятия и да печелят от тях, защо Данон а не модерна държавна Сердика !? Защо няма държавен сектор в туризма, съчетан с археологическите, религиозни и исторически ценности на държавата, експозиции и музеи !? Наследената енергетика, трябва да е държавна собственост с общо управление от производителя до потребителя. Частната енергетика трябва да участвува само на пазарен принцип, без никакви преференции и държавни гаранции. Трябва да се осигури пълна, ежедневна прозрачност на държавните предприятия и техните управления, да не се подменят при всяка смяна на властта, а само във връзка с икономическите показатели. Кражбите и злоупотребите с държавна собственост, трябва да са наказват по- строго от закона. Основните изисквания, трябва да са еднакви за частния и държавен бизнес, а те са ефективност и печалба ! Трябва да се формират и отстояват национални цели и интереси в производствената и икономическа сфера с точни цифри и показатели. Правителството да търси не само реални инвеститори, а да осигурява пазари, партньори, бартери и съвместни производства, без корупционни схеми. Точно да се формулира понятието инвеститор, такъв не може да се счита някой, който си е построил верига магазини с български персонал ! Инвеститор е този, който създава производство, изнася стоки и услуги от България, не само спечелени пари, формира национален продукт и приход !
          Ох, май взе да става трудно, липсва ни интелект и акъл, но в геноцида, имаме в излишък !? Пак ли трябва да тръгнем по света да си търсим царе и съветници, а може би някои от успелите, изучени, можещи и знаещи от имигранти, ще станат емигранти, ще си спомнят за корените и произхода си !?  Коя от регистрираните 71 партии може да го направи !? Никоя, уважаеми сънародници и тук е мястото за пореден път да кажа, че тези въпроси могат да се решат само от пряка, безпартийна демокрация с мажоритарен избор и бюлетина с ДА и НЕ за всеки достоен кандидат. Депутат, които отива в НС не да граби и ликвидира, да печели пари, а този, който си жертва времето и здравето в името на България !

 

imageimageimageimage


Ще бъде героизъм, ако намерите нещо българско !






Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dedenze - Малко допълнение, свързано с подобни материали в Нета !
16.04.2013 17:59
Много хора се опитват да докажат, че соц. лагера е представлявал форма на държавен капитализъм. Това не е вярно нито практически, нито теоретически ! Ето основните аргументи:
- В соца партията се месеше в управлението на производствени единици и поставяше за техни ръководители хора с недостатъчно знания и възможности, но верни на Партията! В днешните условия, подобно предприятие би било губещо и ще фалира бързо! Подобно нещо се случва и сега у нас, когато за управители се назначават партийни послушници , а не специалисти, познаващи производството, можещи да изведат предприятието на добро ниво!
- При договорна, планова икономика и липса на свободен пазар и избор, не може да се говори въобще за капитализъм !
- Икономическата система на соца разрешаваше преливане на средства от различни производства във всички фондове и сметки, така част от производствата и стоките се продаваха под себестойната им цена. Правеха се разходи с политическо решение, инкогнито, без съобразяване с предварителен бюджет, без "народно" съгласие. При капитала това е невъзможно, ако действително се извърши, следва медиина реакция и оставки ! Харченето на държавни средства се контролира от хората и парламентите !
Всички грешки се допускат, защото не се отчита факта, че "соца" никога не е бил реален, днешен социализъм, че няма опозиция и коректив, а диктатура на една Партия и често една личност ! Името останало в историята е тоталитаризъм !
цитирай
2. rakurs - ВЕЦ Пасарел преди 5-6 години
16.04.2013 20:23
"Собствениците" ДАВАХА 10тона трансформаторно масло защото незнаеха че се рециклира и закупиха ново.Аз бях изумен.Но когато разбрах от колега,че са генерирали на две фази забравих да си затворя устата.Колко ли са ги мразели персонала им?/заради персонала годините са ориентировъни/
цитирай
3. dedenze - Примера е много добър rakurs !
16.04.2013 21:50
Той демонстрира партийните назначения, чрез областните управители. Те реално унищожиха държавната промишленост, безнаказано и некъдърно, създадоха и лоша репутация и я подготвиха за приватизация на безценица. Това е масова практика, която даже и медиите не пипат, защото са купени и частни.
цитирай
4. rakurs - Това бяха новите бизнесмени.
17.04.2013 11:16
Сегашния елит.
цитирай
5. ok3223 - Те доведоха до нарочни фалити
17.04.2013 12:49
печеливши и току що построени предприятия(Червена могила-радомирско), за да ги приватизират на безценица.
Така постъпиха с хиляди предприятия,
което беше пладнешки грабеж.
Организиран нарочно и планово от партийната мафия ...
За 20 год. те станаха собственици на ... ЧАСТНАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ.
Отърваването от тази мафия може да стане само с революция, или нов 9 - ти септември, като този през 1944 год.
ДРУГ НАЧИН НЯМА.
цитирай
6. dedenze - Такива са и днес rakurs.
17.04.2013 12:51
Можещите и знаещи хора бяха изгонени икономически от България. В малкото останали държавни фирми се регулираха заплати, структури и производство,което ги направи непривлекателни и губещи....
цитирай
7. dedenze - Не ми се иска това да е начина за оттърването от мафията ok3223, но натам върви !?
17.04.2013 13:27
Рано или късно присвоилите държавата България, трябва да си получат заслуженото ! За геноцид не може да има давност !
За 24 години само разрушаваха и крадоха, не създадоха нито една, нова, производствена мощност, за това си измислиха и оправданията, описани по- горе !
цитирай
8. pvdaskalov - Миличко Деденце,
17.04.2013 23:16
Съгласен съм напълно с това, което си написал тук и още на много други места. Разбирам те. Това е също много важно. Имам такива два въпроса:
1. Няма ли специалисти в нашата държава, които да формулират основните белези на няколко партии, за да се припознаят политически ориентираните граждани и влеят силите си, където умът и сърцето им подскажат? Защото това разводняване в 71 партии мирише на нещо много непочтено. Излиза, че всички искат да са генерали, да си стоят защитени от "куршумите" (образно казано), вместо да са войници и да се оставят да ги водят най-можещите.
2. Двадесет и четири години се разпродава държавно имущество, създадено от вече починали, но и няколко живи (все още) поколения. И точно тези, които създаваха, пенсионерите, живеят най-зле. Това като увод. Можем ли всички тези ограбени труженици да поискаме обективна статистика през управлението на кои политици (правителства) какво е продадено и какво - построено? Друга графа не е нужна. И тогава ще се разбере кой колко пари струва и дали има право да се натиска за "енти" мандат в Правителството.
Деденце, аз не владея терминологията, не мога и професионално да си подредя мислите по разглежданите от теб въпроси, но утре ще бъда гласоподавател. Значи имам право да си задам някои въпроси, а ако се намери човек да ми отговори, ще съм по-спокоен, по-ориентиран...
Сполай ти в начинанието!
цитирай
9. dedenze - Трагедията започва от платената партиина дейност pvdaskalov!
17.04.2013 23:55
Управлението на държавата не се свързва с грижа за нея и хората, точно обратно - с печелене на пари ! Това е хитро подсигурено с Конституцията и законите ! Главната цел е общодържавната собственост да стане частна, притежание на малък кръг партийно подбрани лица ! Така започва грабежа и геноцида ! Това не се случва за първи път в България - в 1934г. Цар Борис забранява всички партии и лева става европейски златен ! Същото трябва да стане и тук, но народа не го разбира и си кара партийно до пълната гибел и разпродажба на България ! В тези избори, както и в предишните няма да участвувам, защото давайки гласът си за някого реално му ставаш съучастник! Няма партия на която да симпатизирам, защото грабежа ще продължи ! Истината е в мажоритарните избори за личности, а не за партии ! Това е пряката, безпартиина демокрация или поне с две партии, по скоро граждански движения ляво - дясно ! За да се случи това трябва да се пресече келепира и държавното финансиране на политическите партии . По подобен начин е устроен живота, избора и управлението в Англия, САЩ, Канада, Австралия, Швейцария...
цитирай
10. pvdaskalov - Деденце, ти не ми отговори...
18.04.2013 09:51
Не ми отговори на втория въпрос, а той не е труден за добре информираните. За съжаление, не съм между тях. По-скоро съм забравил поразиите, нанесени от различните партии, управлявали страната. Една обективна статистика може би ще покаже наистина абсолютната необходимост от мажоритарни избори. След като размислих по-обстойно, стигнах до извода, че статистиката трябва да има не два, а три извода: кой какво е продал, кой какво е построил и какъв е бил стандартът на народа през това управление. Защото, ако се окаже например, че през управлението на партия "Х" имаме Максимум продажби, Минимум инвестиции, Най-нисък жизнен стандарт, то тази партия трябва да бъде ликвидирана като доказала своята негодност или както престъпникът си излежава наказанието, така тя да бъде лишена от участие в управлението на страната за определен период от време.
Дано така зададеният въпрос е по-ясен и смислен.
цитирай
11. dedenze - Не ти отговорих pvdaskalov, защото считам, че въпроса е риторичен !
18.04.2013 15:45
Това което е създадено - фасади, модерни сгради на банки, хотели, застрахователни фирми, магистрали и зали, е свързано с удобствата на богатите и европейските туристи. Производствата на нещо, са унищожени и нови почти няма. Няма и статистика, която да го покаже. Заслуга на Иван Костов, беше преоценката на държавните активи сгради, машини, земя и пр...., с цел занижаване на цената и продажба под цената на скраба. Например БГА "Балкан" бе продадена на Гад Зееви само за 150000 долара, при положение че имаше офиси и недвижимо имущество в над 30 държави по света !?
Извършения геноцид и грабеж днес се оценява над 40 милиарда лева, никъде не могат да се намерят статистически данни за това. Така, че това което искаш в пригледна таблица не може да се даде и направи, няма данни и какво е имало в нашата държава към края на 1989г. , каква е неговата стойност. Ликвидирани и подарени са над 3000 предприятия и пр.... Данните са унищожени при това "законно" Няма обективна статистика, партиите не са я водили, тя е вредна за грабежа ! При огромни журналистически и на честни хора усилия, тук там се появява някаква информация !? Например слънчевите и вятърни централи ВЕИ, там е страшна далавера, която през 2013 г. ще вдигне цената на ел енергията с още 25%. Виновни са тройната коалиция и ГЕРБ. Просто казано за днешното състояние са виновни всички партии, които са били във властта до днес. Така се стига до извода, че партиите трябва да бъдат забранени и лишени от правото да управляват България ! Те са тези които грабят и съсипват държавата ! Програмно правителство и безпартийно НС това е нужно днес, всичко останало е поредната заблуда и козметика !
цитирай
12. pvdaskalov - Е, благодаря!
18.04.2013 17:27
Това е достатъчна светлина по въпроса, Може пък още някой някоя подробност да прибави. Спомням си, в моето детство мама ставаше в четири сутринта. Работеше като готвачка в детска градина. За смешна заплата. Аз се редях на опащка за кисело мляко. Ставаше бавно, защото се теглеше. Ми то беше каймак! Защо си унищожихме животновъдството? Кой посегна с невежа ръка въобще на селското стопанство? Чие правителство? На Филип Димитров ли? Помни ли някой?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3476219
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930