Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2011 01:20 - Анемия
Автор: dedenze Категория: Други   
Прочетен: 14047 Коментари: 4 Гласове:
4



  

      Звучи неприятно и създава редица опасни за здравето проблеми. В повечето случаи се дължи на нисък хемоглобин и дефицит на желязо. Заболяване в основата на което, основно стои неправилно хранене или кръвозагуба. Ако имате подобна диагноза и не ви е правен кръвен тест за желязо в кръвта – сменете си лекуващият лекар. Желязодефицитът, може да доведе до алергии и кожни реакции – като червен език , ранички в края на устните и доста други опасни неща…

 

       Доброто в случая е, че се лекува сравнително лесно. Металите нужни на организма се внасят под формата на водоразтворими съединения. Килограм пирони да изядете, няма да получите нужното желязо. Основно се усвоява от организма от железният сулфат (зелен камък). В по-големи концентрации е отровен и както синия камък (меден сулфат) се използува против насекоми и плесени по растенията. Фармацевтите  знаят това и бързо произвеждат лекарства, на тяхна база, на високи цени, с малки концентрации.

 

       Ако имате дефицит на желязо, в България има едно популярно, уникално растение, което рядко се среща в други страни, това е копривата. С подходящо овкусяване, може да се яде на супи, каши, баници и салати. Могат да се правят запарки и сокове. Термичната обработка, малко влияе на високото, натурално съдържание на железен сулфат. Отлично средство за заздравяване на косъма, против пърхут, възстановява еластичността на кожата, природен антиалерген, особено за полени…  Използува се цялото растение, за кърмачета само корените, които не съдържат парливото вещество по листата. Предозиране не е възможно, няма регистриран случай на увреждане с коприва, може да се консумира целогодишно. В районите където се приема традиционно, не се наблюдават заболявания с дефицит на желязо. Домашните животни, също с охота я ядат. Спанака и другите зеленчуци, съдържат стотици пъти по- малко желязо.

 

       Така накратко – нисък хемоголобин, симптоми на анемия, проверка за дефицит на желязо – коприва в менюто. Даже и симптомите да са леки няма да ви навреди.

image




Тагове:   желязо,   анемия,   лечение,   коприва,


Гласувай:
4



1. hadzapi - Копривата е хубаво да се пие при желязодефицитна анемия, обаче...
17.07.2011 13:26
трябва да се установи преди всичко произхода на самата липса на желязо, а това могат да бъдат доста причини. Тя може да бъде от миомни възли, вече ясно изразена миома, при жените най-често, от някакви разминавания на кръвни показатели, които на пръв поглед може да са минимални, и лекари да ви повтарят и повтарят, че ви няма нищо. като пример - леки отклонения в да кажем - "Средно съдържание на хемоглобин в кръвта", самият хемоглобин да е в нормата, почти в долната граница може да е, но все пак в нормата, и разни др. Естествено, че в един глас масово лекарите ще повтарят, че няма анемия, нещо друго е причина за един-какво си... Но... моят опит от това нещо показва, че трябва при най-малкото хемоглобина да е в ниските стойности да се парви изследване на Желязото, а то не е скъпо и да се направи платено е много по-бързо и сигурно, докато за 5 лв, колкото струва то, чакането при джипи и доказването за какво точно трябда това изследване и накрая почти неминуемия отказ с думите, "Ами то ти няма нищо" и накрая пак отиване на частно.

Много често при тотални прояви на раздразнение, не омжещи да се и подтиснат, като извиращи отвътре и нищо неможещо да ги спре, масово ще се говори също за нерви, а това може да е от обикновената липса на Желязо. Поне при мен беше така. Все уж нерви, нерви, а тежкото ми раздразнение се оказа накрая просто липса, ама тотална липса на Желязото. Това се видя когато хемоглобина беше вече в долната "нормална" граница, но се намери една докторка по гастроентерология, която все пак ми препоръча да си направя и Желязото. Оказа се 3, това е драстично под минимум. Пих си железен препарат и се оправи постепенно, с това отмина и раздразнението. Но... оттогава ми се появава на няколко месеца и вече си зная - появят ли се признаци на раздразнение - изследване на желязото и пак пиене на същия, и така до следващия път, зная си причината за това нещо и освен операция накрая няма как да се оправи, но дотогава това, окето имам просто трябва да се следи.
цитирай
2. hadzapi - Защото след определена възраст
17.07.2011 13:32
пък даденото нещо може да изчезнело.

Копривата в дадения случай колкото и да я пих. Между другото има още една билка, която също е прекрасна при такава анемия - КРЪВНИЯ ЗДРАВЕЦ, но и двете си ги пия редовничко, но не ми помагат, само леко забавят стопяването на желязото в организма ми. Просто се налага редовно следене и изследване и взимане на съответния препарат.

При хора, страдащи от проблеми със стомаха и не можещи да приемат железен препарат (така е с моята половинка), нашето джипи препоръча да взима едно като сокче, продава се по аптеките и съдържащо всякакви витамини и минерали и повече желязо също - HIPP за бременни. Те са 2 малки шишенца вътре в кутия, има си мерителна чашка и се пие по една чашка на ден. Стигат за около 8 дена. Взимат се няколко месеца, ние така набавяме желязото на моето човече, защото има много тежък проблемен стомах и железния препарат просто го съсипва. Така си спестихме много неприятности, откакто ни каза джипито за това нещо. Но не е евтино, кутията струваше, когато последния път го взимахме малко над 8 лв. грубо казано, в различни аптеки варира в цената по около 0,20-0,50 лв.

:)
цитирай
3. dedenze - Благодаля за споделеното.
17.07.2011 14:23
Ефективните лекарства при дефицит на желязо са доста скъпи и трябва да се вземат контролирано. Такова например е Сорбифер Дурулес, 50 таблетки са 20-30 лева. То съдържа железен сулфат и може да се замени 100 % с коприва, въпрос на концентрация и количество на копривата. Бобре е приема на коприва да става поне 10 - 15 дни, 200 - 300 грама сурова, листна маса. Тя е комплексно лечебно растение и съдържа още много полезни съставки. През този период, може да се наблюдава леко повишение на кръвното налягане.
цитирай
4. hadzapi - При системен недостиг на желязо,
17.07.2011 20:59
когато се и и знае причината, на няколко месеца, нищо друго освен железен препарат не помага. Нито коприва, нито кръвен здравец, нито хомеопатия, нищо... Те са допълнение, а аз и спрях да ги и пия, просто няма никакъв ефект. Иначе "Сорбифер Дурулес" е една от най-леко възприеманите форми, тъй като има и вит. С. И не е скъп, около 8-9,00 лв. Да са го увеличили за 3-4 месеца, откакто не сме го купували,- ?!?!

Има и друг начин за набавяне на желязо, но при мен и той не е ефективен, просто само забавя времето, в което пада нивото на желязото - от лекари го знаем. Взима се средноголяма ябълка и се надупчва с 10-тина пирона от вечерта. На сутринта се махат пироните и ябълката се изяжда. Или ако се сложи сутринта, то се яде вечерта.

:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479597
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930